spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

SCRISOARE DESCHISĂ referitoare la intenţiile Primăriei Iaşi de a închide Grand Hotel Traian din Iaşi

- Advertisement -
Prin scrisoarea de faţă, Societatea Comercială “Turism Moldova” – S.A. din Iaşi doreşte să atragă atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra unui abuz fără precedent pus în executare de Primăria Municipiului Iaşi, prin intermediul primarului Gheorghe Nichita.

Societatea Comercială „Turism Moldova”- S.A., având ca obiect principal de activitate prestarea de servicii hoteliere, deţine, printre altele, în proprietate şi este operatorul unităţii turistice Grand Hotel Traian, clasificat la categoria de 4 stele.

Situat chiar lângă Piaţa Unirii a municipiului, clădirea Grand Hotel Traian are o valoare patrimonială incontestabilă, fiind reprezentativă pentru tezaurul cultural naţional. Construit între anii 1879-1882, Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul arhitect Gustave Eiffel. Ca o paranteză, în 1916, Guvernul României şi-a stabilit aici sediul. De-a lungul timpului, unitatea hotelieră în discuţie a găzduit delegaţii oficiale naţionale ori străine, personalităţi marcante şi diverse evenimente de incontestabilă importanţă.
În prezent, Grand Hotel Traian se confruntă cu grave dificultăţi de desfăşurare a activităţii economice, datorate faptului că Primăria Iaşi încearcă din răsputeri să facă inoperabilă respectiva unitate hotelieră.
Astfel, în data de 8 martie, fără nicio informare prealabilă, Primăria Municipiului Iaşi a desfiinţat parcarea ce a deservit, dintotdeauna, Grand Hotel Traian. Mai exact, în noaptea de 7 spre 8 martie 2013, municipalitatea a interzis circulaţia publică pe calea de acces rutier către şi dinspre Grand Hotel Traian. Măsura s-a concretizat prin instalarea unui indicator rutier cu semnificaţia „accesul interzis”. Indicatorul de interzicere a fost completat la data de 12 martie cu un panou adiţional de exceptare a autovehiculelor de deservire ale hotelului. În fine, din motive pe care Primăria Iaşi a refuzat şi refuză să le expună, pe data de 2 aprilie, tot în cursul nopţii, panoul de exceptare a fost desfiinţat, revenindu-se la indicatorul cu semnificaţie exclusivă de „acces interzis”. Concomitent au fost amplasate transversal piese de mobilier urban, respectiv jardiniere din beton, cu rolul de a împiedica total accesul auto înspre şi dinspre hotel. Implicit, a fost interzis şi blocat accesul tuturor categoriilor de autovehicule, inclusiv al autocarelor cu turişti, al autospecialelor de stingere a incendiilor şi al serviciului de ambulanţă.
Desfiinţarea în regim de peste noapte a unei parcări istorice şi interzicerea ilegală şi ilogică a accesului pe un drum public,fără niciun aviz al Serviciului Poliţiei Rutiere, reprezintă, în opinia noastră, un act discreţionar şi iresponsabil prin care neesteanulată posibilitatea de a mai presta servicii hoteliere la standardele impuse de tradiţia Grand Hotel Traian.
Abuzurile administraţiei municipale au fost săvârşite unilateral, intempestiv, repetitiv, total netransparent şi neconcurenţial, fără prealabilă notificare şi fără justificare, cu încălcarea legilor şi principiilor democratice.
Pentru a limita consecinţele prejudiciabile ale acestor acţiuni am solicitat autorităţilor administraţiei publice municipale eliminarea tuturor restricţiilor. În acelaşi timp, ne-am adresat şi altor autorităţi (Consiliul judeţean, instituţia prefectului, ministere competente etc.), solicitând sprijin în demersurile noastre de soluţionare amiabilă. Toate eforturile noastre au rămas fără rezultat.
Indiferenţa autorităţilor cărora le-am cerut sprijin este cu atât mai îngrijorătoare cu cât măsurile administrative au avut un caracter evident discriminatoriu. În imediata vecinătate există alte trei hoteluri (Hotel Unirea, Hotel Select şi Hotel Continental), care nu au „beneficiat” de tratamente similare.
Printre altele, o posibilă explicaţie a discriminării flagrante la care este supus Grand Hotel Traian pare a fi refuzul S.C. “Turism Moldova”- S.A. de a se implica financiar în diverse proiecte ale Primăriei Iaşi, proiecte pe care le-am considerat ca lipsite de miză, ba chiar păguboase pentru comunitatea ieşeană. Spre exemplu, spre deosebire de alte unităţi hoteliere din Iaşi, S.C. ”Turism Moldova”-S.A. a refuzat să sponsorizeze echipa de fotbal Politehnica Iaşi, folosită, în scopuri electorale, de fostul şi actualul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita.
Prin prezenta scrisoare deschisă dorim să subliniem că abuzul prezentat mai sus nu reprezintă doar un atentat la buna funcţionare a unei unităţi hoteliere, ci un revoltător atentat la patrimoniul şi valorile culturale ale Iaşului. La fel, cu amărăciune constatăm că prejudiciul financiar este dublat de un uriaş prejudiciu de imagine adus unui oraş cunoscut sub numele de „dulcele târg”…
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.