spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Senatorul Tãtaru intervine în Senat pentru spitalul husean!

- Advertisement -

INTERPELARE Problema spitalului municipal Husi, probabil, singurul spital modern din România, construit dupã Revolutie, cãruia ISU Vaslui refuzã, din motive întemeiate, sã îi dea avizul care i-ar garanta securitatea în situatii de risc, a fost discutatã la alt nivel: dr. Nelu Tãtaru a sustinut, în plenul Senatului României, o interpelare pe acest subiect. Senatorul Tãtaru i-a cerut ministrului Sãnãtãtii, Eugen Nicolaescu, sã intervinã pentru clarificarea acestei situatii.

Dupã evenimentul tragic, petrecut în 2010, la maternitatea Giulesti, necesitatea garantãrii unor conditii sigure în spitalele românesti a cãpãtat mult mai multã importantã, decât i s-a acordat pânã atunci. Moartea celor sase nou-nãscuti a fãcut ca autoritãtile competente sã fie mult mai atente si mai exigente, atunci când trebuie sã avizeze gradul de securitate pe care îl oferã o unitate medicalã cu paturi. Spitalul municipal Husi, mai exact clãdirea nouã, datã în folosintã în 2010, nu respectã toate rigorile de sigurantã impuse de ISU, desi este o clãdire nouã, frumoasã si, consideratã de multi, drept cea mai modernã unitate medicalã din Moldova. Teoretic, în lipsa unui asemenea aviz, activitãtii desfãsurate aici nu îi este garantatã securitatea. Specialistii ISU sustin cã holurile nu au dimensiunile care trebuie, usile, de asemenea, nu ar respecta standardele privind dimensiunea, iar lista mai continuã cu chestiuni tehnice pe care ei nu vor sã le neglijeze. Conducerea spitalului a explicat, anterior, cã aceste „neconcordante” cu normele, prin aceea cã „proiectul s-a fãcut imediat dupã ’90, când erau alte norme în constructia spitalelor decât sunt acum. Angajati ai spitalului însã, sustin un fapt grav si greu de înteles, mai cu seamã, dacã el se va dovedi real: „Proiectul a fost modificat de cei din conducerea spitalului, care s-au crezut, peste noapte, si arhitecti, iar cei de la ISU Vaslui sunt buni specialisti, care au vãzut imediat cã nu e în regulã. Nu te joci cu un proiect, nu îl schimbi din mers, dacã nu te pricepi”, au dezvãluit acestia.

„De ce un obiectiv realizat în 2010 nu este receptionat nici în 2013?”

ÎNTREBÃRI Pentru ca situatia sã fie lãmuritã, iar spitalul sã primeascã acel aviz si, odatã cu el, garantia securitãtii pacientilor, a personalului medical si a tuturor oamenilor care ajung în clãdire, senatorul dr. Nelu Tãtaru, a purtat discutii cu ministrul Eugen Nicolaescu, de altfel, un demnitar în al cãrui mandat în fruntea Ministerului Sãnãtãtii, Husul a beneficiat de cel mai important sprijin financiar postdecembrist. I-a adresat în plenul Senatului si interpelare, în urma cãreia urmeazã sã se afle rãspunsurile asteptate de huseni. „Domnule ministru, o promisiune onoratã de dumneavoastrã este Spitalul Municipal Husi care, finalizat în 2010, este asumat de primarii si de parlamentarii vremii încã prezenti pe scena politicã. Dacã acestia din urmã se complac în capitalul electoral sau de altã naturã adus de investitie, husenii îsi pun numeroase întrebãri la care încearcã sã afle rãspuns. De ce un obiectiv realizat în 2010 nu este receptionat nici în 2013? De ce nu se obtine avizul ISU pentru constructie? Corespunde acest spital, început în anii 1989-1990, cu cerintele actuale? Au fost legale si în concordantã cu patologia existentã modificãrile de proiect, achizitiile, dotãrile, compartimentãrile, circuitele epidemiologice si structura organizatoricã a spitalului? Trecerea spitalului la administratia localã si implicarea acestuia într-un „management familial”, cu un flagrant conflict de interese face tot mai dificilã atingerea obiectivelor medicale propuse si, implicit, obtinerea acreditãrii spitalului. La toate aceste întrebãri husenii asteaptã rãspuns în speranta unui respect pentru pacient, personalul medical si activitatea medicalã. Ca medic care a detinut functia de director medical si manager interimar, consider o obligatie moralã elucidarea situatiei Spitalului Municipal Husi ca si constructie, management si activitate medicalã”, i-a solicitat senatorul dr. Nelu Tãtaru, ministrului Sãnãtãtii, Eugen Nicolaescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.