spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Consiliul Unirii i-a comemorat pe membrii Sfatului Tãrii

- Advertisement -

Circa 30 de persoane au marcat la Chisinãu 95 de ani de la votarea unirii Basarabiei cu România de cãtre Sfatul Tãrii pe 27 martie 1918. Ei au depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare si au organizat un mars pânã la sediul clãdirii unde a avut loc evenimentul istoric.

Membrii Consiliului Unirii si cîtiva veterani ai rãzboiului de pe Nistru au comemorat ieri pe cei care au votat unirea Basarabiei cu România în 1918. Actiunea a început cu depunerea de flori, crizanteme si garoafe, la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfânt. Cu fulare tricolore si drapele românesti, unionistii au mers apoi pânã la Academia de Muzicã, Teatru si Arte Plastice de pe strada Alexei Mateevici, acolo unde, acum 95 de ani, Sfatul Tãrii au decis reîntoarcerea pãmântului dintre Prut si Nistru în trupul românesc. Pe scãrile de la intrare în institutie, participantii au recitat versuri patriotice si au audiat cântece despre Basarabia. În discursul sãu, Vitalia Pavlicenco, unul din membrii Consiliului Unirii, s-a arãtat convinsã cã unirea R. Moldova cu România este inevitabilã si se va întâmpla în decursul a cîtiva ani. „Unirea cu România este singura solutie pentru salvarea românilor din stânga Prutului si intrarea în familia euroatlanticã”, a declarat V. Pavlicenco. Pe de altã parte, dincolo de integrarea teritorialã cu România, unii unionisti considerã cã unirea trebuie sã se întâmple în primul rând în fiecare din noi. „Unirea o sã se întâmple în primul rând cultural. E bine cã am supravietuit si mai gândim româneste. Trebuie sã renuntãm la tot ce tine de rusisme si comportament mostenit de la sovietici. Fiecare din noi trebuie sã pãstreze dezideratul unirii în inimã”, considerã tânãrul Iurie Mocan.
Unionistii au protestat la Ambasada Ungariei din Chisinãu

Consiliul Unirii a organizat ieri un flash mob în fata Ambasadei Ungariei în semn de protest pentru neutilizarea limbii române de cãtre diplomatii unguri în comunicatele oficiale. „Misiunea diplomaticã a Ungariei din R. Moldova foloseste doar limbile englezã si rusã, ceea ce este inadmisibil si incorect. Documentele trebuie sã fie scrise în limba oficialã a statului. Am decis sã protestãm ca sã dãm dovadã de demnitate nationalã si sã sensibilizãm opinia publicã”, a declarat Vitalia Pavlicenco, membru al Consiliului Unirii si liderul Partidului National-Liberal.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.