spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Vreme capricioasa: Situatii la limita pentru cei prinsi in nametii primaverii

- Advertisement -

Sute de persoane adapostite in scoli si primarii, zeci de masini blocate pe drumuri si interventii dramatice de salvare a mai multor persoane este bilantul urgiei ce s-a abatut la sfarsitul saptamanii trecute asupra judetului. Vineri si sambata judetul Botosani s-a aflat sub incidenta a trei coduri, respectiv „Cod Galben” de ploaie, lapovita si ninsoare, „Cod Portocaliu” de vant puternic si ninsori si „Cod Galben” de vant puternic. Cei surprinsi afara au resimtit din plin efectele fenomenelor prognozate, in mod deosebit de ninsoarea viscolita cu viteza a vantului intre 90 si 100 km/h.

In acest interval de timp, la dispeceratul integrat pentru situatii de urgenta au fost inregistrate peste 250 de apeluri din partea cetatenilor, conducatori auto sau pasageri in diferite mijloace de transport, ramasi inzapeziti pe drumurile nationale sau judetene din Botosani. Acestia sesizau blocaje in trafic, in special pe Drumul National 29 Botosani – Saveni, perpendicular cu directia de deplasare a vantului. In total, au fost salvate de catre pompieri, politisti, politisti de frontiera, jandarmi, drumari si autoritati locale 221 persoane. Dintre acestea 139 au fost cazate in sediul politiei de frontiera Romanesti, primarile Ungureni, Cotusca, Saveni sau la Agromec Dragalina. Prin grija autoritatilor locale, acestora li s-au asigura conditii optime de cazare. In zona fermei Popauti, un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Botosani, impreuna cu drumarii si jandarmii, au intervenit pentru deszapezirea a cinci autoturisme si o ambulanta. Pe timpul interventiei, din cauza vantului puternic, care sufla cu peste 100/h, viscolind si troienind zapada, s-au inzapezit de mai multe ori pana la intrarea in municipiul Botosani. Interventia a durat mai bine de patru ore.
Misiuni de salvare dificile s-au desfasurat pe tot parcursul noptii de vineri spre sambata, intre localitatile Mihai Viteazu si Saveni. Aproape 100 de persoane au fost preluate cu doua buldoexcavatoare si o ambulata SMURD si transportate in localitatea Mihai Viteazu (comuna Ungureni) si Saveni. In unele situatii, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, si 3 km pentru a ajunge la persoanele care aveau nevoie de ajutor, infruntand zapada care pe unele locuri depasea un metru.
In alte situatii, echipajele de salvare au ajuns la persoane cu ajutorul drumarilor, care le-au croit drum prin nameti. Deosebit de dificila a fost interventia pompierilor din Saveni pentru salvarea unui barbat (66 ani) din Mitoc, care avea probleme cardiace, dintr-un microbuz ramas inzapezit la patru kilometri de orasul Saveni. Intrucat din cauza drumului impracticabil nu au reusit sa ajunga ca autospeciala SMURD pana la microbuz, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, trei kilometri si s-au intors cu barbatul, care a fost transportat pe o targa. De patru ore au avut nevoie medicii de pe ambulanta sa transporte un baietel de 11 luni, din comuna Todireni, pana la Botosani, in noaptea de 22 spre 23 martie. In conditii normale, distanta Todireni – Botosani poate fi parcursa in maxim o ora. Copilul avea nevoie de spitalizare si a fost preluat de o ambulanta apartinand Substatiei Trusesti, care a mers in spatele unui utilaj de la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri si asta pentru ca, in mai multe zone de pe traseu, zapada viscolita a format adevarate bariere necesitand un efort deosebit din partea participantilor la misiune, o misiune contracronometru.
Politistii de frontiera botosaneni au intervenit pentru salvarea a aproximativ 50 de persoane din zece masini si doua microbuze ramase inzapezite pe DN 29 A Smardan – Darabani, DN 24 C intre Damideni si Iliseni, comuna Santa Mare, DJ 291 E Racovat – Fundu Hertii si DJ 291 B Mihaileni – Dersca. Sambata fortele moblizate in vederea salvarii, evacuarii persoanelor aflate in dificultate (inzapezite, izolate), au fost concentrate si pentru evacuarea si transportarea a cinci gravide, cu sarcina la termen din Mitoc (2), Cosula (1), Ungureni (1) si Manoleasa (1). Gravidele din Cosula si Ungureni au ajuns deja la Sectia de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Judetean Botosani. Celelalte trei au fost preluate de un echipaj SMURD, insotit de o asistenta. Femeia insarcinata din Horia (Mitoc) a nascut acasa o fetita, asistata de moasa din comuna. Atat mama, cat si fiica, sunt bine si urmau ajunga la spitalul de specialitate.

Zeci de kilometri de drum inca impracticabili
Duminica drumarii reusisera sa deszapezeasca aproape 100 km de drumuri nationale si judetene de pe raza judetului Botosani, aproape 70 de km de drumuri nationale si circa 30 km de drumuri judetene. La ora 08.00, erau inchise circulatiei trei tronsoane de drumuri nationale DN 29 Saveni – Manoleasa, DN 29 A Darabani – Radauti Prut si DN 24 C Manoleasa – Radauti Prut dar si 9 drumuri judetene DJ 293 A Cotusca – Viisoara – 8,1 km, DJ 293 Dumeni – Havarna – 8 km, DJ 294 C Hanesti – Manoleasa – 8 km DJ 294 A Avrameni – Mitoc – 10 km, DJ 294 B Padureni – Dobarceni – 5,1 km, DJ 298 Cristinesti – Baranca – limita granita – 6,7 km, DJ 298 A Darabani – Crucea Milencii – 10 km, DJ 291 D intre Ibanesti – Cristinesti – Bajura – 16,6 km, DJ 294 DN 29 – Gulioaia – Dangeni – 7,3 km.
Un barbat si o femeie, cu grave afectiuni medicale au fost salvati de medicii de pe ambulanta, pompieri si drumari dupa o misiune extrem de dificila, care a durat aproape patru ore. Barbatul de 52 ani, prezenta o plaga injunghiata in abdomen, iar femeia, in varsta de 74 ani, suferise un accident vascular cerebral. Medicii din Saveni au solicitat transferul la unitatea spitaliceasca din Botosani aseara, deoarece exista riscul agravarii starii generale a pacientilor. Intrucat, la acea ora, pe drumul dintre Saveni si Botosani circulatia era blocata, s-a ales o ruta ocolitoare. Astfel, o ambulanta de transport victime multiple, venita in sprijinul de la ISU Mures cu cinci pompieri, o ambulanta tip C1 cu medic si asistent apartinand Serviciului Judetean de Ambulanta s-au deplasat in spatele unei vole, apartinand Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, pe ruta Botosani – Podeni – Vorniceni Saveni, au preluat cei doi pacienti si i-au transportat la Spitalul Judetean Botosani. Barbatul a fost transportat cu ambulanta de transport victime multiple, iar femeie cu ambulanta apartinand SJA Botosani. Misiunea s-a desfasurat in conditii grele de trafic fiind realizata deschiderea circulatiei rutiere pe ruta respectiva dupa ce viscolul, cu o viteza a vantului de peste 100km/h a creat adevarate baraje de zapada. Pacientii au beneficiat de asistenta prespitaliceasca profesionista, fiind preluati de personalul medical al Spitalului Judetean Botosani.
n noaptea de 23 spre 24 martie, jandarmii botosaneni au efectuat o misiune la solicitarea Institutiei Prefectului Judetului Boto?ani, pe DN 29 Botosani – Saveni, in vederea stabilirii stadiului deblocarii caii de comunicatie si restabilirii traficului auto. Cele trei persoane din Comanesti, judetul Bacau, depistate de jandarmii botosaneni la intersectia DN 29 cu DJ 296 A, care se deplasau pe jos catre localitatea Avrameni pentru a participa la o inmormantare, au fost transportate la gara din municipiul Botosani, pentru a lua trenul spre localitatea de domiciliu.
Un echipaj de jandarmi a acordat sprijin si unui microbuz blocat in zapada, ajutand la repunerea acestuia in circula?ie si deplasarea spre localitatea Saveni. (Danut Rotariu)
http://www.evbt.ro/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.