spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Florãreasa din Costesti

- Advertisement -

Absolventã a Colegiului Agricol din Taul, Maria Puscas a fost unul dintre primii proprietari de pãmânt din satul natal. Din 1992 pânã în 1996, a fost director al Agrofirmei „Câmpia”, iar din 1996 – conducãtoarea gospodãriei tãrãnesti care-i poartã numele.

În 2011 a deschis societatea cu rãspundere limitatã „Select Flor”, care se ocupã cu producerea si comercializarea semintelor de legume si flori.
Pe Maria Puscas din Costesti, Ialoveni, o cunosc de mai bine de un deceniu. În fiecare an, participã la Expozitia Internationalizatã „Farmer”, organizatã de Federatia Nationalã a Fermierilor si Uniunea Producãtorilor Agricoli „UniAgroProtect” la Centrul „Moldexpo”. Standurile ei sunt asaltate de cãtre mai multi vizitatori, care cumpãrã, de obicei, seminte de legume si flori. Tot aici vin sã cânte duios membrii Ansamblului etnofolcloric „Haiducii” din satul Costesti, pe care ea îl sustine mai mult logistic, decât financiar, încât acesta a evoluat pe mai multe scene din R. Moldova si România.

De la cãpsuna englezeascã la semintele de flori

În primul an de activitate de dupã privatizare, a semãnat cereale. Apoi, patru ani la rând a cultivat cãpsunã englezeascã. A fãcut rost de acest soi de la fermierul Alexandru Cazacu din Cosernita, Criuleni. Pe atunci, cãpsuna moldoveneascã se vindea cu cinci-sase lei kilogramul, pe când cea din tara lui Margaret Thatcher – cu sapte-opt lei. De la cãpsuni a obtinut un venit bun. Dar, pentru cã trebuia sã efectueze rotatia culturilor, a semãnat din nou cereale. Cu banii obtinuti de la cãpsuni, acoperea cheltuielile la celelalte culturi. Gospodãria are si un hectar de vie într-o stare excelentã, de unde anual obtine o recoltã de 10-12 tone de struguri. În 2011, însã, a hotãrât sã se ocupe mai mult de producerea si comercializarea semintelor de legume si flori. De fapt, cu aceasta se îndeletniceste din 1997, când a obtinut o licentã de comercializare de seminte de legume si flori. De aici avea un venit aparte, ce-i drept, sezonier. În 2011 deschide societatea cu rãspundere limitatã „Select Flor”. Gratie ei, costestenii nu cumpãrã flori turcesti de la Piata Centralã din Chisinãu, care, fiind „hrãnite” cu chimicale, timp de o zi-douã se vestezesc. Odatã rupte, florile costestenilor tin mai bine de douã-trei sãptãmâni.

„În copilãrie, visam sã vând cãrti postale cu flori”

Ne povesteste cã de flori s-a îndrãgostit din fragedã copilãrie. „Pe atunci, visam cã, atunci când voi fi mare, voi vinde cãrti postale cu flori”, ne spune zâmbind Maria Puscas. Acum, se pare, visul ei a devenit realitate. Numai cã nu vinde cãrti postale, ci creste flori la Costesti, pe malul Botnei, pe o suprafatã de nouã hectare. În acelasi timp, ea reprezintã producãtorii de seminte de legume si flori în cadrul Federatiei Nationale a Fermierilor din Moldova.
Întrebatã de noi, ce e mai complicat de fãcut – sã produci sau sã comercializezi? – ea ne-a rãspuns urmãtoarele: „E greu si la producere, si la comercializare. În cadrul reformei agrare, la Costesti s-a fãcut o parcelare excesivã a terenurilor. Un singur lucru bun îl avem în prezent – costestenii dispun de 40 de frigidere moderne pentru pãstrarea legumelor si fructelor, pe care le pot vinde în orice anotimp al anului. Noi comercializãm seminte foarte bune de rosii, castraveti, bulbi de flori. Dar ca sã dezvolti o întreprindere de comert, trebuie sã fie mai multi producãtori de seminte. Însã atâta timp cât legumele noastre sunt mai scumpe decât cele de import, nu vom avea un mare succes. În Olanda, fermierul nu stie cum sã comercializeze produsul. El învatã sã creascã rosii si castraveti. Dupã ce a terminat scoala agricolã, face cursuri pentru administrarea afacerii. Ulterior, acesta îsi face un business plan, iar mai departe banca se ocupã de dânsul, care îl crediteazã si îi transferã banii. Acolo banca e interesatã sã aibã clienti. Fiecare fermier are nu mai putin de un hectar de serã. În Olanda, toate lucrãrile sunt automatizate, doar la ambalare muncesc douã-trei persoane. La noi, însã, e ca în epoca de piatrã”.

Ochisorii Anicutei, cultivati la Costesti

Producãtoarea creste si vinde seminte de flori pe parcursul anului întreg. Are peste 50 de soiuri de lalele, dar si zambile, brânduse, narcise, precum si plante multianuale – margarete, lumânãrele, floarea de nu-mã-uita, gaillardia, pufulete; diverse specii de stânjenei, garoafa turceascã, ochisorii Anicutei si alte plante care se înmultesc prin seminte de un an de zile: gãlbenele, nalbã, floarea miresei, crãitele, condurasi, regina noptii s.a.
Maria Puscas este prezentã la toate expozitiile de legume si flori, astfel încât e cunoscutã de mai multã lume. Adeseori, pentru activitatea ei prodigioasã a fost rãsplãtitã cu diplome si premii bãnesti. Însã cel mai de pret lucru pentru ea este recunostinta cumpãrãtorilor, care se mândresc cu florile crescute din semintele procurate de la ea.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.