spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Procurorul Călin Nistor, şeful interimar al DNA, despre reţelele de corupţie din Justiţie: ”Unii magistraţi s-au obişnuit cu un anumit nivel de trai”

- Advertisement -

Procurorul şef interimar al DNA, Călin Nistor, povesteşte într-un interviu pentru gândul cum s-au creat reţelele de corupţie din sistemul judiciar. Procurorul spune că unii magistraţi s-au învăţat „cu un anumit nivel de trai”, la care le e greu să renunţe, motiv pentru care ajung să ia mită. Călin Nistor a declarat pentru gândul că nu exclude o candidatură pentru postul de procuror-şef al DNA în cadrul procedurii organizate de Ministerul Justiţiei. Noul şef al DNA mai spune şi că a investigat mai mult politicieni ai fostei puteri, decât pe cei din actualele partide aflate la putere.

Procurorul Călin Nistor are o vechime în magistratură de 17 ani. S-a alăturat structurii DNA în 1 ianuarie 2006, iar de atunci a instrumentat peste 45 de dosare. În 2008, a fost numit procuror-şef al DNA Piteşti. Călin Nistor a mai activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. De asemenea, a lucrat patru ani ca avocat.

Pe parcursul celor şapte ani în care a activat la DNA, a investigat şi a trimis în judecată peste 45 de dosare de corupţie. Antonie Solomon (ex-PDL), Constantin Nicolescu (PSD), Ionel Manţog (ex-PNL), Dinel Staicu sau Cornel Penescu sunt câţiva dintre politicienii şi personalităţile trimise în judecată de procurorul Călin Nistor. În niciunul dintre dosarele sonore investigate de actualul şef al DNA, instanţele nu i-au achitat pe inculpaţi şi nici nu au returnat dosarele. Procurorul Călin Nistor a fost nominalizat de procurorul general Daniel Morar drept unul dintre cei care pot conduce DNA.

Gândul: Aţi fost delegat procuror şef al DNA într-o perioadă extrem de tensionată în sistemul judiciar. De ce aţi acceptat această numire?

Călin Nistor: Am acceptat delegarea pentru că, din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al altora, DNA este o structură de elită a sistemului judiciar românesc. Din punctul meu de vedere chiar cea mai importantă. Are oameni foarte buni care lucrează în structură şi poţi obţine rezultate deosebite. În plus, a fost şi o provocare pentru mine. Delegarea este doar un interimat, cum îi place presei să spună. DNA este bine structurat în sistemul judiciar. Lucrează aceiaşi oameni, nu s-au produs modificări importante de la terminarea mandatului domnului procuror-şef Daniel Morar, astfel că poate continua în actualul cadru legislativ destul de bine.

Gândul: Vă veţi înscrie la concursul de la Ministerul Justiţiei pentru conducerea DNA? Ministerul Mona Pivniceru a anunţat că va demara concursul în următoarea perioadă.

Călin Nistor: Nu ştiu încă. Trebuie să văd procedura, ce criterii vor fi stabilite. O să îmi evaluez şansele şi ulterior am să decid dacă voi candida sau nu.

Gândul: Dar nu excludeţi din start o candidatură?

Călin Nistor: Nu exclud din start o candidatură.

Gândul: Vă doriţi să conduceţi DNA-ul dincolo de interimatul actual?

Călin Nistor: Asta depinde de felul în care vor merge lucrurile în continuare. Pot să îmi fac singur o autoevaluare să văd dacă pot sau nu să conduc această structură.

Gândul: Cum vedeţi procedura de la Ministerul Justiţiei? Cum ar trebui să fie selectat şeful DNA astfel încât să nu existe critici şi suspiciuni?

Călin Nistor: Trebuie stabilite criterii clare şi modalitatea de punctare a acelor criterii şi să fie un proces cât mai transparent.

Gândul: Aţi avea mai multă încredere dacă acestă procedură ar fi doar la CSM la secţia de procurori?

Călin Nistor: Acum nu contează punctul meu de vedere. Suntem pe o lege care prevede o anumită procedură şi discutăm în aceşti termeni. Dacă se va modifica legea privind numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA la acel moment putem discuta.

Gândul: Avem un CSM condus în premieră de un procuror, fapt care a creat disensiuni în sistem. Cum vedeţi dumneavoastră faptul că CSM este condus de un coleg procuror?

Călin Nistor: Este o situaţie legală prevăzută de lege. Alegerea a rezultat în urma unui vot pe care noi, cei din sistemul judiciar, trebuie să îl respectăm. Este un mandat scurt de un an de zile.

Gândul: Credeţi că procurorii sunt acum mai reprezentaţi pentru că CSM are ca şef un procuror?

… gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.