spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Infractorii de la capătul firului, escrocheria care UCIDE

- Advertisement -

O femeie din Bucuresti si-a pus capãt zilelor la scurt timp dupã ce a aflat cã fiul ei a avut un accident de circulatie.Vestea i-a dat-o un escroc care a vrut sã o determine sã plãteascã o sumã de bani „pentru a se întelege cu victimele”. O altã femeie, din Bacãu, a fãcut atac de cord primind aceeasi veste de la un puscãrias.

Caz fără precedent în „istoria” escrocheriilor prin telefon, un fenomen care a luat o amploare incredibilă. Marilena Bădescu, o femeie de 66 de ani, s-a aruncat de la etaj, la scurt timp după ce a primit de la un necunoscut vestea că fiul ei a a avut un accident. Tragedia a avut loc luni, în sectorul 2 al Capitalei.

Unicul ei fiu

Aşa cum ne-au povestit rudele îndurerate, mama femeii, Domnica Poenaru, în vârstă de 86 de ani, a fost sunată, în urmă cu circa două săptămâni de „un avocat” care i-a spus că „s-a întâmplat o nenorocire” şi că nepotul ei a avut un accident de maşină. I-a spus că trebuie să se ducă la poliţie şi că îi trebuie bani ca să „aranjeze” cu victimele ca băiatul să scape. La discuţie a asistat şi Marilena Bădescu, mama bărbatului despre care necunoscutul spunea că a fost autorul accidentului.

Femeia zăcea la pat, bolnavă. În urmă cu 15 ani îşi pierduse soţul şi suferise o depresie din care nu şi-a mai revenit. Acum, îl avea ca sprijin, la bătrâneţe, pe unicul să fiu, un bărbat de 43 de ani. Nu locuiau împreună. Ea stătea cu mama ei, Domnica, într-un apartament de la etajul al treilea al unui bloc de pe strada Vatra Luminoasă. „Nu mai ştiu exact ce i-a zis sorei mele, dar ştiu că, după aceea, l-a sunat speriată pe nepot să afle ce e cu el. El (nepotul n.r.) i-a zis să aibă grijă că cineva o atrage în cursă. Nu s-a dus la Poliţie fiindcă băiatul i-a spus că sunt mână în mână cu escrocii şi că nu are nevoie de probleme”, a povestit, pentru EVZ, mătuşa femeii decedate, Livica Cârstoiu.

Escrocul „poliţist”

La o săptămână după aceea, la interfonul scării blocului în care locuiau Domnica şi fiica ei a sunat un individ care a zis că e poliţist. „Vă daţi seama că s-a speriat şi i-a dat drumul în scară. A venit la uşă şi i-a zis Domnicăi să deschidă că trebuie să rezolve cazul cu accidentul. De frică, sora mea nu a deschis. A stat vreun sfert de oră la uşă , a bătut şi, la sfârşit, i-a zis că o să îi pară rău”, a mai spus Livica Cârstoiu. Abia după acest incident, bătrâna a depus plângere la Poliţie, dar nu i-a spus Marilenei. „A făcut plângere şi poliţiştii au întrebat- o dacă e vorba despre unul care se dă avocat. Spuneau că a mai înşelat oameni”, a adăugat Livica. Plângerea a fost depusă săptămâna trecută, spune femeia. Luni, Marilena Bădescu s-a ridicat din pat, a luat un scaun, s-a dus în balcon şi s-a aruncat în gol. A murit pe loc. Astăzi, ea va fi înmormântată. Poliţiştii bucureşteni au confirmat sinuciderea, dar nu şi prinderea escrocului. Spun că „se efectuează cercetări”.

Victima escrocilor, Marilena Bădescu, s-a aruncat de la etajul al treilea când a aflat că unicul ei fiu a avut un accident

Capcanele escrocilor

Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime: profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc. Astfel, ei câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale. Pentru a evita să deveniţi victimile lor, poliţiştii spun că este bine să verificaţi orice informaţie prin care se solicită telefonic să trimiteţi bani unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă. Nu trebuie oferite date personale prin telefon şi, cel mai sigur, să sesizaţi Poliţia sau să sunaţi la 112.

Victimele sunt convinse să nu sune la Poliţie pentru că le sunt ascultate telefoanele

Escrocheriile prin telefon prin metoda „accidentul” au luat amploarea unui fenomen naţional. Aproape în fiecare zi un om este convins să trimită bani unor indivizi care le spun că fiul sau fiica lor au avut un accident. Apelul „disperat” a făcut victime în judeţe precum Alba, Iaşi, Hunedoara, Brăila, Buzău, Bacău, Prahova, Suceava, Ialomiţa, Constanţa, Neamţ, Caraş-Severin, dar şi în Bucureşti.

CONSTANŢA

Fenomenul, cel mai nou în materie de escrocherii prin telefon, a fost sesizat de poliţişti din luna septembrie, anul trecut. În Constanţa, de exemplu, peste 50 de oameni au căzut victime escrocilor.

HUNEDOARA

Joia trecută, în plasa infractorilor a căzut o femeie din Orăştie, judeţul Hunedoara. Ea a fost sunată de un „avocat” care i-a spus că fiica ei a provocat un accident cu două victime. Individul i-a spus că a vorbit cu victimele să nu depună plângere, dar pentru a le convinge, trebuie să le dea 11.500 lei. Femeia a trimis banii în contul dat de „avocat”. Acesta i-a zis să nu îşi sune fiica fiindcă sunt telefoanele ascultate. A aflat că a fost înşelată când fata ei a ajuns acasă.

SUCEAVA

O femeie din comuna suceveană Moara a trimis celor care au convins-o că fiul său a avut un accident 3.000 de euro. „Fiul” i-a spus că are gâtul în gips şi i-a spus să trimită banii „avocatului”. Un bătrân din localitatea Fântâna Mare, după acelaşi scenariu, a virat în contul ţeparilor 15.000 de lei. Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Salcea- Plopeni le-a trimis escrocilor 8.000 de lei, iar o femeie de 66 de ani din Broşteni a fost înşelată cu 8.300 de lei.

BUZĂU

Cel puţin 18 buzoieni au picat în plasa escrocilor telefonici. Victimele au vârste cuprinse între 50 şi 87 de ani, iar valoarea totală a prejudiciului este de peste 80.000 de lei.

BACĂU

Un grup de 20 de escroci conduşi de doi puşcăriaşi au fost prinşi după ce au înşelat, prin telefon, zeci de oameni cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro. Poliţiştii au efectuat percheziţii într-un penitenciar din Bacău unde au găsit opt telefoane mobile şi cartele reîncărcabile. De la complici au ridicat bani şi aparatură electronică în valoare de circa 20.000 de lei. Printre victime se numără şi 20 de persoane din judeţul Neamţ.

Bătrâne mai isteţe decât şarlatanii: „Îl sun pe fiul meu să îl întreb”

În ciuda faptului că au o vârstă înaintată, două bătrâne din judeţele Olt şi Bacău s-au dovedit mai isteţe decât şarlatanii care au făcut victime printre români mult mai tineri decât ele.

Spre exemplu A.D., dintr-o comună din judeţul Olt a povestit că a primit un telefon de la un necunoscut care i-a spus că nepotul ei a provocat un accident. „Care nepot, L.?”, a întrebat bătrâna. „Da!” ,a venit, prompt, răspunsul. I-a zis că nepotul şi încă două persoane sunt internate şi că îi trebuie „opt milioane de lei (vechi n.r.)”. Necunoscutul i-a zis că trimite pe cineva să ia banii.

Însă Antonica, deşi speriată, l-a sunat pe nepot şi astfel nu a căzut în capcană. O altă femeie în vîrstă de 77 de ani, de astă-dată din oraşul Comăneşti, judeţul Bacău, a fost sunată pe telefonul fix, de acasă. „Era pe 6 februarie, la ora 14.00. Nu pot să uit data asta. Unul zicea că e poliţist şi că băiatul meu a suferit un accident. Zicea că trebuie să plătesc 2.000 de euro pentru avocat. M-am blocat. Sunt bolnavă de inimă, dar am rezistat”, a povestit bătrâna. Ea mai spune că, în timp ce vorbea, necunoscutul i-a pasat telefonul altuia care a zis” „Mamă, mamă, uite ce am păţit, dă-mi banii!”. Deşi speriată, femeia a închis telefonul. L-a sunat pe fiul ei.

„M-am liniştit. Era acasă”, a povestit femeia. După aceea a încercat să afle de la cine a primit telefonul, fără succes, însă. „Am întrebat-o pe centralistă. Mi-a zis că e pe telefon dintr-ăla de nu afli numărul”, spune bătrâna. De la centralistă a aflat că o femeie a făcut infarct într-un caz similar. (Petrişor Cană)

EVZ.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.