spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Descoperire arheologică importantă în America Latină

- Advertisement -

Rămăşiţele unui mamut, ucis în timpul unei erupţii vulcanice, au fost descoperite la sud de Mexic, prin intermediul unui radar de ultimă generaţie utilizat de cercetătorii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic, informează CNN.

Paleontologii susţin că specimenul este un mamut Columbian (Mammuthus columbi) şi estimează că ar fi dispărut în urmă cu aproximativ 10.000-12.000 şi că ar fi avut aproximativ 30 de ani în momentul în care a murit. Rămăşiţele au fost găsite într-un mic canion, unde mamutul ar fi căzut în timpul unei erupţii vulcanice, motiv pentru care era acoperit de un strat de cenuşă gros de un metru.

“Pentru prima dată în America Latină, paleontologii au folosit o metodă nouă, bazată pe câmpuri magnetice şi electrice, ce pot penetra solul, metode utilizate de obicei în excavaţiile arheologice, pentru detectarea elementelor arhitecturale”, au precizat reprezentanţii institutului. Este vorba de un tip de radar extrem de performant, prin intermediul căruia se poate “fotografia” ceea ce se află sub stratul de sol.

“Animalul descoperit este unul dintre cele mai complete specimene găsite vreodată în Mexic, unde, de obicei, se găseau bucăţi de oase sau dinţi”, a declarat pentru sursa citată specialistul în paleontologie, Joaquin Arroyo.

Până în acest moment, paleontologii au reuşit să scoată la suprafaţă colţii, bucăţi din maxilar şi craniu, precum şi câteva coaste şi vertebre. Conform calculelor efectuate, specialiştii urmează să excaveze încă 30% din oasele mamutului, mai adaugă sursa citată.

Întreaga investigaţie a început datorită unei descoperiri din anul 2012, când locuitorii din Santa Ana Tlacotenco, un orăşel din partea rurală a Mexicului, au găsit din întâmplare molarii mamutului, într-un teren nisipos acoperit de cactuşi.

Mamuţii reprezintă o specie dispărută, din familia Elephantidae, din care se trag şi elefanţii actuali. Un exemplar avea 5 metri înălţime şi putea ajunge şi la o greutate de 10 tone, colţii de fildeş fiind lungi de aproximativ 3 metri. Strămoşii elefanţilor trăiau în zone pline de vegetaţie, din apropierea unor lacuri.

gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.