spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

PRIMUL SUSPECT: FBI caută un tânăr negru cu accent străin, îmbrăcat în negru, cu un rucsac în spate

- Advertisement -

FBI a preluat conducerea anchetei în cazul exploziilor de la Maratonul din Boston, soldate cu trei morti si peste 100 de rãniti, relateazã BBC.
Potrivit anchetatorilor, care citeazã o serie de martori, un bãrbat îmbrãcat într-o cãmasã neagrã, având în spate un rucsac negru, încercase sã-si facã loc printre spectatori în zona delimitatã cu aproximativ 5 minute înainte de explozie.
În prezent, în spital se aflã un rezident din Arabia Sauditã, dar acesta nu a fost luat în custodia politiei, întrucât anchetatorii nu sunt siguri cã el ar avea vreo legãturã cu exploziile din ajun. Presa americanã a relatat anterior cã politia l-ar suspecta pe saudit de implicare în explozii, dar politia a infirmat ulterior aceste informatii.

Anchetã coordonatã de FBI

FBI va coordona ceea ce oficialii numesc „ancheta unor evenimente potential teroriste”.

Politia din Boston a anuntat cã ofiterii sãi lucrezã contra cronometru si toate concediile au fost anulate.

Cel putin 17 persoane se aflã în stare criticã, iar printre rãniti 10 au avut nevoie de amputarea picioarelor.

Într-un mesaj televizat presedintele Barack Obama a promis cã-i va aduce în fata justitiei pe cei vinovati de comiterea atacului. „Îi vom gãsi pe cei care au fãcut asta. Si vom afla de ce au fãcut acest lucru”, a spus el. „Toti responsabilii, indivizi sau grupãri, vor simti întreaga greutate a justitiei”, a declarat presedintele.

Desi nu a folosit cuvântul terorism, un oficial al Casei Albe a spus mai târziu: „Orice eveniment care implicã utilizarea mai multor dispozitive explozive, asa cum se pare cã s-a întâmplat aici – este clar un act de terorism si asa va fi abordat de oficialitãti”.

Prima explozie a avut loc la ora localã 14.50 (ora 20.50, ora României), în nordul strãzii Boylston, la douã ore dupã ce cîstigãtorii au trecut linia de sosire. La început s-a creat confuzie si panicã, unii maratonisti au cãzut la pãmânt, în timp ce politistii si martorii au fugit sã-i ajute pe rãniti. Câteva secunde mai târziu, o a doua explozie a lovit în plin multimea, putin mai departe de linia de sosire.

Imaginile televizate au arãtat alergãtorii plini de sânge si spectatori tratati la fata locului pentru rãni, ca si urme ale exploziei care au umplut strãzile respective. Echipajele de urgentã au trântit la pãmânt gardurile de protectie a maratonistilor, pentru a ajunge la rãniti.

Într-o conferintã de presã initialã, comandantul politiei din Boston, Edward Davis, a spus cã autoritãtile n-au fost informati anterior de cãtre serviciiile secrete cã ar urma sã se întâmple ceva. El a cerut oamenilor sã stea în case si sã nu se adune în grupuri mari.

Mãsuri de securitate în oras

Într-o a doua conferintã de presã, el a spus cã numãrul mortilor a ajuns la trei si cã deocamdatã nu existã suspecti aflati în custodia politiei.

Un post local de televiziune a relatat cã o perchezitie legatã de investigatia aceasta se desfãsoarã într-un apartament dintr-o suburbie a Bostonului.

Guvernatorul statului Massachusetts, Deval Patrick, a confirmat, în aceeasi conferintã de presã, cã este vorba despre peste 100 de rãniti, unii dintre ei foarte grav. El a spus cã orasul va fi „deschis” marti, dar va exista o prezentã masivã a fortelor de ordine pe strãzi. „Vor exista verificãri ale bagajelor, pachetelor si gentilor trecãtorilor de pe stradã. Le cerem tuturor sã fie într-o stare de vigilentã maximã”, a precizat el.

Autoritãtile au fãcut verificãri în spitale, pentru a discuta cu eventualii martori, în timp ce pe o arie de 15 blocuri din zona maratonului circulatia a fost închisã. Au fost create numere de urgentã pentru cei care pot da detalii legate de tragedie si pentru membrii familiilor victimelor care cautã informatii.

Departamentul de Securitate Nationalã, garda nationalã, FBI si politia statalã s-au alãturat celei locale si pompierilor pentru a-si oferi sprijinul în urma atentatului si a ajuta la ancheta initialã, care a fost deschisã.

Cel mai vechi maraton din lume

Este cel mai vechi maraton din lume, în acest an a ajuns la cea de-a 117-a editie; este cel de-al doilea eveniment sportiv important de o zi din SUA, dupã Super Bowl, în ceea ce priveste acoperirea mediaticã. Este organizat de Asociata Atleticã din Boston, iar lungimea traseului este de 42 de km; anul acesta au participat 23.000 de oameni, atleti din toate statele americane si peste 90 de tãri; peste 50.000 de spectatori se adunã în fiecare an; premiile oferite în bani, în acest an, se ridicã la 806.000 de dolari.



evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.