spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Cine se afla in spatele atacurilor din Boston? Cateva teorii

- Advertisement -

La aproape doua zile de la exploziile produse in timpul maratonului de la Boston (SUA), anchetatorii americani nu au reusit sa identifice vreun suspect in atacurile care au provocat moartea a trei persoane (intre care un baiat de opt ani si un student chinez) si ranirea altor 144. Potrivit „The Week„, lipsa unui suspect si a motivelor clare din spatele atacurilor n-a impiedicat insa aparitia speculatiilor legate de posibilii responsabili pentru atentate. Militantii islamisti, Coreea de Nord sau chiar guvernul de la Washington sunt indicati ca autori ai atacurilor teroriste.

Doua explozii puternice au avut loc, luni, in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston (statul Massachusetts, nord-estul SUA), in plin centrul orasului. Autoritatile americane au anuntat ca, in urma atacurilor, trei persoane au murit si circa 140 au fost ranite. Cel putin 17 dintre raniti sunt in stare critica, cu membre amputate si rani grave provocate de cele doua bombe improvizate.

Anchetatorii nu au identificat deocamdata vreo persoana sau vreo organizatie responsabila de atacuri, iar presedintele Barack Obama a cerut in mod expres americanilor sa nu faca speculatii legate de posibilii atacatori.

„Inca nu stim cine a facut asta si de ce. Si nu ar trebui trase concluzii pripite inainte de a avea toate datele. Dar sa n-aveti nicio indoiala: vom afla cine si de ce a facut acest lucru. Orice individ sau grup raspunzator va simti intreaga greutate a justitiei”, a afirmat liderul de la Casa Alba la cateva ore de la explozii.

Declaratiile presedintelui Obama n-au putut insa impedica aparitia mai multor teorii (unele fanteziste) in legatura cu posibilii atentatori. Iata cateva dintre ele:

* Jihadistii islamici

Teoria a aparut aproape imediat dupa atentate. Un material din „New York Post” a indicat faptul ca un cetatean saudit in varsta de 20 de ani a fost retinut de autoritatile din Boston ca „persoana de interes” in acest caz. Potrivit relatarilor, suspectul fusese ranit in explozii si se afla sub paza la un spital din metropola americana. El a fost retinut de mai multi martori, care au declarat ca „se comporta suspect”.

Politia din Boston a negat informatia privind retinerea cetateanului saudit, insa postul de televiziune local WABC a anuntat ca anchgetatorii „cauta un barbat cu ten inchis sau o persoana de culoare cu un rucsac negru, imbracat cu un hanorac negru, care dupa accent pare sa fie un strain”.

Un congresman republican de Iowa, Steve King, a sugerat si el implicarea unui imigrant strain aflat in Statele Unite cu o viza de student. Politicianul a spus ca informatiile (desi negate de politia din Boston si de Casa Alba) ar trebui sa duca la incetinirea procesului de refoma a imigratiei in SUA.

Un oficial din domeniul securitatii, vorbind sub protectia anonimatului, a afirmat ca „maniera in care au avut loc atacurile sugereaza ca ele ar fi fost inspirate de Al-Qaeda – daca nu chiar realizate de catre Al-Qaeda in mod direct”. Oficialul a adaugat ca acest lucru este indicat de felul in care au fost produse bombele – praf de pusca cu rulmenti si cuie, pentru a amplifica distrugerile. In opinia acestuia, bombele folosite au fost similare cu cele recomandate de Al-Qaeda in „manualele online pentru atacuri teroriste”.

Potrivit „Free Beacon”, autoritatile aemericane suspecteaza implicarea Al-Qaeda in atac, fara insa sa aiba deocamdata vreo dovada solida. Nimeni nu a revendicat exploziile (un lucru caracteristic metodologiei de atac a Al-Qaeda), iar site-urile jihadiste monitorizate de serviciile de informatii occidentale „au ramas tacute in orele de dupa atentate”, au afirmat oficialii. In plus, intrebat daca reteaua Al-Qaeda se afla in spatele atacurilor, un purtator de cuvant al guvernului american a spus ca „e prea devreme sa afirmam acest lucru”.

Hotnews.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.