spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Rãzboiul Neghinã – Termon continuã, onestenii n-au apã caldã si cãldurã

- Advertisement -

O problemã majorã pentru onesteni, care de o lunã de zile nu mai au cãldurã si nici apã caldã, este subiect de dezbateri aprinse între conducerea SC Termon CT SA si Primãria Municipiului Onesti, prin reprezentantul ei, primarul Laurentiu Neghinã. Aceste discutii dureazã de o perioadã bunã de timp, acuzatiile venind din ambele pãrti.

Primarul Onestiului, Laurentiu Neghinã, a explicat situatia în care se aflã societatea de termoficare: „Când am preluat mandatul, societatea avea datorii curente de 39 de miliarde, plus 17 miliarde neachitate cãtre firma de gaz. Aceasta din urmã a sistat furnizarea cãtre Termon în toamna anului 2012 pentru cã nu au fost achitatea facturile restante. Pentru repornirea sistemului am obtinut 10 miliarde lei vechi de la Guvern. Esalonat, trebuia sã mai plãtim 7 miliarde si sã oferim o garantie de 5 miliarde. Aceste sume au fost achitate de administratia localã”.

O investitie de 26 milioane de euro

Termon s-a constituit în anul 2002, iar costurile au fost de 15 milioane de euro. Printr-o Hotãrâre de Consiliu Local din anul 2004, s-a contractat un credit de 5 milioane de euro pentru achizitionarea combustibilului. În 2006, desi aproximativ 4.000 de abonati din cei 11.000 se debransaserã din sistem pentru cã nu reuseau sã plãteascã factura, s-a mai luat un credit de 6,6 milioane de euro pentru modernizare.

Administratorul unic al SC Termon CT SA, Mircea Cetean Bãlãnicã, mizeazã în orice discutie pe protejarea acestei investitii care s-a fãcut din bani publici, ai onestenilor, si încearcã prin diverse cãi sã gãseascã solutia salvatoare. A ajuns chiar sã cearã o întrevedere la ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, acuzând în acelasi timp cã nu a primit sprijin din partea Primãriei Municipiului Onesti.

Edilul sef a informat cetãtenii cã deja din bugetul local se achitã lunar o ratã în valoare de 3 milioane de euro pentru încã 13 ani. Primarul a participat la negocierile cu societatea de gaze care a sistat furnizarea, provocând blocarea sistemului de termoficare în Onesti, doar cã acestia au considerat cã Termon nu poate proba cã va achita datoriile acumulate.

Problema, care reiese în urma calculelor efectuate, este lipsa de rentabilitate a sistemului de termoficare din municipiu, fapt evidentiat prin datoriile enorme acumulate în toti acesti ani. Din documentele prezentate de administratia publicã, datoria Termonse ridicã la 105.327.624, 24 lei vechi.

Directorul Termon are un salariu mai mare ca al primarului

Primarul Neghinã mai este acuzat cã a dat dovadã de rea-credintã deoarece nu a fortat rebransarea unor institutii publice, care ar fi fost un pas spre credibilizarea societãtii. Edilul a explicat cã acest efort nu era de naturã sã mai salveze situatia, conform analizelor financiare, însã ar fi pus unitãtile de învãtãmânt vizate în situatia de a rãmâne fãrã cãldurã în luna martie. „Fiind vãduviti de o parte dintre beneficiari, nu am putut functiona. Nu trebuie fãcutã confuzia între operatorul care este Termon si sistemul în sine, care a creat acele pierderi. Primãria are obligatia sã asigure continuitatea furnizãrii agentului termic. Însã pretul gigacaloriei este prea mare la Onesti, de 308 lei, ar trebui sã fie subventionat tot din bugetul local”, a declarat Mircea Cetean Bãlãnicã, administrator Termon.

Tot Laurentiu Neghinã a divulgat si cîstigurile încasate de cei de Termon. Administratorul primeste în jur de 4.000 de lei, iar remuneratia directorului o depãseste pe cea a edilului sef. A fãcut aceste precizãri având în vedere cã Primãria a deschis un proces pentru recuperarea a 16 miliarde de lei vechi, din subventii care nu au mai fost achitate, dar Termon nu s-a implicat în proces deoarece nu a achitat taxa de timbru. “Înalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul Ministerului Administratiei, prin hotãrârea irevocabilã din 15.02.2013, întorcâd prima decizie emisã de o instantã din Bacãu care stipula dreptul municipiului Onesti de a primi cele 16,7 miliarde lei vechi”, a precizat Robert Ionut Chiriac, sef birou juridic în cadrul Primãriei Onesti. Aceastã sumã mai putea prelungi viata societãtii onestene, dar încercarea a esuat.

Încurcatele sunt itele dosarelor care s-au aflat pe rol în legãturã cu societatea de termoficare onesteanã. Pe 20 martie a fost depusã si o cerere de insolventã, odatã cu votarea în Consiliu Local Onesti a restructurãrii societãtii, propunere venitã tocmai din partea conducerii acesteia. Astfel, cei 19 consilieri prezenti au admis în unanimitate disponibilizarea a 38 de angajati de la Termon CT. Asa cum s-a întâmplat cu ani în urmã în Comãnesti si în Târgu-Ocna, soarta societãtii care furnizeazã agentul termic pare pecetluitã din cauza datoriilor acumulate de sistem. Onestenii suportã cu greu situatia actualã. Unii considerã deja cã e inutil sã-si mai achite facturile cãtre Termon. Administratia publicã localã a initiat un proiect de izolare termicã a blocurilor si a luat în calcul si posibilitatea achizitionãrii în rate a unei centrale termice, ca solutie pentru acest sistem înglodat în datorii.

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.