spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Dosarul fraudelor bancare: 16 persoane au primit mandate de arestare preventivă

- Advertisement -

Magistraţii Tribunalului Călăraşi au emis luni mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 16 persoane acuzate de fraude bancare într-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat duminică 80 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări care, prin evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani, a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.

Percheziţiile au avut loc în Capitală şi în mai multe judeţe: 46 în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, două în Bucureşti, opt în judeţul Constanţa, şase în judeţul Giurgiu, patru în judeţul Ialomiţa, o percheziţie în judeţul Călăraşi şi una în municipiul Ploieşti.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur şi 27 de maşini de lux (13 marca BMW, patru Audi, nouă Mercedes şi un Ford).

Procurorii susţin că, începând cu anul 2004, mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat prin credite bancare imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi ‘cosmetizare’, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

„Membrii grupului infracţional organizat, structurat pe paliere de execuţie, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel”, susţine DIICOT.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupării a fost sprijinită şi de un număr însemnat de locuitori din Sinteşti.

„Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupării se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Anchetatorii mai susţin că membrii grupării au finanţat campania electorală a omului de afaceri Daniel Ruse, care a candidat la Primăria Olteniţa în 2008 şi în schimb i-au cerut acestuia trecerea unor terenuri din extravilan în intravilan.

Conform informaţiilor publicate în presă, Daniel Ruse este un afacerist local din Călăraşi, care la alegerile locale din 2008 a candidat independent la Primăria din Olteniţa şi a ieşit pe locul al patrulea cu 9,24% din voturi.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.