spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Satul cu doar sase oameni.

- Advertisement -

Un sat care avea cateva sute de locuitori in urma mai bine de 30 de ani, a mai ramas acum cu sapte case din care doar cinci locuite. Cel mai tanar locuitor are 66 de ani, iar cel mai in varsta 84 de ani. In cativa ani, satul va disparea deoarece nimeni nu mai este interesat sa locuiasca in aceasta localitate. Istoria locului spune ca Mihai Eminescu ar fi venit de mai multe ori in zona, la una din fiicele boierului Stamatopol. Pe terenul care a apartinut boierului Stamatopol a fost amenajat un parc in care este amplasata statuia lui Mihai Eminescu, admirata acum de cei sase locuitori.

Satul Mihai Eminescu a purtat pana in 1950 numele de Varnavoaia, de la numele boierului Varnav, cel care a avut mosia in aceasta zona. Dupa venirea comunistilor la putere, s-a decis schimbarea numelor mai multor sate. Astfel, Varnavoaia a devenit Mihai Eminescu iar Tomesti poarta acum numele de George Cosbuc.
„In 1950 satul Varnavoaia era in comuna Socrujeni. Primar era unul Strungaru Gheorghe. S-a straduit acela sa schimbe numele la sate. Aici era Varnavoaia. A zis: Asta e o boieroaica si trebuie schimbat numele”, ne-a povestit Gheorghe Cojocaru, cel mai batran locuitor al satului.

Eminescu a venit de multe ori pe aceste locuri
Oamenii locului stiu de la parintii si bunicii lor ca poetul Mihai Eminescu a venit de mai multe ori in satul care acum ii poarta numele. In acest sat a fost un boier pe nume Constantin Stamatopol. Acesta avea doua fete iar Mihai Eminescu a avut o relatie de prietenie cu una dintre fete. Oamenii spun ca poetul venea des in zona, in special vara. Cand s-a aflat ca Eminescu a fost prin satul Varnavoaia, autoritatile locale au schimbat denumirea localitatii iar in urma cu aproape zece ani s-a amenajat si un parc in care se afla statuia poetului.
„S-a constatat ca pe aici a fost Eminescu. Si a fost. De aceea i-au pus numele satului Mihai Eminescu. Dupa ce au cazut comunistii, a fost un deputat Mihai Malaimare care a auzit el de satul Mihai Eminescu. A venit in cercetari. A venit si la mine si m-a intrebat ce stiu dupa care s-a facut parcul cu statutia lui Eminescu”, ne-a spus Gheorghe Cojocaru.

Depopularea a inceput odata cu venirea comunistilor
Dupa instalarea regimului comunist, satul Mihai Eminescu a inceput sa aiba din ce in ce mai putini locuitori. Tinerii au venit in Botosani sau au ales sa plece in alte orase ale tarii si sa lucreze in fabrici. La inceputul anilor ’70 au fost alunecari de teren si zeci de case au fost distruse. O parte din locuitori au plecat in satele vecine iar altii au mers la rudele din Botosani. Au mai ramas doar cei care nu au fost afectati de alunecarile de teren dar acestia au ajuns acum o varsta inaintata.
„Satul era foarte mare. Era un stat extraordinar. Erau multi copii. Din cauza alunecarilor de teren din 1970, multi au plecat. Tineretul s-a dus in oras, la fabrici si au ramas doar batranii. Cei care au plecat in oras si-au luat si toate neamurile. Altii s-au mutat prin Baiceni, Rachiti, Cismea. Iarna e foarte greu aici. Am avut zapada pana la uluce. Iarna dureaza de prin noiembrie si pana in aprilie. Drumul este rau. Daca s-ar pietrui drumul poate ar mai veni oameni. Problema este ca nici nu avem apa. E foarte greu sa tii un animal. Au secat multe fantani”, ne-a spus Aurel Pietraru.
Oamenii regreta perioada in care satul era populat si cand erau zeci de copii. In Varnavoaia a fost chiar si o scoala cu clasele I-IV. „Aici m-am nascut, aici am copilarit. Am avut zece copii. Mai am noua in viata. O fata a murit la 17 ani. Pentru mine nu este greu. Atata timp cat sunt in satul meu. Traiau toti oamenii bine. Era altfel. Comunicau unul cu altul. Erau peste 90 de case. Am avut si scoala aici. Copii mei au invatat aici in clasele I-IV. Acum ne bucuram pe 15 ianuarie cand vin copii de la scoala din Tomesti. Cate patru-cinci sanii cu copii. Au facut ceva foarte frumos”, isi aminteste Adela Aionesei.
Acum mai sunt doar sase locuitori, toti trecuti de 60 de ani dar care se ambitioneaza sa ramana in satul in care s-au nascut. Desi uneori este foarte greu, raman izolati si nu pot ajunge pana in satul George Cosbuc, ei nu abandoneaza.
Autoritatile locale sustin ca foarte multe nu pot face pentru locuitorii satului Mihai Eminescu. Gica Iliescu, primarul comunei Gorbanesti ne-a spus ca va incerca in vara acestui an sa refaca drumul care leaga satul George Cosbuc de satul Mihai Eminescu astfel incat cei sase locuitori sa nu mai ramana izolati.
„Fiind in varsta, acesti oameni nu vor pleca niciodata de acolo. Au plecat doar cei care au fost nevoiti in urma alunecarilor de teren si au ramas fara case. Intentionam ca anul acesta sa pietruim portiunea de drum dintre satul George Cosbuc si Mihai Eminescu. Cele cateva persoane din satul Mihai Eminescu se aprovizioneaza din satul vecin cu alimentele necesare”, a spus primarul.
Edilul din Gorbanesti a mai precizat: „De asemenea, trebuie sa reparam anul acesta gardul din jurul statuii lui Mihai Eminescu. Iarna grea a distrus acel gard. Cand s-a facut acea statuie, ni s-a spus sa facem un gard de nuiele. Pentru ca ne trebuiau cateva care de nuiele, am preferat sa-l facem din stuf. Acea statuie a fost facuta la initiativa fostului deputat Mihai Malaimare. S-au gasit niste marturii ca Eminescu venea in vizita la un boier care avea casa acolo”.

Satul risca sa dispara in cativa ani
In cativa ani, satul Mihai Eminescu risca dispara. Cei sase locuitori sunt in varsta iar sanse ca alte persoane sa se mai stabileasca in zona sunt foarte mici. Localnicii spera ca acest sat va rezista si mizeaza pe faptul ca unii care au crescut pe aceste meleaguri se vor intoarce. „Noi speram ca nu va disparea satul. La oras e greu de trait. Cu o pensie de 680 de lei, sa platesti toate, e greu de stat. Cunosc pe unul care vroia sa cumpere teren”, ne-a spus Aurel Pietraru.
Reprezentantii primariei spun ca satul Mihai Eminescu este inclus in planul urbanistic general si ca s-ar putea construi. Problema este ca nimeni nu vine sa isi construiasca o casa intr-un loc izolat, unde abia se poate ajunge vara. (Razvan Sauciuc)

evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.