spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Avantajele noii taxe auto. Înmatriculări mai ieftine la noi decât în Bulgaria

- Advertisement -

Timbrul de mediu este, uneori, mai ieftin decât taxa auto a bulgarilor, în cazul maşinilor vechi sau foarte noi, cu motorizări mici

Odată cu introducerea timbrului de mediu, înmatricularea maşinilor vechi a devenit mai avantajoasă în România decât în ţara vecină. Valoarea timbrului a fost redusă pentru autoturismele non-euro sau euro 1, 2, cu până la 90% faţă de cât se plătea prin taxa de primă înmatriculare.

Concret, fie că înmatriculează maşina printr-o firmă bulgară, fie că proprietarul îşi face acte de rezident în Bulgaria, va achita în ţara vecină între 500 şi 1.000 de euro, dacă este vorba de un motor cu capacitate mai mică de 1.600 cmc, de peste 14 ani vechime. Cele mai sigure variante de înmatriculare au chiar valori de peste 650 de euro. În România costul este însă de 350 – 600 de euro.

De asemenea, pentru maşinile noi, Euro 5, timbrul presupune un cost sub 100 de euro sau uşor peste această valoare, pentru capacităţi cilindrice reduse. În Bulgaria, taxa depăşeşte 500 de euro. „Cu noul timbrul de mediu devine dezavantajos să înmatriculezi maşini în Bulgaria, dacă este vorba de o capacitate cilindrică mică. Practic, sub 2.000 cmc, este mai dezavantajos în Bulgaria decât în România, în condiţiile în care costul minim al taxei la ei este de circa 500 de euro”, ne-a spus reprezentanta unei firme care se ocupă de înmatricularea maşinilor în ţara vecină. Aceasta a explicat că în ultimele patru luni nivelul taxei a crescut la bulgari cu circa 140 de euro, după o majorare în două etape.

Taxa pentru Euro 3, mai scumpă la noi

Pentru categoriile euro 3 şi euro 4, care constituie, de altfel ponderea majoritară a maşinilor achiziţionate de români, Bulgaria rămâne, însă, de multe ori, mai avantajoasă. Şi, deşi atât autorităţile române, cât şi cele bulgăreşti încearcă să reducă acest fenomen, există suficiente căi de a depăşi barierele. Recent, bulgarii au anunţat că vor confisca maşinile conduse de români şi înmatriculate pe numele unor cetăţeni bulgari săraci, în momentul în care acestea intră în ţară. Cu toate astea, rămân în picioare alte variante de înmatriculare, ceva mai scumpe, dar mai avantajoase decât la noi.

De exemplu, înmatricularea prin intermediul unei firme. Costurile ajung în Bulgaria la 1.000 de euro, în timp ce în România, urcă de multe ori peste 1.500 de euro şi pot ajunge şi la câteva mii. Pentru maşini care nu beneficiază de o motorizare puternică este posibil însă ca şi în România valoarea să se apropie de 1.000 de euro. Aşadar, faceţi un calcul înainte de a lua o decizie pentru a nu ieşi în pierdere.

Maşinile foarte noi beneficiază de o taxă auto de 5-6 ori mai mică în România decât la bulgari.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.