spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Crizã de lucrãtori medicali în spitalele noastre

- Advertisement -

Salariile mici, conditiile precare si lipsa utilajelor medicale necesare fac sistemul medical din R. Moldova neatractiv pentru tinerii specialisti. Astfel cã numeroase institutii medicale se confruntã cu lipsa medicilor si a asistentelor medicale, iar statisticile aratã cã 40% din cadrele medicale moldovenesti au vârstã pensionarã.

Potrivit lui Alexandru Holostenco, sef adjunct Directia management personal medical, problemele asigurãrii cu cadre medicale sunt caracteristice atât R. Moldova, cât si tãrilor adiacente din care facem parte.

Deficit de medici pediatri

„Mai mult decât atât, conform ultimelor date prezentate, la nivelul Uniunii Europene necesitatea medicilor se estimeazã la circa un milion de persoane. Astfel, putem afirma cã problema asigurãrii cu lucrãtori medicali devine una regionalã. Tinând cont de micsorarea numãrului de lucrãtori medicali în institutiile medico-sanitare, atunci nivelul de completare cu acestia este corespunzãtor cu media europeanã”, a specificat Alexandru Holostenco.

Conform ultimelor date, institutiile medicale din tarã duc lipsã acutã de medici de familie, medici de urgentã, medici anesteziologi-reanimatologi, medici pediatri si medici obstetricieni-ginecologi. Cu toate acestea, pe parcursul ultimilor ani s-a constatat o situatie stabilã în ceea ce priveste necesitatea medicilor si a personalului medical cu studii medii.

Lipsa conditiilor afecteazã negativ sistemul de sãnãtate

„Din factorii care împiedicã angajarea tinerilor specialisti în mediul rural, as putea mentiona salariul mic, lipsa conditiilor adecvate de muncã, starea proastã a drumurilor, absenta scolilor si a grãdinitelor pentru copii, de asemenea nu este solutionatã nici problema asigurãrii cu spatiu locativ pentru tinerii specialisti, astfel, aceste lucruri îi îndepãrteazã din start pe tineri de mediul rural”, a explicat Alexandru Holostenco.
Mai mult decât atât, potrivit lui, tinerilor din mediul rural, într-o oarecare mãsurã, le sunt restrictionate si posibilitãtile de cultivare a valorilor culturale, acestia neavând posibilitatea de a merge la teatru, cinematograf sau concerte.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.