spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Ai sub 18 ani? Un deputat vrea să îţi taie accesul la băuturile carbogazoase

- Advertisement -

Deputatul PDL Alin Popoviciu doreşte să propună în Parlament un proiect de lege care ar putea interzice vânzarea băuturilor carbogazoase minorilor, urmând să aibă un regim similar ţigărilor şi produselor alcoolice.

Parlamentarul e de părere că băuturile carbogazoase conţin substanţe cancerigene, pe care producătorii le ţin ascunse consumatorilor, aceştia nespecificând pe ambalaj acest fapt, scrie publicaţia Libertatea.

Popoviciu a declarat că a consultat mai mulţi medici şi specialişti în chimie alimentară, care i-au confirmat faptul că băuturile carbogazoase pot provoca boli grave.

„Am luat legătura cu medici, cu chimişti toţi mi-au spus că aceste băuturi carbo-gazoase au în componenţa lor substanţe deosebit de periculoase pentru organism, unele fiind chiar cancerigene. Dar cum acest aspect le este ascuns consumatorilor, întrucât pe ambalaj nu se specifică ce au în componenţa lor aceste, adevărate otrăvuri, ele sunt preferate de oameni, în special de copii, care nu cunosc riscurile la care se expun”, a menţionat deputatul PDL.

„Doresc ca aceste tipuri de băuturi să nu mai poată fi accesibile minorilor, decât, dacă, au părinţi inconştienţi şi le cumpără aceste produse. Legea mea prevede ca toate, absolut toate băuturile carbo-gazoase să poată fi comercializate doar celor care au peste 18 ani, întrucât sunt majori şi cunosc riscurile la care se expun. Am trăit pe pielea mea experiemte neplăcute cu astfel de băutură, iar de ani buni nu mai pun strop pe limbă”, a mai spus Popoviciu pentru Libertatea.

Producătorii apelează de multe ori la practici mai puţini corecte faţă de consumatori.  Legea spune că trebuie să pui minim 4% concentrat din fructul respectiv la 2 litri de suc pentru a-l putea numi „de portocale”, „de kiwi” etc. Cu toate acestea, majoritatea băuturilor nu conţin nici măcar câteva grame de produs natural, însă autorităţile nu pot face nimic dacă pe etichetă este scris mesajul „cu gust de portocale, kiwi etc”. Studiile arată că 50% din populaţie (majoritatea copii) consumă numai aceste produse.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.