spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mai-2024

O ţară de lângă România a ajuns să aibă cea mai mică inflaţie din ultimii 39 de ani

- Advertisement -

Costurile de împrumut ale Ungariei au căzut până la cel mai mic nivel din 2005 încoace, în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat cel mai mic ritm de creştere din ultimii 39 de ani, sporind astfel posibilitatea ca banca centrală să reducă dobânda-cheie, transmite Bloomberg.

Rata anuală a inflaţiei a încetinit la numai 2,2% în martie, de la 2,8% în februarie, a anunţat joi biroului de statistică. Aceast nivel nu a mai fost atins din 1974 şi este mai mic decât estimarea medie de 2,5% a economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Randamentul cerut pentru bondurile guvernamentale pe 10 ani a alunecat cu 4 puncte de bază sau 0,04 puncte procentuale, până la minimul ultimilor opt ani, de 5,80%, după ce în luna aprilie a consemnat un declin de 56 de puncte de bază.

Banca centrală a Ungariei, care a redus ratele pentru opt luni la rând, până la un minim istoric de 5%, ar putea continua cu tăierile dacă presiunea preţurilor rămâne moderată iar pieţele financiare se stabilizează, potrivit minutelor de la şedinţa de miercuri a boardului băncii.

“Se pare că se măreşte probabilitatea ca ciclul tăierii ratelor de dobândă să se oprească mai târziu, la un nivel mai jos decât se presupunea anterior”, spune Zoltan Torok, analist al Raiffeisen Bank International din Budapesta. Este posibil ca “tăierile de dobândă să continue în trimestrul al doilea, astfel că dobânda-cheie să coboare chiar sub 4%”, spune el.

Forintul se întărea ieri cu mai puţin de 0,1%, până la 296,44/euro, extinzând avansul din luna aprilie la 2,6%, ceea ce reprezintă cea mai bună performanţă dintre cele 31 de monede analizate de Bloomberg.

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.