spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

45 de cazuri cu înţepături cu căpuşe la sfârşit de săptămână. Iată cum recunoşti înţepăturile acestor insect

- Advertisement -

Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals“ a înregistrat la sfârsitul sãptãmânii 45 de cazuri de întepãturi de cãpuse potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutiei.

Medicii recomandã ca atunci când oamenii observã întepãturi pe corp sã se prezinte la medic, pentru cã întepãturile de cãpusã pot da boala Lyme, dar si febrã butunoasã, care se manifestã prin aparitia unor asa-zise butoane pe piele, cu mialgii si febrã.

Cum aratã întepãturile de cãpuse

Putine insecte ajung sã intre sub piele, la propriu, cum se întâmplã cu cãpusele. Dacã locuiesti în zone apropiate de munte, mare atentie la cãpuse, ce pot cauza boala Lyme, afectiune greu de tratat. “În România, nu sunt atât de multe cãpuse ca în SUA. Dacã cineva este întepat în pãdurile din jurul Bucurestiului, e putin probabil sã facã boala Lyme”, comenteazã conf. dr. Cãtãlin Popescu.

Dacã vezi o cãpusã pe piele, este importantã sã o scoti repede si sã mergi la medic pentru tratament. Pentru a preveni astfel de întepãturi, acoperã picioarele, bratele si capul în zonele cu risc.

Boala Lyme este cauzatã de o bacterie numitã „spirochete” si se transmite prin cãpuse infectate. Cu toate acestea, Lyme nu este o boalã transmisibilã de la o persoanã la alta. Ea provoacã afectiuni ale pielii, ale articulatiilor, iar în cazurile mai grave, afecteazã chiar si inima sau sistemul nervos.

Lyme este numitã si “boala cu o mie de fete” pentru cã simptomele acesteia pot fi deseori confundate cu cele ale altor afectiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat.

Medicii spun cã acestã boalã se manifestã în trei etape.

Într-o primã fazã Lyme are o manifestare cutanatã, când se pot observa mici inflamatii la nivelul pielii.

La câteva zile de la muscãturã poate apãrea o patã rosie, în jurul locului unde a avut loc muscãtura. Ea se poate vedea clar, fiind ca un punct rosu-aprins.
Acest tip de iritatie se numeste “eritem migrator”.

doctorulzilei.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.