spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Presedintele are initiative legislative în problema Curtii Constitutionale

- Advertisement -

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat spre examinare parlamentului, în regim prioritar, o initiativã legislativã de modificare a Legii cu privire la Curtea Constitutionalã.

Seful statului propune abrogarea alineatului (4) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constitutionalã, care stabileste cã Curtea Constitutionalã este în drept sã se convoace numai dupã ce au fost numiti cel putin patru judecãtori din partea tuturor autoritãtilor competente (parlament, guvern, Consiliul Superior al Magistraturii).

Presedintele Timofti considerã cã, desi judecãtorii sunt numiti de puterile legislativã, executivã si judecãtoreascã, si una din atributiile de bazã ale Curtii este asigurarea realizãrii principiului separãrii puterii în stat, Curtea Constitutionalã nu reprezintã cele trei ramuri ale puterii în stat si nici judecãtorii numiti nu reprezintã autoritãtile respective în componenta Curtii. În prezent, din componenta Curtii Constitutionale lipsesc doi judecãtori a cãror numire tine de competenta parlamentului, ceea ce face imposibilã activitatea Curtii.

Prezenta initiativã legislativã urmãreste excluderea situatiilor de blocaj institutional, în care Curtea Constitutionalã ar fi în incapacitate de lucru chiar dacã, „de facto”, este asiguratã prezenta cvorumului, de patru judecãtori. Amintim cã presedintele Timofti a sesizat recent problema functionalitãtii Curtii Constitutionale, în cadrul consultãrilor cu fractiunile parlamentare, când le-a cerut acestora sã numeascã în regim de urgentã doi judecãtori la Curtea Constitutionalã.

Timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.