spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

A fost descoperită o activitate care produce la fel de multă plăcere ca sexul

- Advertisement -

Experienta dragostei este un schimb de supremã plãcere fizicã si emotionalã.

Recent, cercetãtorii au descoperit încã o activitate care produce aceleasi senzatii ca o partidã de sex.

Oamenii de stiintã de la Universitatea MxGill sustin cã ascultarea muzicii noi activeazã aceleasi zone din creier asociate cu o noapte pasionalã sau o gustare delicioasã. Mai mult, cu cât ascultãtorului îi place mai mult ceea ce ascultã, cu atât devin mai puternice conexiunile din zona cerebralã asociatã cu recompensarea.

În studiu, participantii supusi unei scanãri cu fRMN (rezonantã magneticã functionalã ) au ascultat 60 de fragmente muzicale pe care nu le mai auziserã pânã atunci si apoi au declarat cât de mult ar licita pentru fiecare în parte.

„Atunci când oamenii ascutã o bucatã muzicalã pe care nu au mai auzit-o pânã atunci, activitatea lor cerebralã ne poate indica dacã le place sau dacã o vor cumpãra. Acest lucru se observã la nivelul nucleului accumbens care este implicat în formarea asteptãrilor cu potential recompensator. Tocmai aceastã creare a asteptãrilor face ca muzica sã fie atât de puternicã din punct de vedere emotional. În studiul nostru am constatat cã nivelul de activitate produs de o melodie în nucleului accumbens determinã suma de bani pe care individul este dispus sã o plãteascã pentru a obtine bucata muzicalã”, a explicat coordonatorul studiului, Valorie Salimpoor.



Nucleul accumbens interactioneazã cu regiunea numirã cortexul auditiv, o zonã care stocheazã informatiile legate de sunetele la care suntem expusi. Cu cât un numit fragment muzical este mai recompensatoare, cu atât cele douã regiuni comunicau mai mult între ele. Legãturi similare au fost observate si între nucleul accumbens si alte regiuni din creier implicate în secventiere la nivel înalt, recunoastere a modelelor complexe, atribuirea emotionale si stabilirea rã spatei în functie de stimuli. Cu alte cuvinte, creierul atribuie valori muzicii folosind un mecanism strãvechi de recompensare, al dopaminei, prin care se sunt sustinute comportamentele necesare pentru supravietuire, precum sexul sau mâncarea.

Unele dinte cele mai evoluate regiuni din creiere implicate în procesele cognitive avansate se întâlnesc doar la oameni.

„Este foarte interesant deoarece muzica este alcãtuitã dintr-o serie de sunete care atunci când sunt luate separat nu au nicio valoare, însã aranjate împreunã dupã modele pot actiona ca recompense. Activitatea integratã a circuitelor cerebrale implicate în recunoasterea modelelor si a emotiilor ne permit sã experimentãm muzica drept pe o recompensã intelectualã”, a explicat doctorul Robert Zatorre.

„Aceste constatãri ne ajutã sã ne explicãm de oamenii au preferinte muzicale diferite – fiecare om are cortexul auditiv format într-un anumit fel, pe baza sunetelor si a muzicii pe care a auzit-o de-a lungul vietii”, a adãugat si medicul Salimpoor.

doctorulzilei.ro



- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.