spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Înscrierea la SCOALÃ, o LOTERIE cu sanse inegale. Scoli de FITE versus scoli de CARTIER

- Advertisement -

Mai toti dascãlii scolilor bine cotate si-au ales pe sprânceanã elevii care le vor intra la clasã

Prima etapã de înscriere în clasa întâi si pregãtitoare, care a debutat ieri, a fost resimtitã în mod diferit de cãtre pãrinti.

Unii si-au frânt mâinile de emotie, asteptând la secretariatele scolilor, în timp ce pentru altii, depunerea dosarului de înscriere a fost doar o formalitate venitã în completarea listelor paralele întocmite de învãtãtori.

Iar practicile diferã în functie de reputatia fiecãrei unitãti de învãtãmânt. A devenit aproape o normã ca directorii scolilor bine cotate sã plaseze celor mai buni dascãli copiii pãrintilor generosi, ori veniti prin recomandãri. În scolile de cartier însã, înscrierea se face cu usa deschisã, iar pãrintii si elevii îsi cunosc învãtãtorii abia la festivitatea de începere a anului scolar.

Înscriere cu dedicatie de la inspectorat

Ca sã se asigure cã micutul lor va fi pe mâini bune, mãmicile îsi pun la bãtaie toatã reteaua de cunostinte. „Eu am mers la învãtãtoare, cu recomandare de la director, la care am ajuns prin cineva de la inspectorat. Directorul a rãmas cã ne va spune ce are nevoie pentru scoalã, sã oferim ceva, dacã ne primeste. Asta pentru cã, în mod normal, nu apartinem de scoala la care dorim sã mergem”, explicã un pãrinte din sectorul 2 al Capitalei.

Si nu sunt singurii români care si-au „rezervat” loc în clasele dascãlilor populari. „Am vorbit cu doamna învãtãtoare la care o sã învete bãietelul meu si mi-a garantat cã o sã-l ia în clasa ei. Astfel de liste paralele au toate învãtãtoarele cãutate. Este o doamnã blândã si performantã cu generatiile trecute, pe care ne-a recomandat- o psihopedagogul grãdinitei, dar si alti pãrinti”, mãrturiseste tatãl unui viitor elev de pregãtitoare.

Practicile pãrintilor au ajuns si la urechile inspectorilor scolari. „Nu vã ascund cã existã un numãr de 20- 25 de scoli bune suprasolicitate. Fie pãrintii au studiat acolo, fie tin la etichetã sau lucreazã în centru si le este mai comod sã-i ia de acolo”, declara în urmã cu ceva timp, Marian Banu, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Bucuresti.

Fãrã „aranjamente” la scolile modeste

Pretentiile scad însã proportional cu faima scolii. Ieri, în prima zi de înscrieri, familiile adunate la secretariatul Scolii Nr. 309 din sectorul 6 al Capitalei nu stiau nici mãcar cum aratã dascãlii care predau acolo.

„Bãnuiesc cã-i vor prelua învãtãtoarele care au terminat cu clasa a IV-a. Sã dea Dumnezeu sã fie bine”, susotesc pãrintii, oamenii îmbrãcati modest, care se grãbesc sã plece la serviciu. Nici directoarei nu-i stã gândul la negocieri. Asezatã la un calculator, tasteazã grãbitã CNP-uri si adrese si, singura favoare fãcutã este de a suna la inspectorat, în locul celor nelãmuriti.

22 aprilie este data pânã la care se va desfãsura prima etapã de înscrieri în învãtãmântul primar

Aglomeratie din prima zi

Desi au la dispozitie trei sãptãmâni pentru a depune dosarul copilului la scoala doritã, în prima etapã de înscriere, pãrintii s-au grãbit sã scape de aceastã grijã încã din prima zi. Astfel, ieri, pânã la ora 12.00, au fost înregistrate aproximativ 10.000 de cereri în toatã tara, 10% dintre acestea fiind completate prin formularul online disponibil pe site-ul Ministerului Educatiei, www. edu.ro.

Extrem de solicitati au fost si inspectorii scolari însãrcinati sã rãspundã la întrebãrile legate de înscriere la linia gratuitã Tel Verde, cu numãrul 00 800 816 plus indicativul judetului. Prima etapã de înscriere în învãtãmântul primar se desfãsoarã în perioada 2-22 aprilie, urmând ca pe 29 aprilie sã fie afisate listele cu elevii înscrisi.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.