spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Iată ce afaceri în agricultură are Jean Valvis, grecul din Elveţia care a ajuns în Top 50 fermieri români

- Advertisement -

Jean Valvis este pe locul 22 în topul fermierilor bogati, cu o avere de 30-35 de milioane de euro.

Omul de afaceri elvetian de origine greacã a venit în România acum 20 de ani. În douã decenii, a reusit sã dezvolte si mai apoi sã vândã douã dintre afacerile construite de la zero – Dorna (intratã în portofoliul Coca-Cola) si LaDorna (achizitionatã de Lactalis) pentru o sumã de peste 100 milioane de euro.

Nu s-a oprit însã aici, pregãteste mai mult ca sigur si alte surprize, inclusiv pe segmentul apelor minerale. Între timp, Valvis a mai investit 12,5 milioane de euro în ape minerale, mai bine de 11 milioane de euro în via de la Sâmburesti si 15 milioane de euro în agricultura ecologicã, dupã cum a anuntat chiar el. Valvis Holding Group include businessul cu apã Aqua Carpatica, cel cu vin Domeniile Sâmburesti (prin firma Viti-Pomicola Sâmburesti SA), afacerea cu cereale bio Dorna Agri si AgroElectrica, specializatã pe energie regenerabilã. Grupul are 400 de angajati.

Omul de afaceri sustine cã a replantat jumãtate din cele 500 de hectare pe care le detine la Sâmburesti (ceea ce a presupus investitii initiale de 11 milioane de euro) si cã a adus soiuri noi. Principalele soiuri de la Sâmburesti sunt Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteascã Albã. Productia de vin este livratã pe piata localã, dar si la export. Dupã ce a intrat pe piata chinezã, antreprenorul are acum în vizor piata rusã.

Un alt domeniu interesant pentru Valvis este si agricultura ecologicã, sector în care, pânã în prezent a investit, potrivit estimãrilor proprii, aproximativ 15 milioane de euro. DornaAgri exploateazã 7.900 de hectare în Balta Ialomitei, productia fiind axatã pe cereale (porumb si grâu). Compania urmãreste sã producã fulgi de porumb ecologic, precum si batoane de cereale, musli, cornflakes si napolitate.

Tot aici, Valvis încearcã sã aclimatizeze plopul energetic, fiind plantate deja primele suprafete. Omul de afaceri crede cã energia regenerabilã poate sã asigure aprovizionarea energeticã a tãrii.

Anul trecut, jumãtate din vânzãrile holdingului, cifrate la 25-26 de milioane de euro, au fost generate de apa mineralã Aqua Carpatica. Valvis sustine cã, în 2011, primul an în care brandul a fost prezent pe piata româneascã, a vândut 16 milioane de litri de apã, pentru ca în 2012 vânzãrile sã creascã la 55 de milioane de litri, fãrã sã fie luate în consideratie alte 10 milioane de litri, comenzi neonorate, spune omul de afaceri.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.