spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Consilieri reclamati pentru abuz în (de)serviciul primarului

- Advertisement -

SCANDAL În comuna Rosiesti si primarul, si Consiliul local tin mortis sã demonstreze cã interesul politic si orgoliul personal sunt mai presus decât interesul public. De câteva luni de zile, activitãtile administratiei sunt complet paralizate de neîntelegerile dintre USL si PDL, iar acum scandalul ia amploare, sase dintre membrii Consiliului Local au fost chemati sã dea cu subsemnatul la sectia de politie din comunã, reclamati de Constantin Postolache, primarul comunei, pentru abuz în serviciu. Dan Nica, consilier PDL, unul dintre alesii reclamati, considerã cã primarul joacã la intimidare, sperând astfel sã-si aranjeze ploile în Consiliul Local.

Echilibrul dãuneazã grav administratiilor publice locale, cel putin asta demonstreazã situatia din comuna Rosiesti, unde Consiliul Local cu 6 membri USL si 6 PDL este la un pas de a se prãbusi. Din luna decembrie, Consiliul Local Rosiesti nu a mai avut nicio sedintã în urma cãreia sã se emitã vreo hotãrâre, iar conform legii, dacã în trei sedinte ordinare consecutive, Consiliul Local nu adoptã nicio hotãrâre, la sesizarea instantei, acesta poate fi desfiintat. Problemele autoritãtilor locale din Rosiesti au ajuns în atentia politiei, dupã ce sase dintre membrii Consiliului Local, alesi pe listele PDL-ului, au fost reclamati de edilul comunei pentru abuz în serviciu. Se pare cã primarul Constantin Postolache i-a reclamat pentru cã acestia, din rea-vointã, ar boicota activitatea Consiliului Local, prin refuzul lor de a valida mandatul unui consilier local USL. ” Vineri am aflat cu stupoare, oarecum întâmplãtor, cã am fost acuzat de abuz în serviciu. Deocamdatã, nu am primit nicio citatie oficialã, dar cam stiu despre ce este vorba, desi nu prea înteleg eu cum mi se poate mie imputa abuzul în serviciu, când acesta este o chestiune care li se poate imputa functionarilor publici, iar eu nu detin aceastã calitate. Cel mai probabil este o chestiune legatã de problemele pe care le avem în Consiliul Local”, a declarat Dan Nica, unul dintre consilierii locali împotriva cãruia edilul a fãcut plângere.

Se pare cã miscarea primarului Postolache este doar ultima dintr-un lung sir de constrângeri pe care USL a încercat sã le aplice Opozitiei din comunã pentru a-si face jocurile. „Consider cã demersul care s-a fãcut împotriva noastrã este un soi de intimidare, pe care primarul, alãturi de colegii sãi din PSD, o încearcã asupra noastrã. Este o acuzatie total nefondatã, dar nu avem ce face, o sã ne supunem procedurilor. Nu este pentru prima datã când ne este fortatã mâna, nu odatã am fost amenintati si santajati. Viata la tarã este mult mai grea decât îsi imagineazã unii. Am fost amenintati inclusiv cã vom fi scosi buni de platã pentru o datorie a Primãriei, care recent a fost datã în judecatã de unul dintre constructorii care a lucrat niste drumuri aici în comunã pentru care nu si-a primit banii”, a adãugat Dan Nica.

Buba, consilierul USL care aduce majoritate

Scandalul la Rosiesti a început undeva în decembrie 2012, imediat dupã alegerile parlamentare. Atunci, în cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local s-a pus pe ordinea de zi o rectificare bugetarã din care reiesea cã din bugetul local vor pleca vreo 3,5 miliarde de lei pentru acoperirea unei datorii pe care comunitatea o avea cãtre o societate care a lucrat la pietruirea drumurilor din comunã. Sãmânta scandalului a încoltit când consilierii PDL au cerut câteva explicatii cu privire la costul total al pietruirii drumurilor, cu atât mai mult cu cât, în mandatul precedent, fusese alocatã o sumã importantã în acest sens, mai exact 4,5 miliarde. Solicitãrile consilierilor au inflamat conducerea primãriei pentru cã aceasta, din aproape în aproape, s-a simtit silitã sã justifice o investitie de aproximativ 200.000 de euro, a cãrei urme nu prea se cunosteau pe drumurile din comunã. Conform declaratiilor consilierului Dan Nica, au trecut mai bine de trei luni si, desi a fãcut si o solicitare scrisã pentru a intra în posesia unor copii ale contractelor de lucrãri semnate de primãrie, nu a primit drept rãspuns decât niste vagi explicatii. „Ne-au arãtat, atâta tot, 14 contracte, în valoare de aproximativ 15.000 euro, patru dintre ele au fost încheiate dupã data de 10 iunie! Ceea ce ne-a frapat a fost faptul cã, dupã aceastã datã, nu avem cunostintã de lucrãri de pietruire executate pe raza comunei, ba mai mult, imediat dupã alegeri chiar s-a luat niste piatrã pusã pe drumurile din Gura Idrici. Toate acestea ne-au ridicat niste semne de întrebare în legãturã cu gestionarea banilor publici de cãtre primar si viceprimar, acesta din urmã fiind si seful comisiei de preluare a lucrãrilor”, a declarat Dan Nica, consilier local. Acuzatia pe care acum o aduce edilul „grupului PDL” din Consiliul Local se trage tot de atunci. „Pentru cã initial nu ne-au fost oferite explicatii de cãtre primar, astfel încât am cerut o pauzã de consultãri cu ceilalti consilieri PDL, lucru care ne-a fost refuzat. În aceste conditii, am pãrãsit lucrãrile sedintei respective, astfel cã validarea mandatului de consilier a lui Gicu Onofrei nu s-a mai fãcut. Ulterior, au mai fost convocate sedinte de CL, am participat la toate, dar am fost siliti sã nu votãm ordinea de zi a sedintelor pentru cã singurul lor punct era validarea mandatului de consilier, niciodatã nu s-a propus luarea în discutii a unor subiecte precum bugetul pe 2013 sau alte chestiuni de interes cetãtenesc, asa cum ar fi fost normal si cum, de altfel, se practicã în alte comune”, a adãugat Dan Nica.

„Nimeni nu se opune validãrii domnului Onofrei”

Conform celor sustinute de presedintele organizatiei PDL din Rosiesti, niciunul dintre consilieri nu contestã dreptul consilierului Onofrei de a-si prelua atributiile si drepturile care îi revin conform rezultatelor obtinute la alegerile locale din iunie 2012. Singura problemã pe care acestia o reclamã este aceea cã, în mod abuziv, primarul priveste validarea acestui mandat ca pe o problemã de viatã si de moarte pentru comunã si sã încãpãtâneazã sã convoace sedintele de consiliu exclusiv pe aceastã temã, neglijând prioritãtile reale ale comunei. „Nimeni nu se opune validãrii domnului Onofrei, nimeni nu îi contestã dreptul domnului Onofrei de a-si prelua mandatul de consilier, e dreptul lui, e dreptul oamenilor care l-au ales, dar cum este posibil ca, în afara acestui lucru, sã nu te mai intereseze nimic: practic ori validarea mandatului, ori nimic?! Singura lor grijã este aceea de a gãsi solutia pentru a ne reduce cât se poate de repede la tãcere. Eu stiu cã în consiliu este foarte importantã vocea domnului Onofrei, dar si a noastrã meritã sã fie auzitã pentru cã acolo ne-au trimis voturile a 800 de oameni. Cred cã nici asta nu-i totusi putin. Pânã acum 4 ani le-a fost comod, aveau douã treimi în consiliu, nici mãcar nu s-au uitat la noi, în patru ani au refuzat sã ne dea pânã si functia de presedinte de sedintã, o functie de altfel onorificã”, a declarat Dan Nica. Pozitia consilierului este justificatã, cu atât mai mult cu cât practic, neglijând de pildã o chestiune ca bugetul comunei, însusi primarul încalcã drepturile întregii comunitãti, punând în pericol, de exemplu, cadrele didactice si restul personalului bugetar, cãruia institutia este obligatã sã-i facã plãti salariale.

De-a râsu’-plânsu’!

Pânã si aparentele mãruntisuri demonstreazã cã în Primãria Rosiesti se face prea multã politicã si administratie mai spre deloc si pare cã edilul ar face aproape orice ca sã le punã bete în roate celor pe care îi considerã opozanti politici. Conform Legii administratiei locale, consilierii sunt obligati, pe timpul mandatului, sã organizeze periodic întâlniri individuale cu membrii comunitãtii, sã organizeze cel putin trimestrial întâlniri cu cetãtenii, sã acorde audiente si sã informeze consiliul despre problemele care le-au fost semnalate în cadrul întrunirilor, locul de desfãsurare al acestora fiind în incinta primãriilor. Ei bine, dupã alegeri, consilierii PDL s-au organizat, si-au stabilit fiecare program de audiente si au înaintat primarului o cerere prin care solicitau acordarea unui spatiu în care sã-si poatã defãsura activitatea, în care sã-ti poatã îndeplini obligatiile. „Mai exact, i-am solicitat primarului un spatiu, în spetã, sala de sedinte din Primarie pentru cã e amenajatã corespunzãtor si pentru cã, în mare parte a timpului, cu exceptia sedintelor de Consiliu Local, aceasta stã nefolositã. Nici nu a vrut sã audã, a spus cã nu se poate si chipurile ne-a dat un alt spatiu, Ce credeti, ne-a trimis, în bãtaie de joc, într-un soi de magazie, o anexã a Cãminului Cultural, un soi de debara, un spatiu total impropriu pentru nevoile noastre! Când am vãzut cum stã treaba, am luat douã scaune si am tinut audiente, sãptãmânal, în holul Primãriei.”, ne-a povestit Dan Nica. Când conducerea comunei a vãzut cã fac ce fac si consilierii tot nu cedeazã, i-au fãcut o bucurie unuia dintre ei si l-au reclamat pe om la locul sãu de muncã precum cã ar tine sedinte si audiente cu oamenii din comunã în timpul programului de lucru, astfel reusind sã-l lase pe consilierul cu pricina fãrã serviciu. „Dupã ce cã au fãcut orice ca sã nu ne lase sã ne facem treaba, au gãsit sã-i facã o bucurie unui coleg. Omul era postas în comunã si l-au reclamat conducerii Postei de la Vaslui cã nu si-ar face treaba cum trebuie , cã o face pe-a consilierul local în timpul programului de serviciu si, uite-asa, prin pile si relatii de partid, omul a fost concediat pe nedrept. Tocmai pentru cã stia cã se poate pune într-o situatie delicatã, colegul meu niciodatã nu si-a neglijat sarcinile si programul de serviciu, dar oricât s-a ferit, n-a scãpat neatins”, a povestit Nica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.