spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

O BOALÃ misterioasã face RAVAGII în Moldova. „Pacientul ajunge nici sã nu mai poatã vorbi”

- Advertisement -

Boala “invizibilã”, asa cum au numit-o medicii, atacã în special femeile si se manifestã prin pierderea tonusului muscular în brate, picioare sau fatã, pacientii devenind practic o “legumã”.

Anual sunt depistatea în jur de o sutã de cazuri numai în regiunea Moldovei, scrie bzi.ro. Bolnavii sunt diagnosticati la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi cu mistenia gravis, o boalã autoimunã care „blegeste” muschii.

“Anual cred ca avem în jur de o sutã de pacienti din Moldova, inclusiv Iasi. Este o boalã autoimunã cauzatã de un defect autoimun. Miastenia gravis se manifestã prin obosealã severã la repetarea unei anumite miscãri si slãbiciunea muschilor voluntari ai corpului. Pacientul se trezeste în plina formã si pe mãsura ce se miscã, oboseste foarte repede. Ajunge nici sã nu mai poatã vorbi, înghiti, respira, mesteca sau tine ochii deschisi. Afecteaza in special femeile”, a declarat dr. Florin Grãmadã, purtãtor de cuvânt la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu, pentru bzi.ro.

Ministerul le oferã jumãtate din tratament

Tratamentul este extrem de scump. Din luna februarie 2013, Ministerul Sãnãtãtii suportã doar o parte din costurile tratamentului. “Din februarie se ramburseazã o parte din tratament. În situatia în care boala se agraveazã din anumite motive, cum ar fi infectiile respiratorii, oprirea medicatiei sau administrarea unor medicamente pe care nu are voie sã le ia, pacientul face asa numita crizã miastenicã care îi poate determina moartea. Trebuie sã faca lunar cinci sedinte de plasmaferezã, adicã i se schimba tot sângele, iar costul unei singure sedinte este de 3000 lei. De asemenea, un alt medicament indispensabil acestor bolnavi este Imunoglobulina, foarte scump, numai un flacon ajungând la 4.000 lei. Acesti bolnavi pot muri oricand”, a spus dr. Florin Grãmadã.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.