spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Spitalul Judetean, noua „minune” a Consiliului Judetean (foto)

- Advertisement -

INAUGURARE Ieri dimineatã, în prezenta sefilor Consiliului Judetean, s-a dat în folosintã primul tronson al Spitalului Judetean de Urgentã, modernizat si echipat la nivelul cerintelor Uniunii Europene. Cei trei sefi ai CJ Vaslui, presedintele Dumitru Buzatu, vicepresedintii Vasile Mihalachi si Corneliu Bichinet, s-au plimbat mândri nevoie-mare pe holurile spitalului, sã-i vadã bolnavii ce puternici sunt si cât de grijulii sunt cu starea de sãnãtate a judetului. Desi niciunul din cei trei conducãtori de la judet nu a putut spune câti bani s-au cheltuit pânã acum, presedintele Dumitru Buzatu a explicat cã „Fonduri nu sunt niciodatã, nu am nicio sumã exactã, însã ne mai împrumutãm, mai dãm bani înapoi, facem tot ce trebuie pentru a moderniza acest spital”. În total, se vor cheltui în jur de 15 milioane de euro cu modernizarea spitalului judetean, care va deveni o unitate sanitarã cu adevãrat performantã.

Modernizarea Spitalului Judetean de Urgentã de la Vaslui va face din aceastã institutie una din cele mai moderne unitãti spitalicesti din Moldova. Primii pasi s-au fãcut din 2012 încoace, de când se munceste pe rupte la proiectul denumit „Reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui”, al cãrui beneficiar este întregul judet. Cifrele proiectului aratã cã procesul de modernizare si echipare a spitalului vor totaliza 72 milioane de lei, din care UE contribuie cu 57 milioane. Restul, circa 15 milioane de lei (3 milioane de euro) ar urma sã fie contributia Consiliului Judetean, bani care nu prea existã în acest moment. Însã, asa cum am aflat de la sedinta PSD de duminicã, liderii Consiliului Judetean vor merge cu jalba în protap la vicepremierul Liviu Dragnea, care îi vor ajuta cu banii necesari. Dincolo de aceste aspecte financiare, inaugurarea primului tronson de clãdire, care înseamnã în jur de 200 de locuri în saloane complet modernizate si echipate, este un succes pentru sefii Consiliului Judetean, care s-au înghesuit ieri pe holurile spitalului, pentru a fi filmati si fotografiati de presa localã, în timp ce bolnavii cãscau gura la alesii judetului. Teoretic, ieri s-au inaugurat sectiile modernizate de ortopedie, chirurgie, obstetricã, ginecologie, ORL, cardiologie, pediatrie, iar bolnavii vor beneficia de conditii civilizate, în saloane moderne, cu baie proprie si mobilier nou, console medicale cu iluminat individual, sistem de avertizare sorã-bolnav, fluide medicale. În realitate, unele sectii erau închise ieri, pentru cã mai erau lucruri de pus la punct, printre care noua statie de oxigen a spitalului, unele echipamente de montat sau alte lucruri mãrunte. În ceea ce priveste zugrãveala, noile saloane aratã foarte bine, iar bolnavii vor putea sta în conditii civilizate. Nu vor mai exista situatiile cu doi bolnavi într-un pat, pentru cã noile paturi sunt mult mai mici decât cele vechi, de acum 30 de ani…

Dumitru Buzatu cautã bani sã repare Policlinica si spitalul vechi

„Suntem singurul Spital Judetean din tarã la care ambulatoriul este situat la mare distantã de spital (este vorba de vechiul sediu de policlinicã, din parcul Copou, la o distantã de 2 km, n.r.). Vã dati seama ce efort trebuie sã depunã bolnavii pentru a merge de la spital la ambulatoriu, sã urci ditamai dealul pânã la Copou, în conditiile în care nu este niciun mijloc de transport pânã acolo. În plus, sunt conditii grele, clãdirea ambulatoriului necesitã reparatii si sperãm cã se vor gãsi bani pentru modernizarea acestui sediu”, a spus dr. Lelia Croitoru. Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat cã va cãuta solutii pentru modernizarea ambulatoriului, dar si a spitalului vechi, însã prioritate o are terminarea lucrãrilor la Spitalul Judetean de Urgentã. Interesant este cã, odatã cu inaugurarea SJU, vor fi montate 112 echipamente medicale noi si moderne, cu care au fost dotate compartimentele de anatomie patologicã, chirurgie/ortopedie pediatricã, balneologie si recuperare medicalã, blocul operator, laboratorul de endoscopie digestivã, sectiile de ortopedie, neurologie, pneumoftiziologie, cardiologie, ORL, oftalmologie, ginecologie s.a. Interesant este cã, în maxim douã luni de zile, la Spitalul Judetean de Urgentã va fi functional si computerul tomograf, achizitionat deja. Sefii CJ Vaslui au mai spus cã sperã ca lucrãrile de modernizare sã se finalizeze în iulie 2014, însã cum le stã bine românilor, se prea poate ca modernizarea totalã sã se termine la finele anului viitor, în conditiile în care pânã acum s-au modernizat abia 30% din spatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.