spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Gherghestiul în clocot

- Advertisement -

REVOLTÃ Ieri dimineatã, o sedintã a Consiliului Local Gherghesti s-a lãsat cu scântei în momentul când pe ordinea de zi a venit rândul ca Mihai Stoica, fostul primar al comunei si actualul director al scolii din comunã, sã fie validat în functia de consilier (nefiind prezent în salã). Într-un cor de huiduieli si înjurãturi, cei aproximativ 150 de cetãteni aflati în salã si-au arãtat indignarea fatã de acest lucru, spunând cã un om care nu a fãcut nimic pentru comunã timp de 8 ani de zile si care îsi bate joc de copii la scoalã nu meritã sã ocupe aceastã functie. La întâlnire a fost prezent si un inspector scolar, Constantin Turcu, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, ca urmare a sesizãrilor fãcute de Primãrie. Acesta a fost bombardat cu tot felul de plângeri din partea pãrintilor privind activitatea directorului scolii, Mihai Stoica. Oamenii amenintã cã, dacã nu se schimbã situatia, data viitoare vor iesi în stradã cu ce au la îndemânã pentru a-si face dreptate. Ei spun cã prof. Mihai Stoica le amenintã copiii cã-i lasã repetenti, deoarece pãrintii nu l-au votat ca primar în urmã cu un an. În plin scandal, la fata locului a venit si prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general. De cealaltã parte, Mihai Stoica neagã toate acuzatiile cetãtenilor si spune cã totul e o manipulare ieftinã.

Ieri dimineatã, de la ora 10.00, la Cãminul Cultural din Gherghesti a avut loc o nouã sedintã a Consiliului Local din comunã la care au fost prezenti si în jur de 150 de cetãteni. Totul a decurs normal pânã în momentul în care s-a citit hotãrârea prin care Mihai Stoica, fostul primar al comunei si actualul director al scolii din comunã, sã fie validat în functia de consilier local. Acesta nu a venit la întâlnire deoarece a participat la o activitate scolarã într-o altã localitate, lucru care a aprins si mai tare spiritele. Consilierii locali au declarat cã ei nu au fost de acord cu aceastã validare, si pentru acest lucru s-au trezit dati în judecatã de Mihai Stoica. „Pentru cã ne-a dat în judecatã ne vom conforma si-l vom valida în functia de consilier. Dar ce ne facem cã nu vine deloc la sedinte? Ce fel de consilier fãrã activitate este acesta?”, a declarat unul dintre consilierii prezenti în salã. Discutia pe aceastã temã a fost scânteia care a inflamat spiritele cetãtenilor. Acestia au început sã huiduie si sã fluiere timp de mai multe minute, astfel cã nimeni nu s-a mai putut întelege. Din toate colturile, oamenii au început sã strige nervosi cã, dacã nu se va face dreptate, îsi vor face singuri în stradã: „De ce trebuie sã-l validati dacã nu vine la nicio sedintã? Nu vedeti cã oamenii nu-l mai vor aici? Nu a fãcut nimic 8 ani cât a fost primar si acum are pretentii? Ce cautã la scoalã? Sã îsi batã joc de copiii nostri?”. Pentru a calma starea de spirit a oamenilor, primarul Neculai Nixon Ibãnescu a luat cuvântul: „Dumneavoastrã ati dorit în urmã cu câteva sãptãmâni sã plece directorul scolii. Am primit de la pãrinti peste 20 de sesizãri privind modul cum întelege directorul scolii sã-si facã treaba. Eu v-am spus atunci sã aveti rãbdare pentru a face toate demersurile necesare, ca sã nu existe probleme. De aceea am invitat astãzi aici pe domnul Constantin Turcu, inspector scolar, ca sã vã audã toate probleme si sã ia mãsurile legale. Eu vã înteleg supãrarea si vreau ca elevii sã învete carte. Nu vreau sã mai aud cã se face politicã la scoalã. Stim cu totii cum a condus comuna timp de 8 ani. Meritã dumnealui sã fie acum director la scoalã? Noi avem nevoie de dascãli, nu de politicã pânã la 12 noaptea. Haideti sã ne linistim si sã-l lãsãm pe domnul inspector sã-si facã treaba!”.

„În fruntea scolii din Gherghesti este un pãgân!”

În cele din urmã, sedinta de Consiliu Local s-a încheiat, iar cetãtenii, si în special pãrintii care au copii la scoalã, au fost invitati sã-si spunã problemele inspectorului scolar. Primul care a luat cuvântul a fost preotul din sat, Ciprian Apopei: „Acest individ, Mihai Stoica, nu ne face cinste. Loveste în bisericã si în traditia noastrã. M-a dat afarã din scoalã. Ãsta e om? Mã persecutã pe mine si pe sotia mea de 13 ani. Nu tot el mi-a dat foc la casã de Revelion? Mihai Stoica nu stie sã salute pe stradã, sã salute oamenii din comunã. De ce preotul nu încape la scoalã? De ce copiii nu sunt lãsati la bisericã? Am depus dosar pentru a preda religia aici la scoalã însã nu m-am prezentat la ore pentru cã nu se poate în asemenea conditii. În fruntea scolii din Gherghesti este un pãgân si acesta este Mihai Stoica. Vã dati seama, sunt un preot cu facultate, cu master, am o licentã în picturã bisericeascã, nu sunt oricine. Chiar nu existã respect din partea unui asemenea om?”. La fel de iritati au fost si pãrintii care au început sã-si spunã necazul în fata inspectorului scolar. „Mã numesc Alina Topalã si vreau sã vã spun cã în primul semestru fata mea a fost bolnavã si a stat în spital internatã. Când a venit cu scutirea, directorul nu a vrut sã-i motiveze absentele si a lãsat-o corigentã. N-am la cine sã mã plâng, el face ce vrea în scoalã acolo”. Un alt pãrinte revoltat a declarat: „Mã numesc Mihai Cãlin si sunt bunic. Am în grijã o fatã în clasa a V-a, pentru cã pãrintii sunt plecati în strãinãtate. La scoalã directorul i-a spus copilului cã, dacã nu votez cu el, îl va lãsa repetent. Pãi ce are, domnule, cu copilul? Sã se rãzbune pe mine, nu pe copil. Ce vinã are acesta? De asemenea, nu noteazã corect copiii. Unora le pune note mari doar pentru cã sunt odraslele unor cunoscuti, iar la ceilalti le pune numai note mici”.

„Dacã mã-ta nu voteazã cu mine te las repetent!”

Oamenii s-au aprins în mai multe rânduri si cu greu inspectorul scolar Constantin Turcu a reusit sã se înteleagã cu ei. Discutiile au fost întrerupte de multe ori de alti pãrinti care nu mai aveau rãbdare sã-si astepte rândul si îsi strigau nãduful din multime. „Copilului meu i-a spus la scoalã exact asa: «Dacã mã-ta nu voteazã cu mine, te las repetent!» Sunt copii amenintati la scoalã, sunt stresati. Ajung acasã si nu stim ce au. Îi amenintã pe copii cã, dacã folosesc microbuzele scolare puse la dispozitie de domnul primar, le scade nota la purtare. Pãi, sãracii merg pe jos kilometri pânã la scoalã din cauza asta, fie cã e ploaie, zãpadã pânã la brâu sau soare! Pãi, ce sã mai învete la scoalã dacã ajunge obosit de atâta drum? Când a fost simularea la clasa a VIII-a nu a lãsat elevii sã vinã cu microbuzele. I-au cãrat cu masinile lor bãgati în portbagaj. Urmãtorul pas este sã iesim în stradã cu ce avem la îndemânã si ne facem noi singuri dreptate. Ori noi, ori el! Se fac grãtare în sobele din clase, trimit copiii la cumpãrãturi în timpul orelor si câte si mai câte nereguli. Nu mai trimitem copiii la scoalã sau îi mutãm în altã comunã si rezolvãm situatia”. La avalansa de sesizãri, inspectorul scolar Constantin Turcu le-a spus oamenilor: „Noi am primit la Inspectorat o sesizare din partea primarului, care ne-a invitat la o sedintã a Consiliului Local. Mi s-a spus cã sunt circa 150 -200 de oameni care reclamã o serie de nereguli la scoalã. Eu nu tin cu nimeni. Mã intereseazã doar copiii din scolile acestei comune. Obiectivul nostru este ca totul sã fie în regulã. Am retinut din sesizãrile dumneavoastrã câteva aspecte. Spunea-ti chiar cã o sã vã duceti copiii la o altã scoalã. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Este scoala dumneavoastrã si a copiilor. Nu trebuie sã se ajungã pânã aici. Vom verifica fiecare plângere. Lãsati-ne sã ne facem treaba! Pentru mine este clar un singur lucru, cã în timpul activitãtilor scolare nu se face politicã, dacã asa se întâmplã”. Putin mai târziu, la întâlnirea de la Cãminul Cultural din Gherghesti, a venit si prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general în cadrul ISJ Vaslui. Oamenii nu au scãpat prilejul sã-si mai spunã încã o datã problemele pe care le au la scoalã cu copiii. „Am mers si eu la fata locului pentru a vedea care este situatia. Am discutat cu oamenii, am aflat de problemele lor, iar apoi am mers la scoalã si am stat de vorbã cu domnul director, Mihai Stoica. O sã trimitem în zilele urmãtoare o echipã de inspectori pentru a viza toate aspectele semnalate de oameni. Dupã ce finalizãm investigatia o sã rãspundem primarului comunei la sesizarea pe care a fãcut-o pe adresa noastrã”, a declarat prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general în cadrul ISJ Vaslui.

„Dacã sunt vinovat, sã suport consecintele”

Contactat telefonic pentru a oferi un drept la replicã fatã de situatia creatã în comuna Gherghesti, Mihai Stoica, fostul primar si actualul director al scolii, ne-a declarat: Toate acuzatiile oamenilor nu sunt adevãrate. Totul trebuie probat când faci afirmatii, iar ei nu pot dovedi ceea ce spun. Din punctul meu de vedere cetãtenii sunt manipulati. Îmi pare rãu cã se întâmplã asa ceva în comuna mea. Sunt nãscut si crescut aici, si tot la aceastã scoalã am învãtat. Eu, de când am venit la conducerea scolii, am vrut sã se facã ore, nu cum se fãcea înainte. Copiii trebuie sã plece cu un bagaj de cunostinte, asa e firesc. În ceea ce priveste microbuzele scolare este adevãrat, am fãcut o sesizare pentru cã nu mi se pare în regulã sã fie transportate 40 de persoane în acelasi timp când legea spune cã în masinã trebuie sã fie 17 parcã. E vorba de siguranta copiilor, nu de altceva. De asemenea, în scoalã nu sunt cunostintele mele. Fiecare cadru didactic s-a prezentat la concurs si a primit acceptul Inspectoratului. Nu fac eu ce vreau în scoalã. As mai vrea sã mentionez cã toate acuzatiile venite de la preotul din comunã sunt la fel de nefondate. În primul rând, eu nu am niciun amestec la incendiul de la domiciliul dumnealui din seara de Revelion. Sunt martori care stiu ce s-a întâmplat. Dacã eram vinovat nu s-ar fi fãcut vreo anchetã asupra mea? Haideti sã vã spun si care e problema preotului cu scoala. Înainte de a veni eu, preotul nu venea deloc pe la scoalã, la fel si sotia sa, dar veneau sã încaseze banii. Probabil si acum ar fi vrut sã facã la fel, dar pentru cã eu am impus o anumitã conduitã la scoalã nu s-a mai prezentat deloc la ore. Pãrintele este un om de scandal. Este un om agresiv, cu iesiri necontrolate care nu are ce cãuta într-o bisericã. În urmã cu ceva timp a sãrit sã o loveascã pe sotia mea la scoalã. Pãi, asa se comportã un preot? Dacã sunt vinovat, sã suport consecintele”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.