spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Protest inedit: Pietarii s-au suparat pe primar si au intrat in greva

- Advertisement -

Sute de comercianti din Piata Centrala a municipiului Botosani au refuzat sa-si mai expuna, ieri, marfa pe tarabe, in semn de protest fata de anumite masuri impuse de Administratia Pietei. Ei sunt revoltati ca executivul primariei le-a promis in campania electorala conditii mai bune si chirii mai mici dar niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost onorata.

Botosanenii care au dorit ieri sa faca cumparaturi in Piata Mare au gasit mesele goale, comerciantii protestand in fata sediului Administratiei Pietelor.
Pietarii erau nemultumiti ca primarul Ovidiu Portariuc si directorul Urban Serv, Simion Drelciuc, nu au venit sa discute cu ei, asa cum se asteptau in urma promisiunilor de saptamana trecuta. Nivelul chiriilor, serviciile de apa si canal incluse  in contractele de inchiriere, doar pe hartie, nerespectarea sectorizarii in ceea ce priveste producatorii si comerciantii.
„Nu se mai poate. Platesc 30 de milioane la 10 metri patrati? Trebuie sa ne scada cat de cat chiriile, macar 50 la suta, nu se poate”, striga una dintre comerciante. „Noi avem numai obligatii, nu avem si drepturi. Drepturile noastre unde sunt?”, era o alta nemultumire.
In acelasi timp comerciantii sunt nemultumiti de modul in care se comporta cu ei Iustinian Bozi, administratorul Pietei. „Sa plece acasa. Ne ameninta si ne streseaza in fiecare zi. Nu mai putem cu el”, au spus cei din Piata. Pentru cateva minute, cel vizat de nemultumiri si-a facut aparitia in randul oamenilor, acestia din urma au inceput sa il huiduie si sa ii strige ca a creat haos.

Primarul Portariuc: „I-am chemat aici la discutii”
In timp ce pietarii solicitau ca edilul municipiului sa vina sa discute cu ei, Ovidiu Portariuc se afla la manifestarile prilejuite de aniversarea a 135 de ani de la infiintarea Regimentului 33 Infanterie.
„Era o programare, erau invitati de la Bucuresti la 125 de ani de la infiintarea garnizoanei, era un eveniment programat, de asta am si programat la ora 11.30 intalnirea cu oamenii, problemele nu se pot rezolva in piata cu sute de oameni, se discuta civilizat cu niste reprezentanti, asa este peste tot in lume”, a mentionat edilul.
In acelasi timp, primarul este de parere ca in spatele protestelor sunt si instigatori. „Eu nu pot sa ma duc peste tot unde ma asteapta. I-am chemat aici la discutii, impreuna cu directorul de la Urban Serv, cu domnul Bozi. Vom vedea daca motivele lor sunt intemeiate, daca intr-adevar sunt abuzuri, ceea ce nu cred. Chiriile nu s-au dublat, parca vineri erau altele motivele, ca le verifica cantarele, ca se fac controale la certificate de producator, deci tot ceea ce tine de o buna desfasurare a activitatii in piata si transparenta, asa cum cer cetatenii”, a declarat Ovidiu Portariuc.

Simion Drelciuc: Bozi nu va fi schimbat
Simion Drelciuc a declarat ca Iustinian Bozi, seful Pietei Centrale, nu va fi schimbat din functie si nici chiriile din piata nu vor fi modificate. „Orice spatiu a fost inchiriat pe baza de licitatie. S-a stiut din start suma cu care se porneste la licitatie, contractele au fost incheiate si nu vad si nu pot, in baza unei licitatii, sa modific chiria prevazuta in contract. Eu le-am spus ca stau in protest pe banii lor. Daca dumnealor nu imi achita chiria, eu am calea legala, ma indrept pe calea instantei”, a declarat Simion Drelciuc.
Intr-un final, dupa ce la 11.30, niciunul dintre pietari nu a ajuns la Primarie, dupa o ora, 12 reprezentanti au discutat cu primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Cosmin Andrei, Simion Drelciuc – director general Urban Serv, Viorel Negru – sef Compartiment dezvoltare si Iustinian Bozi, seful Pietei Centrale.
Dupa ce s-au plans de chiriile prea mari, cei nemultumiti i-au amintit edilului ca in campania electorala le-a facut mai multe promisiuni de sprijin. „Suntem stresati. Cei de la Politia Locala vin zilnic sa ne verifice. Domnul Bozi face abuzuri. Vrem spatiu de depozitare pe timpul zilei, daca pe timpul noptii nu se poate. Nu mai vrem taxe la locurile de parcare, dam 15 lei pe zi sa parcam masina. Cantarele, daca au verificare metrologica, sa nu fim obligati sa le luam de la Piata, daca le avem pe ale noastre. Platim chirii mari, de doi ani incoace au crescut lunar”, au spus cei veniti la discutii.
O alta problema ridicata de comercianti a fost aceea ca, desi este piata agroalimentara, sunt multe chioscuri cu produse industriale. Primarul Ovidiu Portariuc a aratat ca Urban Serv functioneaza dupa regulile unei societati comerciale si nu poate impune el societatii sa scada chiriile. „Pretul la chirii nu tine de mine, eu nu am atributii legale sa intervin intre dumneavoastra si cei de la Urban Serv. Eu vreau ordine, disciplina si curatenie in Piata”, a spus primarul municipiului.
In final s-a convenit ca la mese comerciantii sa fie lasati cu o cantitate de marfa, dar care sa nu depaseasca in inaltime nivelul mesei, iar prin dialog sa fie rezolvate, pas cu pas, toate problemele pe care comerciantii le-au ridicat. (Petronela Rotariu, Razvan Sauciuc)

evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.