spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Clasa zero sau clasa I: Afla totul despre inscrierea copilului la scoala

- Advertisement -

De saptamana viitoare incepe „maratonul” parintilor botosaneni ai caror copii vor merge in invatamantul primar din anul scolar viitor. Sezonul vanarii unui loc in clasa intai, in cele mai bune scoli botosanene, incepe oficial de martea viitoare. Pentru un loc la o scoala buna parintii se vor calca din nou in picioare si vor sta la rand ca pe vremuri la carne. Afla din pagina 5 care sunt cele mai vanate scoli din oras si ce trebuie sa faci pentru a-ti inscrie copilul intr-o unitate de invatamant.

Inscrierile oficiale in clasa pregatitoare si clasa I incep pe 2 aprilie, dar la aceasta ora, in mare parte, fiecare invatator are lista cu cei pe care ii va avea elevi in noul an scolar. Peste 4.000 de copii sunt asteptati sa se inscrise pentru viitorul an scolar in invatamantul primar. Din cele declarate de Mihaela Hunca, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), pentru anul scolar viitor in unitatile de invatamant botosanene vor functiona 315 clase pregatitoare. Cele mai multe, respectiv 160, vor functiona in regim simplu, in timp ce 155 in regim simultan.
„La clasa I numarul poate fi variabil. Noi am luat in calcul posibilitatea sa se inscrie ori in clasa I, ori in clasa pregatitoare. Cei care au implinit deja 7 ani se pot inscrie in clasa I, de altfel si cei care implinesc 7 ani pana la 31 decembrie se pot inscrie in clasa I. Dar daca parintii vor sa il dea la clasa pregatitoare, chiar daca implineste 7 ani in octombrie, noiembrie, il pot da. Situatia o vom sti exact dupa prima perioada de inscriere”, a declarat Mihaela Hunca.

La ce scoala poti sa iti inscrii copilul
Conform metodologiei, parintele va putea opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie sau pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie (in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare). In realitate insa, la nivelul municipiului sunt „scolile de top”, unde parintii vor sa-si inscrie copilul. Ca si in anii precedenti, „lupta” se da pentru un loc la Scoala 11, 7, 8 dar si pentru Liceul de Arta sau Liceul cu Program Sportiv.
„Este foarte important sa ai pentru copilul tau un invatator bun si o scoala care are toate conditiile. As fi de acord sa platesc si o taxa pentru a-mi inscrie copilul unde vreau eu. Cum nu exista o astfel de taxa, am fost nevoita sa apelez la pile”, a spus mama unui boboc ce va pasi la toamna in clasa pregatitoare. „Am inscris copilul din septembrie pe lista la doamna invatatoare, iar saptamana viitoare voi duce actele pentru a fi inscris oficial”, a mai spus o mamica.
In clasa pregatitoare se vor putea inscrie, pentru anul scolar 2013-2014, copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, dar si, la solicitarea parintilor, cei care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare.
De asemenea, la solicitarea parintilor, in clasa I vor putea fi inscrisi copiii care implinesc 7 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Inscrierile vor avea loc in doua etape, conform calendarului propus de minister. Prima etapa este programata in perioada 2-22 aprilie (de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 20.00, si sambata, intre orele 8.00 si 13.00), iar a doua, intre 8 si 17 mai. La etapa a doua participa doar copiii care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa.
Potrivit proiectului privind calendarul inscrierilor, daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.

Actele necesare inscrierii la scoala
Actele necesare la inscriere sunt: cerere-tip de inscriere; copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; certificatul de nastere al copilului; documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare/ clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).
Pentru a veni in sprijinul parintilor conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a decis sa publice pe site-ul institutiei toate informatiile care sa vina in spijinul celor ce au copii care vor fi in clasa pregatitoare sau clasa I. In acelasi timp, incepand cu data de 1 aprilie, ISJ pune la dispozitie un numar TelVerde, la care parintii pot suna pentru a obtine informatii despre inscrierea in invatamantul primar, in anul 2013. Numarul de telefon este 0800.816.231, si va fi disponibil in intervalul orar 08-16. In acelasi timp, pentru prima data va fi organizata si „Ziua Portilor deschise” in unitatile de invatamant botosanene care organizeaza clase pregatitoare. Pe 6 aprilie, intre orele 8.00-16.00, scolile care fac inscrieri in invatamantul primar vor putea fi vizitate de parinti si copii.
„Parintii vor putea vizita spatiile in care vor functiona clasele pregatitoare si pentru a purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate. In acest fel, familiile vor putea fi informate asupra ofertei educationale a unitatilor de invatamant”, a declarat Mihaela Hunca. (Petronela Rotariu)

http://www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.