spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Guvernul îsi asumã rãspunderea pentru LEGEA RETROCEDÃRII, în Parlament

- Advertisement -

Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea în Parlament pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989. Potrivit estimările Guvernului, statul ar mai avea de restituit opt miliarde de euro, pentru a soluţiona definitiv problema retrocedărilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 12 aprilie, că în ultimii ani, în România, au fost soluţionate 27.000 de dosare pentru despăgubire, dar numărul de noi cereri care trebuie rezolvate este de aproximativ 200.000.

Ponta a precizat că dintre cele 27.000 de dosare soluţionate, doar în cazul a 13.000 s-au acordat despăgubirile, iar pentru 14.000 urmează să fie date în baza legii noi.

TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:

DIABOLIC. Bombele din atentatul de la Boston au fost SPECIAL create pentru a RETEZA picioarele maratoniștilor
FBI va coordona ancheta în cazul exploziilor de la Maratonul din Boston. Nu există niciun suspect arestat; poliția face percheziții într-un apartament
EXCLUSIV. Corespondență din Coreea de Sud: Ameninţarea cu bomba atomică e considerată o prostie la Seul. EVZ.RO: Singurul site românesc cu reporter la fața locului | GALERIE FOTO

Victor Ponta a atras atenţia asupra fenomenului cesionării drepturilor litigioase şi a explicat că cei 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au primit şase miliarde de lei, iar o mie de „samsari” au primit 7 miliarde de lei.

Potrivit premierului, adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice, ceea ce a dus la vânzarea drepturilor litigioase către cesionari, consideraţi „samsari imobiliari”.

Premierul a semnalat că 60% din despăgubirile acordate până în prezent, în valoare totală de opt miliarde de lei, au vizat 415 dosare, în timp ce 5,5 miliarde de lei s-au acordat unui număr de 27.000 de persoane.

TOP 3 CELE MAI POPULARE:

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR. „Ce-a pățit o roșcată în clasa a X-a”
O FAPTĂ cât cinci vieți. PRIMUL PREOT din România care a făcut un gest refuzat în primul rând din motive religioase
Cea mai mare pițipoancă din lume: O divă șochează cu cel mai penibil costum de scenă | GALERIE FOTO

Pe de altă parte, Ponta a atras atenţia că doar 25% dintre beneficiarii retrocedărilor au fost din România, în timp ce 75% din afara ţării, ceea ce a provocat un important export de capital.

Referitor la clădiri, 9.000 au fost restituite foştilor proprietari, dintre care 2.000 erau ocupate de instituţii publice – muzee, şcoli, spitale.

Partidul Democrat Liberal nu a avut discuţii cu Victor Ponta, dar şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură pe tema despăgubirilor, căutând sprijinul UDMR şi al PP-DD.

Textul actului normativ, asumat de Guvern în Parlament, a fost agreat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În ultimii 20 de ani CEDO a avut pe rol un număr imens de dosare vizând retrocedările în România şi a reclamat faptul că acest tip de procese îi afectează activitatea, relatează Agerpres.

EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.