spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Dosarul alcoolistilor: Jitea si complicii rãman în arest

- Advertisement -

Curtea de Apel de la Galati a pãstrat ieri neschimbatã sentinta initialã a Tribunalului, considerand cã infractiunile comise de inculpati au un grad ridicat de pericol social si trebuie sã rãmanã în arest pe durata anchetei.Procurorii au reusit sã convingã instanta de pericolul pe care îl reprezintã omul de afaceri Liviu Jitea, justificand cã acesta este cel care a pus la cale organizarea grupului infractional de contrabandã cu alcool.Judecãtorul a dorit sã previnã si situatia în care omul de afaceri sã poatã lua contact cu martorii din acest dosar, pentru a influenta ancheta

Omul de afaceri Liviu Jitea nu se va bucura de libertate, dupã cum au decis ieri judecãtorii Curtii de Apel de la Galati. Acesta, precum si ceilalti sapte inculpati în dosarul alcoolului produs si vandut ilegal, vor rãmane în arest cel putin panã la finalul mandatului de arestare de 29 de zile, dispus de Tribunalul Galati pe 9 martie. Cei opt inculpati arestati au fost acuzati cã au organizat un grup infractional care a produs, distribuit si vandut în mod ilegal circa 800.000 litri de alcool dublu rafinat. Curtea de Apel de la Galati care a judecat ieri dupã amiazã recursul declarat de “lotul” Jitea dar si de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DIICOT) Galati si l-a respins ca nefondat. Tribunalul Galati a decis pe 9 martie arestarea omului de afaceri Liviu Jâtea, a douã dintre directoarele sale, Raluca Milea si Florenta Mona Ionescu, precum si a altor cinci persoane, respectiv Lucian Datcu, Stoica Cristea, Neculai Bica, Mihail Viorel Tucan si Alexandru Bortos. Restul persoanelor propuse în vederea arestãrii, respectiv Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuta Robu, Antoaneta Iuliana Georgian, Dãnut Panciu, Marian Gutan, Cãtãlin Marian Irimia, Costicã Creitã, Ionut Marinov Grãjdeanu si Vasile Taranciuc au fost obligati sã nu pãrãseascã localitatea pe o perioadã de 30 zile. Conform DIICOT, “activitatea infractionalã a fost desfãsuratã de membrii grupului în mod neîntrerupt din cursul lunii iulie 2011 panã în martie 2013, cand aceasta a fost întreruptã de interventia organelor statului, valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat fiind de peste 5.700.000 euro.

“Liderul”, “la odihnã”,  în arest

Procurorii au reusit sã convingã instanta de pericolul pe care îl reprezintã omul de afaceri Liviu Jitea, justificand cã acesta este cel care a pus la cale organizarea grupului infractional pe care, apoi, împreunã cu cele douã directoare ale sale, Raluca Milea si Mona Florenta Ionescu, l-ar fi coordonat pentru a face “bani negri”. “Urmãrind obtinerea unor importante sume de bani prin evitarea plãtii taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat inculpatul Jitea Mircea Liviu a gandit un mecanism infractional în care, prin utilizarea în mod ilegal a capacitãtilor de productie ale Trust LF Trade SRL în vederea obtinerii unor importante cantitãti de alcool pe care apoi sã le pãstreze în spatiile de depozitare ale SC Vranlact SA Focsani dupã care sã le valorifice. În acest scop inculpatul Jitea a atras în activitãtile infractionale si alte persoane, o parte dintre acestia avand calitatea de salariati la societãtile la care detine calitatea de asociat sau actionar majoritar ajungand astfel ca la mijlocul lunii iulie 2011 sã cristalizeze un grup infractional organizat în care fiecãrui membru îi revin atributii clare si specifice toate circumscrise obtinerii de sume de bani din productia si comercializarea ilegalã de alcool. În cadrul grupului, inculpatul Jitea detine calitatea de lider si coordonator al membrilor grupului, asigurand si protectia grupului infractional prin intermediul diferitelor relatii pe care le are si le cultivã în randul reprezentantilor autoritãtii cu atributii de control fiscalã si chiar în sfera politicã”, se aratã în cuprinsul motivãrii deciziei de arestare instanta Tribunalului Galati. Apãrãtorii celor opt inculpati aflati în arest au posibilitatea de a depune si cereri de liberare provizorie sub control judiciar, însã rãmane de vãzut dacã instanta competentã de solutionare le vor da curs.

Care a fost temeiul arestãrii la Tribunalul Galati?

Dupã cum se indicã în motivarea judecãtorului care a solutionat pe fond cererea de arestare preventivã a celor 18 învinuiti, în balantã au atarnat mai multe elemente. Vorbind despre pericolul lãsãrii în libertate a celor opt care au ajuns dupã gratii, instanta considerã cã, prin actiunile conjugate ale inculpatilor, s-au creat plusuri de alcool dublu rafinat, prin amplasarea unor instalatii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de productie, alcoolul fiind livrat ulterior. În acest mod, se presupune cã s-au sustras de la înregistrare mari cantitãti din productia realizatã, prin ascunderea sursei taxabile, fiind eludate dispozitiile fiscale, ceea ce face posibilã încadrarea în drept a acestor fapte în infractiuni de evaziune, pentru care legea prevede pedepse de peste 4 ani închisoare, se indicã în motivare. Judecãtorul a dorit sã previnã si situatia în care omul de afaceri sã poatã lua contact cu martorii din acest dosar, în mod direct sau chiar prin intermediari. “Dispunerea arestãrii preventive a inculpatilor este necesarã pentru a se asigura buna desfãsurare a procesului penal, pentru preîntampinarea sau înlãturarea situatiilor de pericol ce tind sã împiedice aflarea adevãrului si justa solutionare a cauzei, avand în vedere cã, în cauzã, urmeazã a se efectua mai multe activitãti specifice fazei de urmãrire penalã. (…) se apreciazã cã dispunerea arestãrii preventive constituie un act necesar desfãsurãrii procesului penal si subordonat scopului acestuia, restrangerea exercitiului drepturilor inculpatilor fiind proportionalã cu situatia care a determinat-o si nu aduce atingere substantei dreptului protejat. În spetã, luarea unei alte mãsuri preventive, neprivative de libertate, nu apare ca fiind suficientã, atata vreme cat ne aflãm în fata unor infractiuni cu un grad ridicat de pericol social, care aduce o atingere importantã unor valori sociale fundamentale”, a mai considerat judecãtorul gãlãtean. (Gabriel SAVA)

25.03.2013-ora 18,00:Ultima ora:”Lotul” Jitea nu scapã de carcerã nici dupã recurs

Cei opt inculpati arestati sambatã, pe 9 martie, pentru cã au organizat un grup infractional care a produs, distribuit si vandut în mod ilegal circa 800.000 litri de alcool dublu rafinat, vor rãmane dupã gratii cel putin panã la finalul mandatului de 29 de zile dispus initial.

Curtea de Apel de la Galati a judecat în aceastã dupã amiazã recursul declarat de “lotul” Jitea dar si de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism (DIICOT) Galati si l-a respins ca nefondat. Tribunalul Galati a decis pe 9 martie arestarea omului de afaceri Liviu Jâtea, a douã dintre directoarele sale, Raluca Milea si Florenta Mona Ionescu, precum si a altor cinci persoane, respectiv Lucian Datcu, Stoica Cristea, Neculai Bica, Mihail Viorel Tucan si Alexandru Bortos. Restul persoanelor propuse în vederea arestãrii, respectiv Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuta Robu, Antoaneta Iuliana Georgian, Dãnut panciu, Marian Gutan, Cãtãlin Marian Irimia, Costicã Creitã, Ionut Marinov Grãjdeanu si Vasile Taranciuc au fost obligate sã nu pãrãseascã localitatea pe o perioadã de 30 zile. Conform procurorilor DIICOT Galati, care se ocupã de instrumentarea cazului, “activitatea infractionalã a fost desfãsuratã de membrii grupului în mod neîntrerupt din cursul lunii iulie 2011 panã în cursul lunii martie 2013, cand aceasta a fost întreruptã de interventia organelor de aplicare a legii, valoarea totalã a prejudiciului cauzat bugetului de stat fiind de  peste 5.700.000 euro”, dupã cum se indicã în motivarea Tribunalului Galati. Vom reveni cu amãnunte în editia print de maine a Ziarului de Vrancea. (Gabriel SAVA)

http://www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.