spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Inedit: Agricultura judetului, relansata de culturile exotice

- Advertisement -

In agricultura botosaneana se fac pasi importanti spre „noutate”, spre profit din culturi de care unii fermieri abia au auzit. Sunt culturi exotice care le deschid calea spre export in Europa, spre profit, culturi indraznete care sparg traditionalul zonei. Astfel, in locul lanurilor de porumb au aparut plantatii de salcie energetic, paulownia sau, armurariu.

In aceasta nota a noutatii s-a inscris si infiintarea culturii de salcie energetica pe o suprafata de 100 de hectare. „Firma Aquaterm Green Energy are, de anul trecut, o astfel de cultura, in premiera in Botosani. Este o cultura rezistenta la seceta, rentabila, productia poate fi valorificata atat pe plan intern cat si pe plan extern. Salcia energetica, asa cum ii arata si numele, este folosita in domeniul energiei regenerabile, pentru productia de peleti si brichete. Cutura a fost infiintata in Curtesti, anul trecut, iar in vreo doi, trei ani intra la valorificare”, spune Cristian Delibas, directorul Directiei Agricole Botosani.

Cultura cu contract ferm in Austria, de la infiintare
O alta cultura iesita din tiparele traditiei agricole a zonei este cea de armurariu. O societate agricola a adus aceasta cultura in judet, fiind singura cultura de acest fel compacta, de suprafata mare, din Romania. Directorul Delibas spune ca aceasta planta este cultivata in zona Draguseni, pe o suprafata de 50 de hectare.
„Toata productia din anul trecut a fost destinata exportului, cu contract ferm in Austria. Necesita tehnologii mai aparte, mai multa atentie la toate lucrarile, de la semanat pana la recoltat”, mai spune directorul Directiei Agricole. Potrivit acestuia, infiintarea culturii, cu toate costurile, ajunge cam la 800- 1.000 de euro la hectar. Iar la hectar se obtin intre 1.300 si 1.500 de kilograme, in conditiile in are kilogramul se vinde cu 2-3 euro. Este o cultura mai ciudata la prima vedere, o intindere de scaieti. Planta are insa utilizare in industria farmaceutica, din semintele sale extragandu-se silimarina, substanta care este benefica pentru refacerea ficatului. Cultura de armurariu necesita insa multa atentie. „Nu ar fi la indemana oricui”, spune seful Directiei Agricole. Specialistii o monitorizeaza pe tot parcursul vegetatiei. Nu este insa „o loterie”, asa cum adeseori auzim vorbindu-se despre agricultura. „Este o stiinta si nu o recomand tuturor, ci celor care au oarece studii in domeniu. Nu poti face agricultura la intamplare. In agricultura daca iesi chit pe chit, inseamna ca te-ai aflat doar in treaba. Agricultura se face pentru profit”, mai spune Delibas.
Cu gandul la profit ar urma ca in 2013 un alt investitor botosanean sa se puna pe treaba pentru a aduce o noutate in agricultura judetului. Seful Directiei Agricole sustine ca in judet se va infiinta anul acesta si o cultura de catina alba. Investitorul care si-a anuntat aceasta intentie are in vedere valorificarea productiei pe piata externa, avand cerere din Germania pentru industria farmaceutica.

Ajungem si la arbori exotici
Anul acesta, un investitor a anuntat ca intentioneaza sa infiinteze o plantatie de paulownia, pentru valorificare in industria lemnului. Toate speciile de paulownia sunt copaci care cresc foarte repede. Cresc intr-un an cat altii in zece, gasindu-si utilizare in productia de lemn, biomasa, etanol, furaje, hartie, etc. Arborele minune creste in China de 3.000 de ani si este recunoscut pentru rezistenta lui. Atinge la maturitate cam 20 de metri inaltime si dupa ce este taiat pentru valorificare nu trebuie plantat din nou: pur si simplu iese din vechea tulpina.
Copacii Paulownia mai sunt cunoscuti pentru valoarea energetica a lemnului lor. Degaja foarte multa caldura cand sunt arsi la temperaturi ridicate. Doua kilograme din acest lemn echivaleaza cu 1 litru de motorina.
Exceptand cresterea paulowniei pentru lemnul sau, putem aminti si importanta sa in producerea mierii. Florile abundente ale copacilor de paulownia sunt bogate in nectar, iar mierea are o calitate foarte buna, spun specialistii.
Si, de la plantatiile de paulownia, ajungem si la cele de… nuci, acestea neavand nimic exotic, dar fiind inscrise la profit sigur pentru cine stie sa le valorifice. Agricultorii botosaneni au observat ca se fac bani frumosi la exportul miezului de nuca. Asa ca unii dintre ei s-au gandit sa treaca de la nucul din gradina la plantatii intregi. Directorul Delibas spune ca plantatiile de nuc au luat amploare in judet, una dintre cele mai intinse livezi de nuci fiind infiintata la Bucecea, anul trecut, investitorul avand deja contracte cu firme europene pentru cand va ajunge la rod. (Aurora Dimitriu)

http://www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.