spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

„Bisericile sunt focare de românism si boli venerice…”

- Advertisement -

Zilele acestea am terminat de citit monografia lui Veaceslav Ciorbã „Biserica ortodoxã din Basarabia si Transnistria (1940-2010)”. Este o lucrare excelentã, bine documentatã, scrisã cu pasiune si vocatie de adevãrat istoric.

Forta ei de convingere rezidã si în faptul cã autorul prezintã în Anexã surse documentare, inclusiv rusesti, adunate din arhivã. Cine vrea sã înteleagã adevãrata esentã criminalã a comunismului sovietic nu poate trece pe lângã aceastã lucrare. Actualitatea volumului devine mai stringentã astãzi când comunistii moldoveni, folosindu-se de greselile guvernãrii liberal-democrate, încearcã sã se prezinte ca o fortã politicã modernã, care, chipurile, nu ar avea nimic comun cu Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) care a fost organizatorul crimelor comise împotriva Bisericii nationale si a românilor basarabeni. Azi, când urmasii si continuatorii cauzei PCUS cer recuperarea simbolurilor comuniste (secera si ciocanul), fãcând trimitere la recomandãrile Comisiei de la Venetia, este cazul sã le amintim comunistilor cine au fost autorii tragediei înstrãinãrii de neam a Bisericii din Basarabia si cã lichidarea bisericilor si mãnãstirilor s-a fãcut dupã 1940 sub drapelul rosu cu secerã si ciocan.

Recomand cititorilor monografia preotului, profesorului si istoricului Veaceslav Ciorbã în cele ce urmeazã limitându-mã doar la un singur exemplu (document) din aceastã lucrare – e vorba de Proiectul de închidere a mãnãstirilor Cãpriana, Hârjauca, Hâncu, Suruceni, Zloti. Într-o scrisoare secretã, adresatã de cãtre P. Romenski, împuternicitul Bisericii Ortodoxe Ruse, presedintelui Consiliului de ministri al RSSM, G. Rudi, autorul constata, printre alte „pericole”, cã mãnãstirea din Cãpriana prezintã un pericol pentru sãnãtatea populatiei, deoarece e „un focar de boli venerice”, iar procuratura de la Cãlãrasi era obligatã sã intenteze dosare penale cãlugãrilor de la Mãnãstirea Hârjauca pentru… „actele de viol sãvârsite de cãlugãri asupra femeilor din sat”… Rog cititorul sã fie atent la urmãtorul detaliu: în documentul citat, Ministerul Ocrotirii Sãnãtãtii din RSSM era obligat „sã organizeze pânã la 5 octombrie 1949 un control medical al personalului monahal si sã constate (!) cã mãnãstirea este un focar de boli venerice”. Astfel, indicatia era clarã, indiferent de realitate, comisia era obligatã sã constate.

Am evocat acest exemplu nu întâmplãtor. Sâmbãtã am urmãrit la Jurnal TV „dezbaterile” pe tema simbolicii comuniste la care a participat si comunistul Petkov, pãstorul portalului de tristã glorie propagandisticã OMG.MD. Fãcând trimitere în cel mai iezuit mod la recomandarea Comisiei de la Venetia, el repeta obsesiv cã instantele nationale sunt obligate sã constate ca adevãr în ultima instantã recomandãrile onoratei Comisii.

Îl urmãream pe acest „inventiv” comunist (apropo, el a inventat istoria cu bomba, chipurile, pusã de Filat sub digul de la Prut care a provocat inundatiile din 2010!) si mã gândeam cã P. Romenski nu a murit; el si-a schimbat numele, azi el se numeste Petkov. Dacã Moscova îi va mai cere sã constate ceva, el va constata. De exemplu, cã bisericile din R. Moldova sunt focare de românism si boli venerice, deoarece în ele se slujeste în limba românã si sunt frecventate si de bãrbati, si de femei.

Marasmul comunist nu piere, el îsi schimbã doar numele.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.