spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Dispute privind dubla cetãtenie în parlament

- Advertisement -

Sedinta Parlamentului de pe 5 aprilie a fost marcatã de protestul fractiunii PCRM împotriva votãrii lui Aurel Bãiesu în functia de judecãtor al Curtii Constitutionale. Acestia au pãrãsit sala. În lipsa lor, deputatii din celelalte fractiuni au votat, printre altele, instituirea postul de mediator pentru comunitãtile de romi si au aprobat modificãri la Legea Serviciului de Informatie si Securitate.

Aurel Bãiesu si Victor Popa au ajuns judecãtori CC

Candidatura ambasadorului R. Moldova în Italia, Aurel Bãiesu, pentru functia de judecãtor al Curtii Constitutionale a provocat nemultumiri în rândul comunistilor. Iurie Muntean, Artur Resetnicov, Alexnadr Petcov si Vladimir Voronin au afirmat în unison cã Aurel Bãiesu detine pasaport românesc si nu poate fi judecãtor. De aceeasi pãrere au fost si socialistii. Aurel Bãiesu a confirmat cã detine cetãtenia României, însã a mentionat cã legislatia RM nu interzice judecãtorilor sã aibã dublã cetãtenie. „ Faptul ca am pasaport românesc nu prezintã nicio relevantã. Eu voi sluji Constitutia R. Moldova”, a mentionat Bãiesu. Drept replicã la obiectiile comunistilor, democratul Dumitru Diacov a mentionat cã dubla cetãtenie a devenit o realitate a societãtii moldovenesti. „Problema cetãteniilor este o problemã serioasã. Eu am pasaport moldovenesc, copiii mei au pasaport românesc, iar sotia mea are pasaport rusesc. În realitatea asta trãim. Trebuie sã sperãm cã cei care au cetãtenie dublã vor sluji interesele R. Moldova”, a declarat Dumitru Diacov. Candidatura lui Aurel Bãiesu a fost aprobatã în lipsa comunistilor, deoarece acestia au pãrãsit sala de sedinte în semn de protest. Ulterior, cei doi judecãtori ai CC alesi de parlament, Victor Popa si Aurel Bãiesu, si-au depus jurãmântul în prezenta sefului statului Nicolae Timofti si presedintelui CC, Alexandru Tãnase.

Romii vor avea mediatori comunitari

Primãriile din satele unde locuiesc romii vor trebui sã angajeze mediatori comunitari. Parlamentul a aprobat modificãri la legile asistentei sociale si administratiei publice locale care prevede instituirea functiei de mediator în comunitãtile formate din romi. Principalele arii de interventie a mediatorilor comunitari se axeazã pe asigurarea accesului populatiei de etnie romã la sistemul de educatie, servicii de sãnãtate, asistentã socialã, angajare în câmpul muncii, precum si la alte servicii, în caz de necesitate, menite sã favorizeze includerea eficientã a comunitãtilor de romi în societate. Conform estimãrilor efectuate de guvern, va fi necesarã instituirea functiei de mediator comunitar în circa 47 de localitãti din R. Moldova, iar pentru salarizarea unui angajat în aceastã functie vor fi necesari circa 31 mii de lei anual.

SIS va putea intercepta convorbirile pe retelele de socializare

Parlamentul a aprobat un proiect de lege initiat de guvern, care lãrgeste atributiile Serviciul de Informatie si Securitate. SIS va fi singura autoritate care va avea dreptul sã utilizeze echipament special de interceptare a comunicatiilor electronice (convorbiri telefonice, e-mail, retele de socializare) în cadrul investigatiilor. „Acest proiect de lege a fost elaborat înainte de aparitia recentã în presã a convorbirilor unor demnitari de stat. Interceptãri pot efectua mai multe institutii ale statului, dar, în urma acestei modificãri, doar SIS-ul, va avea capacitate tehnicã. Ca în caz dacã se întâmplã careva abuzuri, sa fie clar de unde au loc scurgeri de informatii”, a declarat viceministrul Justitiei, Vladimir Grosu.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.