spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

S-a „refugiat” din Kosovo în fotbalul românesc şi îşi spune povestea impresionantă: „Riscam să fiu aruncat în mare”

- Advertisement -

Azdren Llullaku (25 de ani) a fugit cu o barcã în Italia imediat dupã izbucnirea conflictului din Kosovo si a apucat sã joace la profesionisti doar din momentul în care a semnat cu Gaz Metan Medias.

Atacantul ardelenilor a marcat cinci goluri în Liga I pentru Medias.

Azdren Llullaku a lucrat într-un restaurant în Italia si a evoluat doar la amatori în Peninsulã.

Gaz Metan are darul de a inventa fotbalisti. Dupã Bawab, un alt strãin impresioneazã în tricoul mediesenilor. Atacantul Azdren Llullaku a venit practic de nicãieri. A fost remarcat de Cristi Pustai la un trial si a rãmas la Medias. Mutarea a fost inspiratã. Llullaku a marcat 5 goluri în Liga I. Povestea sa de viatã pare desprinsã dintr-un scenariu venit de la Hollywood. A trãit pe viu rãzboiul din Kosovo si a fost nevoit sã fugã în Italia, pentru a-si salva viata. Iar când îl auzi pe Azdren ce povesteste, ti se taie respiratia. „Aveam 12 ani când a început bombardamentul. A trebuit sã plecãm cu mama si fratele meu din oras. Eram doar noi. Tata a decedat când eram mic. Era prea periculos sã rãmânem. Puteam sã ne pierdem viata în orice clipã. Mama a spus cã vrea sã ne ofere un viitor mai bun, chiar dacã ar fi sã moarã”, îsi începe fotbalistul povestirea incredibilã.

„Riscam sã fiu aruncat în mare”
Au decis sã plece în Italia, dar drumul pânã acolo a fost tot o luptã la limita dintre viatã si moarte. „Am mers pe jos pânã în Muntenegru, iar de acolo trebuia sã mergem pe apã. Era un drum cu vaporul, de douã ore. Mafia de acolo era foarte mare. Cereau bani ca sã ne ducã si ne pãzeau cu pusca. În cazul în care Paza de Coastã din Italia îi interceptau, cãlãuzele aruncau oamenii pe care îi transportau în mare. S-a întâmplat asta chiar cu o zi înainte sã plecãm noi. Toti cei 30 de oameni de pe vas au fost ucisi. Mi-a fost foarte fricã. Am avut mare noroc cã pe noi nu ne-a prins. Riscam sã fiu aruncat în mare în orice clipã. Au fost cele mai lungi ore din viata mea. Când am ajuns în Italia, a fost ca o descãtusare”, mãrturiseste Llullaku modul în care a scãpat de rãzboi.

Gaz Metan, prima echipã profesionistã la care joacã
În Italia, Llullaku a fost nevoit sã munceascã de tânãr, pentru a se întretine, alãturi de mama si de fratele sãu. Fotbalul era un moft pe care nu si-l permitea pentru cã era extracomunitar si echipele mari îl respingeau. „Extracomunitarii nu erau primiti de formatiile profesioniste. Din acest motiv am jucat doar la amatori. Cîstigam bani putini. Lucram la un restaurant, alãturi de mama mea, si apoi mergeam la fotbal. Acel trial pe care l-am trecut mi-a schimbat viata. Practic, la Medias am semnat primul contract de profesionist”, spune atacantul de 25 de ani.

Dupã ce a marcat cinci goluri pentru Medias în acest sezon, Llullaku viseazã sã strângã suficienti bani din fotbal ca sã-si întretinã familia. „Joc fotbal pentru familia mea. Vreau sã îi ajut. Visez sã joc la o echipã mare din România, poate la Steaua. Sau acum poate voi primi o sansã în Italia. Mai am însã mult de lucru la Gaz Metan”, sunã noul tel al lui Azdren Llullaku.

450 de mii de euro este valoarea lui Llullaku pe www.transfermarkt.de

4 goluri a marcat kosovarul în 2013 pentru Gaz Metan

2.000 de euro este salariul lunar al lui Azdren Llullaku la Gaz Metan Medias.

Rãzboiul din Kosovo a durat 16 luni!
Conflictul armat s-a desfãsurat din 28 februarie 1998 pânã în 11 iunie 1999, între fortele armate ale Republicii Federale Yugoslavia si kosovarii albanezi rebeli, care doreau eliberarea de sub Yugoslavia. Acestia au dat tonul, atacând autoritãtile yugoslave din Kosovo. Cele mai multe surse vorbesc despre un numãr de peste 3.000 de civili care si-au pierdut viata în conflictul armat.

Un bosniac a jucat cu mâinile rupte
Cazul lui Llullaku nu este singular. Un fotbalist bosniac a fost si mai afectat de ororile rãzboiului. Muhamed Konjic (foto, în alb) a fost fundas la Monaco, Zürich, Derby County si Coventry, unde a împãrtit vestiarul cu Viorel Moldovan. Fotbalistul care s-a retras în 2006 a luptat în rãzboiul din Bosnia. A primit sansa de a juca la Dinamo Zagreb si a fugit de rãzboi, dar la plecare a avut ghinion. Masina pe care a folosit-o la evadare a cãzut într-o prãpastie, iar el a fost nevoit sã joace în primul meci cu ambele mâini rupte. „Tuturor li se pãrea ciudat ca un tânãr jucãtor, mare si puternic, sã plângã pe teren, fãrã motiv. Dar nimeni nu stia cã jucam cu ambele mâini rupte”, a povestit fotbalistul în presa englezã.

gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.