spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Strãinii care vor cetãtenia RM au sustinut examen la românã

- Advertisement -

Peste 20 de persoane din Azerbaidjan, Turcia, Baskiria, Ucraina, Turkmenistan, Siria, Irak, Georgia, Brazilia, Egipt, Sudan, Iordania, Kazahstan care doresc sã obtinã cetãtenia R. Moldova au sustinut, ieri, examenul la limba românã.

Potrivit viceministrei Educatiei, Loretta Handrabura, presedintã a Comisiei de examinare pentru evaluarea gradului de cunoastere a prevederilor Constitutiei R. Moldova si a limbii de stat de cãtre strãini, „cei care vor sustine acest examen trebuie sã demonstreze abilitãti de cunoastere a limbii române, prin întelegerea suficientã a limbii uzuale, a informatiilor cu caracter oficial, sã poatã citi si întelege orice text cu caracter social”.
Mentionãm cã examenul la limba de stat este sustinut în baza unui test-grilã si contine trei probe – de citire, oralã si scrisã. În afarã de examenul de cunoastere a limbii române, solicitantii de cetãtenie a R. Moldova sunt nevoiti sã mai sustinã un examen, în scris, de evaluare a gradului de cunoastere a prevederilor Constitutiei, în baza unui test-grilã elaborat si aprobat de minister. Ambele probe sunt sustinute în aceeasi zi, în fata Comisiei de examinare.

Pentru obtinerea dreptului de sedere permanentã în R. Moldova, strãinii vor sustine doar examenul la limba românã.

În anul 2010, pentru a sustine examenele de cunoastere a prevederilor Constitutiei RM si a limbii de stat, s-au înregistrat 120 de cetãteni strãini. În anul 2011 au fost depuse 67 de cereri – 44 de candidati au sustinut ambele probe, 13 candidati nu au sustinut proba de cunoastere a Constitutiei RM, iar 10 candidati nu au sustinut proba lingvisticã. În anul 2012 au sustinut examene 42 de cetãteni strãini.

Timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.