spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Incredibil: Coplata pune bolnavii la cheltuiala, dar nu aduce castig spitalelor

- Advertisement -

Din punct de vedere financiar, coplata va fi „ca si invizibila, nesemnificativa”, in bugetul spitalului. Este ceea ce spun liderii sindicali, care afirma ca o coplata de 5 sau 10 lei, pentru ca inca nu s-a stabilit la nivelul Spitalului Judetean cuantumul, nu are cum sa insemne ceva in bugetul spitalului, mai ales ca o mare parte din angajati intra in categoria scutitilor de plata.

„Daca intr-o zi se fac 200 de internari, cel mai probabil vor achita suma reprezentand coplata, la externare, 50-70 de bolnavi. De altfel, castigul nici nu a fost scopul principal al introducerii coplatii. Ideea acestei plati a fost sa se poata urmari internarile, sa nu vina la internare un pacient de nu stiu cate ori pe an, nejustificat. Daca plateste, chiar si o suma cat de mica, omul se gandeste de doua ori daca sa vina sau nu in spital de mai multe ori. Sigur, s-a pus si problema unui ajutor pentru unitatea medicala, financiar, dar este minim, practic nu conteaza”, este de parere Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas Botosani.
Reprezentantul Sindicatului Sanitas precizeaza ca majoritatea celor care vin sa se interneze sunt din categoria persoanelor scutite de coplata, de regula pensionari cu venituri mici.

Presedintele CJ vrea cel mai mic nivel al coplatii la Spitalul Judetean
Consiliul de Administratie al spitalului trebuie sa decida cat va fi coplata. Chiar de la inceput, reprezentantii Spitalului Judetean au avut in intentie sa puna suma maxima de plata, respectiv 10 lei, la externare. Se pare insa ca aceasta intentie nu va putea fi pusa in practica. Presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, anunta cu cateva zile in urma ca nu este de acord cu coplata la nivel maxim. El preciza ca va interveni pentru ca in Consiliul de Administratie sa se decida o coplata de doar 5 lei.
Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ. Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.
Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Coplata se pune in aplicare de la inceputul lunii aprilie. (Aurora Dimitriu)

http://www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.