spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Tortionarii de la 7 aprilie pot scãpa nepedepsiti

- Advertisement -

Tãcerea este complicitate

Mai multi tineri au protestat ieri în fata Comisariatului General de Politie, cerând luminã în dosarul 7 aprilie. Chiar dacã au trecut patru ani de la actiunile de protest ale tinerilor împotriva puterii de atunci, majoritatea acuzatiilor de torturã se tãrãgãneazã. Problema devine mai îngrijorãtoare, deoarece, la expirarea termenului de prescriptie, adicã peste un an, politistii care au maltratat sute de tineri în comisariatele de politie nu vor mai putea fi trasi la rãspundere.

Potrivit Cristinei Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova, participantii la miting au ales anume acest loc, deoarece, cu patru ani în urmã, aici au fost torturate sute de persoane. La patru ani de la acel moment, evenimentele din aprilie 2009 ridicã încã multe semne de întrebare.

Acum ori niciodatã

„Amnesty International Moldova împreunã cu Centrul de Resurse Juridice am iesit în fata Comisariatului General de Politie pentru a cere luminã în dosarul 7 aprilie. Suntem îngrijorati cã, dupã patru ani, avem mai multe întrebãri decât rãspunsuri. Nelinistea este si mai mare, deoarece mai avem putin timp la dispozitie pentru a face dreptate, cãci, conform Codului Penal art. 60, dacã în decursul a cinci ani nu au fost trase la rãspundere persoanele învinuite de torturã, acestea pot scãpa basma curatã”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Pe lângã scandãri si placate, tinerii au tinut în mâini becuri, cerând astfel luminã în dosarele care au fost deschise. „Acum tin în mânã un bec. Este un simbol si cerem luminã în toate dosarele care au fost sau care trebuie sã fie deschise”, a mentionat Irina Drutã.

Petitie cãtre organele de stat

Nemultumirea tinerilor nu se opreste aici. Igor Stoica, coordonator de programe Amnesty International Moldova, a explicat cã membrii organizatiei vor continua aceastã campanie si în curând vor adresa o petitie cãtre Ministerul de Interne, Procuratura Generalã si Consiliul Superior al Magistraturii.

„Vrem sã cerem investigarea promptã, eficientã si atragerea la rãspundere penalã a persoanelor vinovate. Fiecare trebuie sã poarte rãspundere pentru faptele sale. Noi vrem ca procuratura sã-si facã meseria”, a spus Igor Stoica.

Printre participantii la miting se afla si Vitalie Cretu. Bãrbatul povesteste cã a fost torturat la Comisariatul General de Politie timp de cinci zile, deoarece a îndrãznit sã participe la evenimentele din 2009.

Cinci zile închis pentru cã a îndrãznit sã participe la evenimentele din aprilie

„Am fost capturat de politisti si am fost dus la comisariat unde am fost bãtut si am stat închis cinci zile. Am vãzut tineri de 16-17 ani, care au fost loviti cu cruzime. Am trãit un cosmar”, îsi aminteste Vitalie Cretu.

Bãrbatul povesteste cã a fost învinuit pe nedrept de participare la devastarea clãdirilor parlamentului si a presedintiei, deoarece pe data 7 aprilie el a fost la serviciu.

„Abia pe 8 aprilie, am iesit ca sã sustin tinerii din Piata Marii Adunãri Nationale. Atunci am observat cã sunt urmãrit de politisti si am încercat sã fug de ei. Însã acestia m-au prins, când am ajuns pe teritoriul Spitalului nr. 1, unde lucrez. Scena de torturã s-a petrecut chiar în fata colegilor de serviciu”, îsi aminteste bãrbatul.

O mie de lei despãgubiri pentru tortura pe care a îndurat-o

Vitalie a primit o mie de lei despãgubiri pentru cele cinci zile aflate în arest. Bãrbatul mentioneazã cã este o sumã mizerã, dacã este sã raportãm la chinurile prin care a trecut.

Pe 7 aprilie se împlinesc patru ani de când la Chisinãu au avut loc actiunile de protest ale tinerilor împotriva puterii de atunci. În urma revoltelor, clãdirile parlamentului si a presedintiei au fost devastate, o persoanã a decedat si peste 600 de tineri au fost arestati si torturati.

Dupã evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost ini
tiate 173 de cauze penale de cãtre Procuratura Generalã, dintre care 59 au ajuns în judecatã. De asemenea, pânã acum au fost condamnati 14 politisti si 13 protestatari. Timp de patru ani, au fost pornite 102 cauze penale, iar 32 dintre acestea au fost expediate în judecatã. Urmãrirea penalã a fost încetatã în 68 de cauze penale, în privinta a 178 de persoane, inclusiv pe motiv de împãcare a învinuitilor cu reprezentantii statului.

În prezent, procurorii cerceteazã infrac
tiunile sãvârsite de reprezentantii autoritãtilor publice contra protestatarilor si altor persoane. Acestea au fost catalogate drept exces de putere si torturã. Din numãrul total de plângeri, în 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, dintre care 42 – torturã, 19 – exces de putere, iar 10 – alte categorii de infractiuni. La solicitarea procurorilor au fost suspendati provizoriu din functie 14 colaboratori MAI.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.