spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Liberalii au rămas și fără Justiție, și fără procurori

- Advertisement -

Tensiunile în USL au atins, ieri, un moment de vârf, care s-a fi nalizat cu transferarea Ministerului Justiţiei de la PNL la PSD. Ultragiaţi, liberalii au refuzat să preia, la schimb, alt minister, iar Crin Antonescu a promis că va fi „vigilent” cu aliaţii săi social-democraţi.

Uniunea Social-Liberală a părut că se rupe, ieri, după ce Victor Ponta a anunţat că a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi la conducerea DNA. Manevra premierului a luat prin surprindere opinia publică, întrucât marţi el anunţase că lasă această sarcină în mâinile viitorului ministru al Justiţiei, care trebuia să fie nominalizat de către PNL. Liberalii au reacţionat haotic: iniţial păreau decişi să-şi pună omul la Justiţie şi ameninţau că acesta va retrage propunerile trimise de premierul Ponta către CSM. Spre seară, Crin Antonescu a apărut resemnat în faţa camerelor de luat vederi şi a anunţat cedarea ministerului pe care, până acum o săptămână, îl conducea Mona Pivniceru. Premierul Victor Ponta a promis că va nominaliza un personaj apolitic la Justiţie.

Europeanul Antonescu

Aparent paradoxal, imediat ce au apărut numele celor propuşi la conducerea Parchetelor, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu au devenit pro-europeni şi au cerut ca viitorii procurori-şefi să fie selectaţi potrivit unor proceduri cerute de Comisia Europeană. Acum două zile, preşedintele PNL spunea: „Singura greşeală a lui Pivniceru a fost că a luat în serios ce s-a discutat la Comisia Europeană”. ^ La ora 11.30, la sediul USL, Crin Antonescu a făcut primele declaraţii belicoase despre decizia lui Ponta de a o propune pe Kovesi la conducerea DNA. „Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar la Justiţie este o decizie pe care a luat-o şi asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat şi doar ne-a comunicat şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la înfiinţarea USL, ne despărţim fundamental”, a afirmat preşedintele PNL. ^ USL nu se va rupe, spune Antonescu, care însă insistă asupra faptului că premierul Ponta a ajuns la o înţelegere cu preşedintele Băsescu. ^ Dan Voiculescu, liderul informal al PC, face o scurtă declaraţie de presă în care reia ideea lui Antonescu. „Mai sunt oameni care îşi doresc ca USL să se rupă. Le spun să nu se bucure, pentru că USL nu se rupe”. ^ Voiculescu cere convocarea de urgenţă a unei reuniuni a USL. Fapt neobişnuit, el participă la şedinţă. ^ Are loc o şedinţă CSAT pe tema Schengen. Premierul Ponta ajunge la Cotroceni cu 30 de minute mai devreme şi discută cu Traian Băsescu.

Ponta vrea stabilitate

Ziua se încheie cu şedinţele USL şi PNL. Reuniunea colaiţiei este scurtă, Ponta declară că nu a avut decât o singură convorbire cu şeful statului pe tema numirilor la parchete. „Am avut o singură discuţie cu preşedintele şi nu a fost niciodată niciun secret. Şi domnia sa şi eu am considerat că trebuie să găsim cât mai rapid nişte soluţii pentru a oferi stabilitate şi legalitate conducerii Ministerului Public. Asta presupunea ca eu să fac propuneri, presupune ca CSM -ul, mă rog, când doresc dânşii, şi în procedura în care doresc dânşii, dar să dea un aviz, după care preşedintele va decide”, a explicat Ponta. Cu un aer resemnat, Crin Antonescu a spus că va fi „vigilent” cu viitorul ministru al Justiţiei şi a făcut glume despre înţelegerea dintre premier şi preşedinte. Liderul PNL a insistat pe faptul că PNL nu ar fi încheiat o înţelegere cu Băsescu. „Suntem gata să rezolvăm această chestiune aşa cum trebuie (…) nu într-o asociere destul de obscură cu Traian Băsescu”, a declarat Antonescu.

Duel mediatic între Ponta şi Crin

Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au disputat ieri şi audienţele tv. Preşedintele PNL îşi programase din timp o apariţie de la ora 21.00 la RealitateaTv. Pentru a câştiga bătălia mediatică, premierul îşi pregătise intervenţii telefonice la trei posturi de televiziune diferite. Astfel, Ponta avea programată o intervenţie telefonică la Antena 3, la „Sinteza Zilei”, de la ora 21.30, la emisiunea „Sub semnul întrebării” de la B1 Tv, de la 22.00, şi la România Tv, la ora 22. 30, la emisiunea „Ultima oră”.

Zgonea invocă Bruxelles-ul

„Este un atribut constituţional pe care îl are domnia sa (Victor Ponta – n.r.) şi eu cred că a făcut un lucru foarte bun, pentru că este o criză care trebuie să se sfârşească o dată pentru totdeauna în România. Este vorba de credibilitatea noastră financiară, în MCV, la Bruxelles şi la Washington. Avem nevoie de o credibilitate, cu două propuneri care să fie apolitice, în care cei care sunt politicieni să aibă reţineri în a se exprima”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

PNL: patru luni de frustrare continuă în guvernul Ponta

Conducerea PNL s-a reunit aseară într-o şedinţă tensionată, după surpriza neplăcută a cedării Ministerului Justiţiei. Liberalii, care de dimineaţă se pregăteau să numească ministrul Justiţiei şi şefii Parchetelor, s-au trezit seara cu un portofoliu în minus, ceea ce pe mulţi dintre membrii Biroului Politic Naţional i-a luat prin surprindere. Iniţial, după şedinţa USL în care cedase ministerul, Antonescu decisese să anuleze şedinţa de la partid, dar membrii conducerii doreau să primească explicaţii. La ora închiderii ediţiei, şedinţa era în desfăşurare. Surse din PNL spun că înăuntru se conturau trei curente. Unii membri ai conducerii cereau ca PNL să iasă de la guvernare. Alţii erau de părere că PNL ar trebui să-şi asume în continuare portofoliul Justiţiei. O a treia tabără propunea o negociere cu Ponta, astfel încât PSD să păstreze ministerul, dar să numească totuşi la Parchetul General şi la DNA persoane agreate de liberali.

PNL, din ce în ce mai în afara guvernării

Formarea noului guvern USL după alegerile de pe 9 decembrie a marcat pentru liberali începutul unui lung şir de concesii şi frustrări. Miniştrii liberali s-au trezit peste noapte cu atribuţii ciuntite şi ministere golite de conţinut. ^ Recent, Parlamentul a stabilit că toate companiile energetice trec din coordonarea ministrului Economiei, liberalul Varujan Vosganian, în subordinea pesedistului Constantin Niţă, care deţine portofoliul Energiei. ^ La rândul său, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a rămas fără administrarea autostrăzilor, care au trecut, la pachet cu Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), la ministrul PSD pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. ^ Liberalii nu s-au ales nici cu prefecţii, pe care Ponta voia să-i treacă în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea. Ca formulă de compromis, s-a ajuns ca prefecţii să fie numiţi de Ponta, dar cel care îi plăteşte este ministrul de Interne, Radu Stroe.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.