spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Rabla îşi schimbă numele. Cum se vor acorda tichetele de reducere din 15 aprilie

- Advertisement -

Programul de înnoire a parcului auto va demara din15 aprilie, iar valoarea unui tichet va fi de 1.500 de euro, aproape dublu faţă de cea acordata până acum. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, pregăteşte schimbarea numelui programului, deoarece se vor acorda „bonusuri suplimentare, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon”.

În schimb, va fi eliminata piaţa neagră a voucherelor, pentru că la cumpărarea unei maşini noi se va putea folosi un singur voucher, şi nu trei, ca în anii trecuţi.

Principala noutate de anul acesta la Programul Rabla este creşterea valorii tichetului de casare la 1.500 de euro, adica 6.600 de lei. Suma este aproape dubla faţă de cea din ultimii 4 ani şi este suficientă ca avans pentru o maşina nouă.

Ministrul Rovana Plumb a anunţat că autorităţile sunt „în perioada de evaluare şi analiza” a programului de înnoire a parcului auto şi că anul acesta implementarea „Rabla” se va face începând cu 15 aprilie „în mod cert”.

Potrivit ministrului Mediului, noul program nu se va mai numi „Rabla” deoarece Ministerul Mediului are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare. „Programul nu se va mai numi . Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectiva. În afară de bonusul pe care l-am luat în calcul la achiziţionarea unei maşini electrice, de 2.500 de euro pe maşina achiziţionată, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, avem în vedere şi acordarea unor bonusuri în cadrul acestui nou program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru România”, a afirmat Rovana Plumb.

Rovana Plumb anunţa încă din ianuarie că Ministerul Mediului vizează schimbări in Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica maşinilor non-euro, Euro 1 şi Euro 2, printre care creşterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar şi acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.

Ministrul preciza atunci că se discută ca reducerea la achiziţionarea unei maşini noi să se facă în schimbul unui singur voucher. În prezent, prin Progamul „Rabla”, o persoana poate cumpăra o maşina nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul ca acestea pot fi tranzacţionate pe piaţa liberă.

Programul guvernamental de casare a maşinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu maşini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub forma de tichet valoric. Tichetul nu este nominal şi poate fi vândut şi folosit de câtre „purtătorul” acestuia pentru a obţine reducerea la achiziţionarea unei maşini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.

În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului şi citate de Agerpres.

EVOLUTIA PROGRAMULUI RABLA

2006-2008 – 3.000 lei, 12 ani vechime, 1 voucher nominal
2009 – 3.800 lei, 10 ani vechime, 1 voucher nominal
2010-2012 – 3.800 lei, 10 ani vechime, 3 vouchere transmisibile
2013 – 1.500 euro, 10 ani vechime, 1 voucher nominal

MASINI CASATE ÎN PROGRAMUL RABLA

2009: 32.327
2010: 186.854
2011: 116.641

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.