spot_img
spot_imgspot_img
27.5 C
Vaslui
03-iun.-2024

APEL ADRESAT TUTUROR VASLUIENILOR

- Advertisement -

COMUNICAT DE PRESÃ

La un an de la primele proteste împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã rezistenta civicã devine din ce în ce mai puternicã si mai curatã. Toti mai multi români se informeazã si constientizeazã ce riscuri presupune aceastã metodã, drept urmare pe data de 4 aprilie vor fi organizate mitinguri în peste 30 de orase din tarã.

Profund impresionati de mobilizarea bârlãdenilor, atunci când au iesit în numãr foarte mare în stradã, si siderati de refuzul presei centrale de a relata probabil cea mai amplã miscare de stradã din ultimii ani, dar si de atitudinea ignorantã si batjocoritoare adusã de premierul Victor Ponta, de deputatul Adrian Solomon si de presedintele Consiliului Judetean Vaslui Dumitru Buzatu la adresa protestatarilor, a venit timpul ca si municipiul Vaslui sã se alãture celor care militeazã pentru dreptul la un mediu sãnãtos (art. 35 din Constitutia României).

O precizare cât se poate de importantã este faptul cã toate aceste mitinguri nu au nici un fel de implicare politicã, sunt independente din toate punctele de vedere si nici nu sunt adresate vreunei coloraturi politice. Noi, cetãtenii care vom iesi în stradã pe 4 aprilie si ori de câte ori va fi nevoie, vrem sã tragem un semnal de alarmã ferm asupra faptului cã nu putem sta cu mâinile în sân în fata unui dezastru ecologic iremediabil si cerem autoritãtilor competente sã se tinã cont de mediu, de viata noastrã si de ceea ce vom lãsa copiilor nostri.

Ca urmare a efectelor negative asupra mediului înconjurãtor, exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã a fost interzisã prin lege în mai multe state Europene (Franta, Germania, Marea Britanie, Bulgaria), iar în America unele state au prelungit moratoriul pânã în 2015. În ciuda acestor semnale, România se pregãteste sã primeascã cu bratele deschise o companie americanã, vinovatã de mai multe dezastre ecologice, printre care poluarea ireversibilã a pãdurii amazoniene (Ecuador) sau depopulare, desertificare si otrãvirea apelor în Pennsylvania. Cã tot veni vorba de apã, trebuie precizat cã aceasta este cea mai importantã resursã folositã la fracturarea hidraulicã. O cantitate uriasã de apã va fi utilizatã cu titlu gratuit, dupã ce în prealabil va fi amestecatã cu sute de substante chimice, cele mai multe dintre ele fiind cancerigene. Si asta în conditiile în care se stie faptul cã judetul Vaslui se confruntã cu un deficit major de apã potabilã în multe zone. În fiecare an, autoritãtile lanseazã apeluri cãtre cetãteni sã rationalizeze consumul de apã potabilã, deoarece nivelul de umplere a lacurilor de acumulare atinge praguri critice. În zeci de comune din judet, sãtenii îsi vând pe nimic animanele pentru ca acestea sã nu moarã de sete, si cu toate acestea sute de mii de metri cubi de apã vor fi oferiti gratuit companiei americane.

Este limpede faptul cã tema exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã nu este o chestiune ce tine doar de Bârlad, ci o problemã care afecteazã în egalã mãsurã întreg judetul Vaslui. Referitor la interzicerea fracturãrii hidraulice, primul ministru Victor Ponta a afirmat cã factorul de decizie este la nivel local, lãsând sã se înteleagã cã întreaga responsabilitate pentru o astfel de mãsurã revine institutiilor judetene. Prin urmare, noi ar trebui sã fim vocea care sã decidã dacã acceptam sau nu otrãvirea.

În momentul de fatã lista oraselor care au aderat la Ziua Nationalã de Luptaã Împotriva Exploatãrii Gazelor de Sist sunt urmãtoarele: Bucuresti, Bârlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brasov, Târgu Neamt, Mangalia, 2 Mai, Cãlãrãsi, Piatra Neamt, Slatina, Galati, Timisoara, Oradea, Iasi, Buzãu, Costinesti, Cluj, Buzias, Cluj, Vaslui, Suceava, Craiova, Husi, Codlea, Târgu Mures si numãrul lor va creste.

Actiunea din Vaslui este organizatã de cãtre Asociatia Suporterilor Vasluieni (A.S.V.). Tinem sã precizãm cã galeria FC Vaslui nu este tot una si aceeasi cu aceastã asociatie din care fac parte atât abonatii de la tribunã, cât si alti suporteri din Bârlad, Husi sau alte orase si chiar din strãinãtate, acestia provenind din diferite clase sociale si cu ocupatii diverse.

În data de 21.03.2013 A.S.V. a depus o notificare la Primãria Municipiului Vaslui pentru aprobarea unui miting ce va urma sã aibã loc pe data de 4 aprilie, de la ora 17:00, în Piata Civicã. E timpul ca si vasluienii sã ia atitudine si sã se alãture unei cauze de importantã capitalã. Cu cât mai multi vasluieni uniti, cu atât sansele ca rezistenta sã fie luatã în considerare de factorii decidenti.

Asociatia Suporterilor Vasluieni

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.