spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Cel mai simplu si eficient remediu împotriva insomniei

- Advertisement -

Insomnia poate avea consecinte negative asupra activitãtii socio-profesionale, a vietii familiale, dar mai ales asupra stãrii de sãnãtate, fizicã si mentalã.  O cercetare publicatã în European Heart Journal care a urmãrit mai mult de 50.000 de persoane timp de 11 ani si a scos în evidentã faptul cã cei care nu dorm suficient sunt mai predispusi la insuficientã cardiacã, o afectiune care apare atunci când inima nu mai pompeazã suficient sânge în artere.

În cazul în care problemele cu somnul nu sunt cauzate de alte afectiuni, insomnia poate fi combãtutã cu ajutorul muzicii.

„Muzica pare sã fie eficientã în tratarea tulburãrilor de somn acute si cronice”, se aratã în studiul publicat de cercetãtorii condusi de Chun-Fang Wang, un specialist din cadrul departamentului de chirurgie cardiovascularã al spitalului Pingjin din Tianjin.

„Muzica este o metodã sigurã, cu costuri reduse, ce ar putea fi folositã pentru a îmbunãtãti calitatea somnului în diferite populatii, cu vârste diferite si care provin din culturi diferite”, concluzioneazã oamenii de stiintã.

Pentru a ajunge la aceastã concluzie, cercetãtorii au identificat 127 de studii stiintifice ce efectuau cercetãri asupra muzicii si asupra efectului pe care aceasta o are asupra somnului. În cele din urmã, cercetãtorii s-au concentrat asupra a 10 studii care îndeplineau toate criteriile elaborate de oamenii de stiintã: toate foloseau un design randomizat, foloseau participanti cu vârste mai mari de 18 ani si implicau ascultarea muzicii.

Cele 10 studii – trei din SUA, douã din Taiwan si câte unul din Italia, Austria, Ungaria, Coreea de Sud si Hong Kong – cuprindeau o gamã largã de participanti, printre care studenti, persoane cazate la un centru pentru femei abuzate si pacienti care trecuserã printr-o operatie majorã. Terapia cu muzicã a durat de la o zi pânã la patru sãptãmâni.



În ciuda acestor diferente, rezultatele erau uluitor de consecvente: terapia cu muzicã îmbunãtãtea calitatea somnului atât în cazul persoanelor ce sufereau de tulburãri de somn acute, cât si în cazul celor ce sufereau de tulburãri de somn cronice. Rezultatele erau similare în cazul persoanelor de vârste diferite si în cazul persoanelor care trãiau în zone diferite ale planetei. De asemenea, rezultatele erau pozitive atât în cazul persoanelor care relatau singure calitatea somnului, cât si în cazul celor care erau studiate cu ajutorul unei polisomnograme.

Singurele exceptii înregistrate de cercetãtori erau în cazul pacientilor cu tulburãri de somn cronice care efectuaserã terapii pe termen scurt (ce durau mai putin de trei sãptãmâni). Cercetãtorii cred cã acest rezultat se datoreazã faptului cã terapia dura prea putin pentru a-i ajuta pe acesti pacienti.

În cazul unor studii efectuate în Asia, cercetãtorii foloseau muzicã traditionalã din culturile respective, pe când în SUA si Europa cercetãtorii foloseau muzicã clasicã. În toate cazurile, muzica folositã „prezenta un tempo de 60-80 de bãtãi pe minut, un ritm lent si stabil, tonuri joase si melodii relaxante si linistitoare”, scriu cercetãtorii în studiul publicat în International Journal of Nursing Studies.

De ce functioneazã aceastã terapie împotriva insomniei? „Mecanismele nu sunt întelese pe deplin”, recunosc cercetãtorii. Specialistii adaugã cã „muzica actioneazã asupra sistemului nervos central, mai ales asupra acelor pãrti mai strãvechi ale creierului, cum este sistemul limbic”. De asemenea, oamenii de stiintã afirmã cã anumite dovezi sugereazã cã muzica poate afecta nivelulul opioizilor si al oxitocinei din creier.

Asadar, concluzia cercetãtorilor este una încurajatoare: muzica, în conditiile potrivite, poate fi o alternativã fãrã efecte secundare la pilulele de somn. Cu alte cuvinte, dacã numãrati oi pentru a adormi, ar putea sã vã ajute dacã veti face acest lucru pe un ritm linistitor, de 60-80 de bãtãi pe minut.

doctorulzilei.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.