spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Fabrica de alcool a lui Liviu Jitea, băgată în insolvenţă

- Advertisement -

Pe 28 martie, secţia de comercial a Tribunalului Vrancea a dispus deschiderea insolvenţei pentru firma Trust LF, care l-a băgat în arest pe milionarul Liviu Jitea.Cererea de liberare provizorie sub control judiciar de la Tribunalul Galaţi a fost amanată pentru 10 aprilie.Avocaţii omului de afaceri au cerut eliberarea acestuia pentru a-şi putea coordona afacerile, însă procurorii se tem că eliberarea le-ar putea îngreuna ancheta, Liviu Jitea fiind un om foarte influent

Ancheta procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) la fabrica de alcool Trust LF SRL Focşani, controlată de omul de afaceri Liviu Jitea şi condusă de Mona Florenţa Ionescu, ambii aflaţi acum în arest, aduce insolvenţa companiei care face parte din categoria marilor contribuabili. Potrivit unui dosar înregistrat zilele trecute la Tribunal, firma Trust LF a intrat în procedura insolvenţei, ca urmare a solicitării formulată în acest sens de lichidatorul judiciar Cascont IPURL Bordea Ştefan, care îi invită pe cei care au de recuperat bani să se înscrie în tabelul de creanţe. “Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei şi numirea ca administrator judiciar CII Bordea Ştefan. Termen pentru continuarea procedurii 15.05.2013”, se arată în încheierea de şedinţă a completului FF2 din cadrul secţiei II Civilă (Comercial şi Contencios Administrativ) a Tribunalului Vrancea. În urma acţiunii procurorilor DIICOT de la Galaţi din data de 8 martie, pe mai multe bunuri ale omului de afaceri Liviu Jitea s-a dispus instituirea sechestrului judiciar, în vederea recuperării unui prejudiciu estimat de circa 8 milioane de euro din afacerile ilegale cu alcool. Şi conturile dar şi activele societăţii au fost puse sub sechestru de anchetatori, ceea ce, în opinia apărătorilor lui Jitea, duce la un blocaj inevitabil al activităţii. Ca urmare a intrării în procedura generală a insolvenţei, creditorii societăţii Trust LF îşi vor anunţa pretenţiile pe care le au. Conform procedurii, prioritate în recuperarea sumelor datorate le au angajaţii, statul prin instituţiile sale şi ulterior reprezentanţii mediului privat.Cei 165 de angajaţi ai societăţii sunt la acest moment la un pas de o eventuală concediere colectivă, cu toate că nici Inspectoratul Teritorial de Muncă şi nici Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională nu au confirmat oficial această informaţie.

Cererea de liberare se judecă după recursul la arestare

La Tribunalul Galaţi, apărătorii omului de afaceri Liviu Jitea au solicitat amanarea dosarului în care s-a cerut liberarea provizorie sub control juidicar, pană la momentul la care se va judeca recursul la prelungirea măsurii arestării preventive dispusă luni de aceeaşi instanţă. Măsura arestării preventive expira pe 8 aprilie, însă procurorii DIICOT au dispus prelungirea acesteia cu încă 30 zile, decizie care a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Galaţi. “Faţă de cererea de amânare a judecării cauzei, pentru a se soluţiona recursul formulat împotriva încheierii de prelungire a măsurii arestării preventive, amână judecarea cauzei la data de 10.04.2013”, se arată în soluţia instanţei gălăţene în dosarul de ieri a Tribunalului Galaţi. În urma descinderilor efectuate de DIICOT, pe 9 martie, Tribunalul Galaţi a decis arestarea a opt persoane, omul de afaceri Liviu Jitea, a diectoarelor Raluca Milea şi Mona Florenţa Ionescu precum şi a altor cinci persoane, angajaţi ai societăţilor implicate în mecanismul infracţional. Liviu Jitea, cotat drept cel mai bogat vrancean, cu o avere estimată la circa 100 – 110 milioane de euro de către realizatorii TOP 300 milionari, deţine împreună cu familia opt firme care au o cifră de afaceri de peste 28 de milioane de euro. Trust LF a fost înfiinţată în anul 2005 şi se ocupă cu producţia de alcool şi băuturi alcoolice distilate”, fiind printre puţinele fabrici care functionează în sistem intergrat (productie şi îmbuteliere), după cum se arată pe site-ul companiei. În anul 2010, cifra de afaceri a societăţii a fost de 64,2 milioane lei, iar profitul net a fost de 673.487 lei, însă următorii ani au adus o scădere a nivelului afacerilor, posibil şi pe fondul afacerilor subterane cu alcool. Nu este exclus ca insolvenţa Trust LF, prncipalul plătitor de accize de la nivelul judeţului, să fie o strategie prin care omul de afaceri să scape din arest. (Gabriel SAVA)

ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.