spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

PHENIANUL o amenintã pe presedinta sud-coreanã. ALERTÃ maximã la granita dintre cele douã COREI

- Advertisement -

Coreea de Nord a atacat-o pe presedinta sud-coreeanã Park Geun-hye, la o zi dupã ce ea a cerut Phenianului sã schimbe strategia si sã renunte la programele nucleare.

Acuzând-o de calomnie, Phenianul îi spunei doamnei Park sã se comporte cu discretie, pentru a evita „un dezastru oribil”.

Comentariile liderului sud-coreean au fost fãcutã în contextul marcãrii împlinirii a 3 ani de la scufundarea unei nave de rãzboi sud-coreene.

În timpul noptii de marti spre miercuri, Coreea de Sud a trecut paza militarã de la frontierã la alertã la cel mai înalt  nivel.
Alerta a fost datã miercuri dimineata, dupã ce un soldat sud-coreean a descoperit un „obiect ciudat” la granitã, spun oficialii militari. Alarma îi pregãteste pe soldati pentru o posibilã incursiune din partea Coreei de Nord. Militarul respectiv era la un post de frontierã în Hwacheon, în provincia Gangwon din nord-estul Coreei de Sud. Alerta a fost ulterior ridicatã, la ora localã 09.20, precizeazã BBC.

Abandonarea programului nuclear

Noul presedinte al Coreii de Sud, Park Geun-Hye, a avertizat, ieri, Phenianul cã singura cale de „supravietuire” constã în abandonarea programului nuclear si balistic, lansând în acelasi timp cãtre regimul nord-coreean un apel la „schimbare”, pe fondul tensiunilor din peninsulã.

„Pentru Nord, singura cale de supravietuire constã în a-si înceta provocãrile si amenintãrile, a-si abandona armamentul nuclear si balistic si a deveni un membru responsabil al comunitãtii internationale”, a declarat Park Geun-Hye, aflatã din februarie în fruntea tãrii.

„Chiar si acum, Coreea de Nord ne amenintã securitatea nationalã”, a adãugat seful statului sud-coreean, în discursul rostit cu ocazia împlinirii a trei ani de la naufragierea unei corvete sud-coreene, torpilatã de Phenian, dupã cum sustine Seulul.

Nordul a negat totdeauna cã s-ar fi aflat la originea acestui incident, care a cauzat moartea a 46 de sud-coreeni.

Un test nuclear efectuat la 12 februarie, al treilea realizat de Coreea de Nord, a antrenat noi sanctiuni ale ONU, urmate de amenintãri cu represalii din partea Phenianului.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.