spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Au mai rãmas doar 5 zile pentru asigurarea medicalã

- Advertisement -

Mai multi cetãteni s-au adresat redactiei ziarului TIMPUL nedumeriti fiind de tonul, sensibil-ultimativ, al scrisorilor prin care erau informati de cãtre Compania Nationalã de Asigurãri în Medicinã cã ar fi obligati sã plãteascã politele.

Cum multi dintre cei vizati sunt plecati de ani de zile peste hotare, unde muncesc si, desigur, achitã taxele de asigurãri, oamenii au fost uimiti de ce urmeazã sã li se întâmple celor care nu vor achita polite în R. Moldova, chiar dacã vin cel mult o datã pe an acasã, în vacantã.

Fondatori de întreprinderi individuale, arendasi, arendatori, alti cetãteni care nu sunt angajati si nu sunt asigurati de guvern, mai au cinci zile pentru a achita polita de asigurare. În afarã de aceasta, pânã la 31 martie acestia pot beneficia de o reducere de 50 la sutã, în caz contrar, persoanele care nu se asigurã conform prevederilor Legii asigurãrii obligatorii de asistentã medicalã nu vor beneficia de întreg spectrul de servicii medicale inclus în Programul unic. De asemenea, acestia vor fi limitati la accesarea serviciilor medicale si de ambulatoriu prestate de cãtre medicii specialisti, investigatiile de diagnostic de înaltã performantã, precum si la medicamentele compensate din cadrul asistentei medicale primare.

Comunicare directã cu asiguratii

Contactati de ziarul TIMPUL, reprezentantii CNAM ne-au informat cã scrisorile de înstiintare expediate la adresa potentialilor beneficiari sunt o tehnicã de comunicare directã cu cetãtenii si cã datoritã lor a crescut numãrul de persoane asigurate în mod individual.

Astfel, scrisorile informeazã despre caracterul obligatoriu al asigurãrii prevãzut în Legea asigurãrii obligatorii de asistentã medicalã (nr. 1585-XIII din data de 27.02.2002), iar fiecare destinatar al scrisorii este înstiintat si despre termenul limitã pentru achitarea politei. În acest mod, cei care vor procura polita pânã la 31 martie vor beneficia de o reducere de 50 si 75 la sutã. Persoanele care se aflã în prezent peste hotare trebuie sã prezinte un act oficial care ar confirma viza de resedintã din tara respectivã sau contractul de muncã la Compania Nationalã de Asigurãri în Medicinã din teritoriu pentru a fi scutiti de procurarea politei de asigurare.

Reamintim cã, în perioada de la 1 ianuarie pânã la 20 martie, s-au asigurat în mod individual 33588 de persoane, plãtitori ai primelor de asigurare în sumã fixã, cu 3934 de persoane mai mult decât în perioada similarã a anului trecut. Cel mai mare indicator de încadrare în sistem a fost înregistratã la Ungheni, unde au fost procurate 3171 de polite în sumã fixã, cu 832 de polite mai mult raportat la ultimii doi ani de gestiune.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.