spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
01-iun.-2024

Vântul îsi face de cap în judet

- Advertisement -

O ambulantã cu trei copii din judetul Vaslui care erau transportati pentru dializã la un spital din Iasi a rãmas blocatã, sâmbãtã dimineatã, într-un sant de pe marginea unui drum judetean, în judetul Iasi, dupã ce autosanitara a derapat din cauza poleiului de pe sosea. „Din fericire, cei trei copii, a cãror vârstã nu depãseste sapte ani, sunt bine, fãrã ca vreunul dintre ei sã fi fost rãnit. Am solicitat sprijinul autoritãtilor vasluiene care, la rândul lor, au luat legãtura cu cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Iasi pentru a ne sprijini sã scoatem ambulanta din sant. În zona în care a derapat autosanitara noastrã sunt mai multe masini blocate, inclusiv o ambulantã de la Iasi”, a declarat Aurora Popa, managerul SJA Vaslui. Cei trei copii care se aflã în ambulanta ajunsã în sant fuseserã preluati din diferite localitãti din judetul Vaslui pentru a fi transportati la Spitalul „Sfânta Maria” Iasi pentru dializã. Mai mult decât atât, potrivit Comandamentului Operational Judetean Vaslui, constituit ca urmare a codului portocaliu instituit în judet, zece comune vasluiene sunt afectate, sâmbãtã, mii de locuinte rãmânând fãrã energie electricã din cauza vântului puternic. În total, 60 de localitãti sunt nealimentate partial sau în totalitate cu energie electricã, echipele E.ON Moldova intervenind în teren pentru remedierea defectiunilor. „Conform celor comunicate de reprezentantii E.ON Modova, în judetul Vaslui sunt 60 de localitãti cu probleme, în care existã posturi de transformare nealimentate cu energie electricã din cauza defectiunilor apãrute în reteaua de distributie. Nu se stie exact când vor fi realimentati toti consumatorii rãmasi fãrã curent, echipele de interventie ale furnizorului de energie electricã fiind în teren pentru remedierea defectiunilor”, a declarat Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al Comandamentului Operational Judetean Vaslui. Conform sursei citate, în judetul Vaslui nu existã drumuri blocate. La Husi si în zona Tutova, vântul a pus la pãmânt copacii uscati, iar în Vaslui mai multe balcoane si copertine au fost luate de vânt. ANM a anuntat cod galben de vânt pânã la ora 17.00. Zonele afectate sunt în estul si la munte. Vântul va mai avea intensificãri în regiunile estice, cu viteze ce vor depãsi la rafale 60-75 km/h si local în cele sud-vestice, cu viteze de 55-60 km/h.

La Vaslui au fost smulsi brazii din pãmânt

Echipe de la Goscom au lucrat toatã dimineatã pentru a îndepãrta copacii cãzuti. Trei brazi au fost smulsi din pãmânt chiar în centrul orasului, iar un frasin din parcul Copou s-a prãbusit peste WC-ul public. „Vântul a suflat cu putere toatã noaptea. Au fost smulsi cîtiva copaci, dar nu au fost pagube materiale. De dimineatã echipele noastre au iesit în teren, au strâns crengile uscate de pe stradã si, acolo unde a fost nevoie, am eliberat terenul de copacii smulsi” a declarat Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscom Vaslui. Si echipele E-ON Moldova au avut treabã în oras, în total au fost sase echipe în teren. „Am fost chemati de acasã, fiindcã sunt foarte multe avarii. Intervenim cât putem de repede, pentru ca nimeni sã nu aibã neplãceri, din cauza întreruperii furnizãrii energiei electrice. Mai rãu este în mediul rural, unde ajungem greu” a declarat unul din angajatii E-ON. La Rediu, acoperisul unei case a zburat în stradã. Proprietarul casei este plecat la muncã în Italia. Astfel, interventia autoritãtilor va fi mai dificilã.

Si Bârladul afectat de vânt

Vântul puternic din ultimele 24 de ore a deteriorat la Bârlad câteva acoperisuri si a înclinat mai multi stâlpi de lemn pe unele strãzi din cartierul Munteni. Vijelia a scos din pãmânt alti patru stâlpi pe drumul comunal Grivita – Odaia Bursucani, dând de lucru echipelor de interventie care la aceastã orã se aflã la fata locului pentru a remedia problema. O situatie mai gravã se înregistreazã pe strada Victor Ion Popa, unde zeci de familii au rãmas fãrã curent electric de ieri, la ora 16.00, din cauza unei defectiuni la un cablu subteran. Oamenii au fãcut nenumãrate solicitãri pentru remedierea avariei însã nici pânã la aceastã orã nu s-a rezolvat nimic. „Am sunat în mai multe rânduri la ei. Si vecinii mei au fãcut la fel. Ne-au spus cã din cauza vântului au apãrut mai multe probleme în tot judetul si toate echipele de interventie se aflã pe teren. Este strigãtor la cer ce se întâmplã, asa ceva nu am pãtit nici mãcar în rãzboi”, ne-a declarat Anica Gheorghiu, în vârstã de 94 de ani. Revoltati, cetãtenii de pe strada Victor Ion Popa vor ca cei vinovati sã fie aspru sanctionati si ne-au spus cã intentioneazã sã facã reclamatii la Oficiul pentru Protectia Consumatorului si la conducerea E-ON Moldova. Si pompierii din cadrul Detasamentului Bârlad au avut mari probleme din cauza vântului puternic. Asearã, în jurul orei 20.00, un echipaj a fost solicitat sã intervinã în cartierul Munteni pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la anexa unei case. Doar promptitudinea de care au dat dovadã a fãcut ca flãcãrile sã nu se extindã si la celelalte case din jur. Câteva minute mai târziu, un alt echipaj s-a deplasat în zona Cinematografului „Bârladul”, unde cîtiva cetãteni au reclamat faptul cã din cauza vântului, de la un bloc se desprind bucãti mari de tencuialã care pot pune în pericol viata trecãtorilor. Cu ajutorul unei autospeciale, pompierii au reusit sã îndepãrteze pericolul, iar zona a fost împrejmuitã cu o bandã de atentionare.

Vântul puternic a “suflat” tencuiala de pe un bloc si tiglele de pe case!

La Husi, vântul puternic ce a suflat fara încetare, în ultimele doua zile, nu a produs pagube semnificative, însa câteva cabluri de telefonie s-au rupt, iar mai multe case, au ramas fara o parte din tigle. Echipajul ISU a intervenit, vineri seara, la solicitarea unor huseni de pe strada “A.I.Cuza”. Acestia au îndepartat o suprafata din tencuaiala unui bloc, ce, din cauza vântului, începuse deja sa se desfaca bucata cu bucata. Portiunea fiind situata chiar deasupra scarilor de la intrare, bucatile de tencuiala riscau sa cada peste locatari. “Interventia a avut loc vineri seara, în jurul orelor 19,00, la solicitarea celor care locuiesc în acel bloc. A fost o masura de siguranta, luata pentru evitarea oricaror situatii de risc”, a precizat Alina Poiana, reprezentanta ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.