spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Asistatii de lux ai statului au miliarde în bãnci si case la tarã

- Advertisement -

– mii de bãcuani au de dat bani înapoi la stat pentru cã au încasat ilegal ajutoare pentru încãlzire – acestia au mintit în privinta averilor pe care le au – unii au cerut sprijin de la stat, desi aveau chiar si miliarde de lei vechi în bancã – altul pretindea cã era sãrac, desi avea trei case în proprietate

Aproape 10 la sutã dintre bãcãuanii care au solicitat de la stat, în aceastã iarnã, ajutoare pentru încãlzirea locuintelor trebuie sã înapoieze banii primãriilor. Mãsura se impune în contextul în care beneficiarii ajutoarelor au furnizat date eronate în declaratiile pe proprie rãspundere depuse la primãrii. Tãrãsenia a iesit la ivealã în urma încheierii procesului de verificare a veridicitãtii datelor de cãtre Agentia Judeteanã pentru Plãti si Prestatii Sociale (AJPIS) Bacãu.

Astfel, în urma controalelor încrucisate efectuate de functionarii de la AJPIS Bacãu, a reiesit cã 4.082 de bãcãuani din totalul de aproape 40.000 care au primit subventii pentru încãlzirea locuintei vor trebui sã returneze banii statului. “Lumea nu a înteles nici pânã acum cã noi, în fiecare an, facem verificãri încrucisate în bazele de date de la 11 institutii, cum ar fi Agentia de Plãti si Interventii în Agriculturã, Inspectoratul Teritorial de Muncã, Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã, Directia Generalã a Finantelor Publice, Casa Judeteanã de Pensii etc. Numai anul trecut, de exemplu, am constituit si recuperat sume totale care echivalau cu mai putin de 18 la sutã din totalul subventiilor acordate”, a declarat Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacãu.

Sãraci cu miliarde în bancã

Tupeul unora dintre cei care au solicitat ajutor de la stat aproape cã nu are limite. De pildã, în cazul multora dintrei cei prinsi în ofsaid s-a descoperit cã aveau în bãnci depozite cu valori de peste 3.000 de lei (30 de milioane de lei vechi). Bunãoarã, în cazul unui bãcãuan, s-a depistat cã numai impozitul datorat statului pentru dobânda încasatã de la bancã era de circa 4.800 de lei, ceea ce, la un calcul simplu, rezultã cã individul avea în bancã peste 16.000 de lei (160 de milioane de lei vechi). “Si asta nu e nimic. De exemplu, un cetãtean a fost gãsit cã detinea în bancã 1,5 milioane de lei noi (15 miliarde de lei vechi n.r.). Probabil, el n-a stiut cã o sã aflãm de asta, la fel ca si ceilalti care se regãsesc în aceastã situatie. Pentru mine este simplu de aflat, pentru cã se stie cã detinãtorii de depozite bancare sunt obligati sã achite personal la Fisc 16 la sutã impozit pentru dobânda bancarã încasatã. Or, eu, printr-un protocol semnat cu ANAF, am acces la bazele de date ale accestei institutii”, a explicat directorul Ciobanu.

“Sunt oameni care nu au limite”

Si exemplele nu se opresc aici. Bunãoarã, un alt cetãtean dintr-o localitate din mediul rural care s-a declarat sãrac, solicitând ajutor de la stat, detinea în proprietate nu mai putin de trei case. “Sunt oameni care nu au limite. A venit la mine cineva care solicita urgent acordarea de sprijin de la stat pentru construirea unei locuinte pentru o nepoatã de-a lui, plecatã la muncã în strãinãtate”, a mai relatat directorul AJPIS Bacãu.

Cei în cauzã au fost deja somati sã restituie integral sumele obtinute necuvenit. Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizatiile de la stat sunt nevoiti sã le înapoieze Agentiei pentru Prestatii Sociale. Dacã persoanele respective beneficiazã în continuare de prestatii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Numele celor care vor refuza sã plãteascã aceste sume vor ajunge la Directia Finantelor, care va continua demersurile pentru a recupera banii. Altfel se pune problema în cazul celor care au declarat pe proprie rãspundere cã nu mai au o altã sursã impozitabilã de venit. Acestia riscã sã se aleagã si cu dosar penal. “Încetul cu încetul, se va termina aceastã poveste. Pentru cã va trebui sã priceapã lumea cã nu e corect cum procedeazã. E adevãrat cã este multã lume nevoiasã, îi înteleg pe cei care nu au bani, care au, într-adevãr, probleme extrem de mari, dar nu pot sã fiu de acord cu cei care au umblat în statului, la banii nostri, de fapt, ai tuturor contribuabililor”, a încheiat Cristina Ciobanu.

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.