spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
29-mai-2024

Fum negru deasupra Moldovei: N. Timofti l-a propus pe V. Filat la functia de premier

- Advertisement -

Presedintele Timofti a propus drept candidat pentru functia de premier un prim-ministru demis pentru coruptie, implicare în scheme criminale si depãsirea atributiilor de serviciu. Numele acestuia e Vlad Filat.

Formal, presdintele N. Timofti si-a fãcut datoria – a desemnat un candidat pntre functia de premier. Nominalizându-l pe V. Filat, premier demis de parlament, e normal sã revenim la subiectul demiterii si sã ne amintim care au fost argumentele demiterii acestuia în urma unei motiuni de cenzurã. Astfel, potrivit Hotãrârii nr. 28 din 05.03.2013 parlamentul a exprimat vot de neîncredere Guvernului, condus de prim-ministrul Vladimir Filat, invocând urmãtoarele argumente si situatii: în ultima perioadã de timp guvernul a devenit centrul unor scandaluri de coruptie; multi membri ai guvernului sunt implicati în scheme criminale si coruptibile, care au prejudiciat bugetul statului; unii membri ai executivului deja au statut de bãnuit sau învinuit în cadrul proceselor penale pornite; în majoritatea domeniilor gestionate de cãtre guvern au fost implementate scheme de coruptie (pot fi mentionate domeniile sãnãtãtii, finantelor publice, administrãrii fiscale si vamale, achizitiilor publice, administrãrii patrimoniului statului, culturii, transportului si infrastructurii drumurilor etc.); actele de coruptie, dosarele penale pe elemente de depãsirea a atributiilor de serviciu, continutul convorbirilor telefonice a demnitarilor din guvern etc. au demonstrat clar si evident pentru întreaga societate cã actualul guvern a devenit unul corupt, captiv, santajabil, care actioneazã împotriva intereselor tãrii; din cauza deciziilor si actiunilor coruptibile ale guvernului este subminatã stabilitatea economicã si socialã a tãrii, iar democratia si legalitatea este substituitã prin „comanda la telefon” si interesele personale; guvernul s-a asimilat cu coruptia; au fost ratate toate obiectivele în plan intern si extern; coruptia Guvernului a substituit democratia, legalitatea, integrarea europeanã si a pus în pericol viitorul tãrii si al poporului R. Moldova; guvernul a pierdut si dreptul moral de a realiza politica internã si externã a statului si a exercita conducerea generalã a administratiei publice.

Iatã ce au declarat pe 5 martie politicienii care au votat demisia premierului Vlad Filat. V. Voronin: „Este evident cã coruptia înfloreste si nimeni din Guvern nu doreste sã facã nimic pentru a o nimici. Invers. Au hotarât sa o conducã. Astãzi, cu sigurantã, putem afirma cã comanda la telefon si interesele personale au devenit normã, înlãturând ordinea “de drept si suprematia legii. Nici o promisiune, fãcutã alegãtorilor, nu a fost respectatã de cãtre Guvern”. A. Candu: „Vorbim doar de retragerea încrederii domnului Filat, acel care, prin ambitiile sale, pune în pericol Visul. Acel pentru care ilegalitãtile de la Vamã, FISC si achizitii sau fraude de la Banca de Economii sunt fenomene normale. Acel care, contrar legii, îsi permite sã dea indicatii telefonice pentru a bloca sau debloca conturi, pentru a reduce sau majora, în mod arbitrar, amenzi”. M. Godea: „Ati fãcut din institutiile statului proprietãti de partid, iar din functionarii publici – angajati de partid.

I. Dodon: „Ati dat în barã acesti trei ani jumãtate, ati dus tara la haos, la “bãrdak” în toate domeniile, aceasta este responsabilitatea personalã, inclusiv a Guvernului pe care l-ati condus. ntr-acesti 3 ani de zile domnul prim-ministru a mers în 64 de deplasãri externe. 150 de zile oficial în deplasãri externe. Cinci luni, primul-ministru, responsabil de situatia economicã, socialã din R. a mers în deplasãri externe”.
Fãrã a tine cont de toate aceste presedintele N. Timofti l-a desemnat pe premierul Vlad Filat drept candidat la functia de prim-ministru. Cât valoreazã acest parlament în ochii presedintelui?

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.