spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Cine si de ce nu vrea sã vorbeascã limba oficialã?

- Advertisement -

La 26 martie, deputatul PL Ana Gutu a depus o sesizare la Curtea Constitutionalã prin care solicitã interpretarea articolului 13 din Constitutia RM.

Întrebarea, care este formulatã în adresa Înaltei Curti, sunã în felul urmãtor:

„Sintagma din articolul 13 al Constitutiei RM „limba moldoveneascã, functionând pe baza grafiei latine” poate fi echivalatã semantic cu sintagma „limba românã”, din moment ce sintagma „limba românã” este în exclusivitate valabilã din punct de vedere stiintific, fapt demonstrat prin cercetãrile lingvistice contemporane si aplicat fãrã exceptii în realitãtile educationale si stiintifice din RM”.
În acest context, am solicitat opinia liderilor partidelor de la guvernare, dar si a unor fruntasi de stânga, precum si lingvisti, academicieni, privind initiativa Partidului Liberal de a consulta Curtea Constitutionalã în aceastã problemã.

Tudor Deliu, deputat PLDM



Nu am discutat în fractiune acest subiect. Dar dacã e sã-mi expun pãrerea personalã, eu sustin ideea de a stipula în Constitutie „limba românã”. Nu am niciun dubiu în ce limbã vorbesc.

Dumitru Diacov, deputat PDM

Din pãcate, colegii liberali ne mirã câteodatã cu initiative nãstrusnice. Existã cãi simple de modificare a Constitutiei. Dar interpretãri, asi din mânecã, idei – toate acestea sunt din domeniul fantasticului.

Sergiu Sârbu, deputat neafiliat

Modificarea Legii supreme se face doar în parlament. Dacã e sã vorbim strict juridic, nu cred cã CC are dreptul sã interpreteze vreun articol din Constitutie. Eu cred cã sesizarea liberalilor va fi respinsã.

Alexandru Petkov, deputat PCRM

Aceastã initiativã a liberalilor este dovada unei ipocrizii. Altceva nu poate fi. În cazul în care CC se va conduce de aceastã logicã, atunci aceastã autoritate va da dovadã de aceeasi atitudine.

Vlad Pohilã, publicist si lingvist

Este o initiativã foarte corectã si oportunã, însã, cu regret, un pic întârziatã. Dar mai bine mai târziu decât niciodatã. Legislatia lingvisticã de la noi e depãsitã si, prin aceastã initiativã, se propune o îmbunãtãtire si racordare la standardele europene pentru care opteazã, inclusiv, cei de alde Misin care nu stiu de ce s-au revoltat.

Vasile Bahnaru, doctor habilitat în filologie, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei

Ceea ce doreste Ana Gutu este fixat, de fapt, în preambulul Legii cu privire la functionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Acum, mi se pare cã noi turnãm apã la moara comunistilor.

Acad. Mihai Cimpoi

Aici legea trebuie scrisã foarte corect. Este limba românã. Nu sunt douã limbi identice. Atunci, când în anii Miscãrii de eliberare si renastere nationalã noi luptam pentru limba românã, fostul prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM, Simion Grossu, ne reprosa: „Da, sunt identice, dar totusi, diferite”. Nu se pune problema identitãtii, ci a corectitudinii.

Inga Drutã, doctor în filologie



Este o actiune binevenitã, dar întârziatã. Nu stim dacã va avea izbândã. Dar initiativa în sine e pozitivã.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.