spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Eveniment spiritual si social-filantropic la Colegiul „Ferdinand I” din Bacãu

- Advertisement -

Pentru prima oarã, prestigioasa institutie de învãtãmânt bãcãuanã a fost binecuvântatã si sfintitã de PS Episcop Ioachim Bãcãuanul. Tot acum, în premierã, Colegiul „Ferdinand I” si Biserica, alãturi de alte institutii, au creat un parteneriat si au organizat un spectacol umanitar destinat strângerii de fonduri pentru terapia copiilor cu autism de la Centrul „Sf. Cozma si Damian” al Fundatiei „Episcop Melchisedec” – Filiala Bacãu.

Indiferent de perspectivele sistemului de învãtãmânt si tendintele secularizante ale timpului, scoala româneascã are nevoie de Bisericã. Acest lucru a fost demonstrat încã o datã luni, 1 aprilie, în prima zi a sãptãmânii intitulate „Sã stii mai multe, sã fii mai bun”. Elevii si profesorii Colegiului National „Ferdinand I” au vibrat de emotie la slujba de binecuvântare oficiatã de PS Ioachim Bãcãuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

„Aceastã zi este importantã pentru mine deoarece, fiind elevã în clasa a XII-a, am tendinta sã-mi folosesc timpul doar pentru învãtare. Or, cele petrecute astãzi mi-au reamintit cã fãrã Dumnezeu nu pot reusi în ceea ce îmi propun”, a declarat Anca, elevã eminentã a Colegiului „Ferdinand I”. De altfel, toti tinerii intervievati si-au manifestat bucuria de a fi prezenti si pãrtasi unui asemenea moment spiritual. Mai mult, unul dintre ei, Luca, elev în clasa a II-a, a urcat chiar pe scenã unde, în aplauzele tuturor, a recitat impecabil „Rugãciunea” lui Mihai Eminescu. „Sunteti ca niste îngerasi si credem cã sufletele voastre vor aduce roade. Acum toti investesc în voi, pãrintii vostri, profesorii, societatea, Biserica, si asteptãm sã fiti niste oameni între oameni. Noi am întregit sãrbãtoarea de astãzi cu sfintirea Colegiului, pentru a aduce un bob de har care sã vã lumineze pentru a acumula stiinta necesarã dezoltãrii voastre. Am apreciat mult initiativa parteneriatului dintre scoalã si institutiile social-filantropice ale Eparhiei noastre, de a aduce o bucurie celor care nu au avut posibiliatea de a fi într-o scoalã cum este cea de aici”, a precizat episcopul Ioachim Bãcãuanul, care a dãruit Colegiului o Biblie si o icoanã a Sfintei Cuvioase Parascheva. „Sfânta Scripturã contine toate rãspunsurile de care aveti nevoie. Pentru faptul cã vã pregãtiti pentru viatã nu puteti face abstractie de carte”, a explicat ierarhul, care cu aceastã ocazie a donat o sumã importantã proiectului „Autismul nu doare, indiferenta ta, da”, destinat copiilor de la Centrul pentru persoane cu autism „Sf. Cozma si Damian” al Fundatiei „Episcop Melchisedec” – Filiala Bacãu.

Conducerea institutiei a apreciat cã cel mai bun mod de a începe sãptãmâna este rugãciunea si implicarea în evenimente caritabile. „Nu stim dacã cei care ne conduc si au înfiintat sãptãmâna aceasta, intitulatã „Sã stii mai multe, sã fii mai bun”, s-au gândit la lucrul acesta. Noi însã am avut în minte cea de-a doua parte, respectiv sã fim mai buni. Asa cã, fiind în Postul Pastelui, suntem într-o perioadã când trebuie sã fim mai buni, mai atenti la cei din jur. Am considerat cã cel mai bine ar fi sã începem aceastã perioadã cu o slujbã de sfintire a colegiului si, de asemenea, cu o pomenire a colegilor nostri trecuti la Domnul.

Am dorit sã aducem spiritualitate în institutia noastrã, alãturi de implicare în evenimente caritabile”, a declarat prof. Mariana-Gigliola Ceunas, directoarea Colegiului „Ferdinand I”. Spectacolul caritabil a constituit prelungirea primei pãrti a acestei zile si a avut drept scop strângerea de fonduri pentru terapia copiilor cu autism. „Sãptãmâna aceasta a debutat cu Proiectul educational <Bisericã-Scoalã-Familie, izvoare de luminã pentru copiii>. Am organizat spectacolul caritabil intitulat „Autismul nu doare, indiferenta ta, da”, realizat de elevii, profesorii si învãtãtorii colegiului nostru, în colaborare cu Primãria Bacãu, Teatrul de Varã, Fundatia „Episcop Melchisedec” si Colegiul de Artã „George Apostu”. Ne-am dorit sã împletim rugãciunea cu fapta bunã, sã-i sprijim pe copii de suferã de autism si sã întãrim în elevii nostri aceastã latura civicã, altruistã, moralã, astfel încât stiind mai multe sã devinã mai buni”, a mentionat prof. Gabriela Ciuche, coordonatorul de proiecte educative de la Colegiul Ferdinand I.
La evenimentul de ieri au mai participat si Claudiu Serban, prefectul Bacãului, si Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacãu.

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.