spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

RUSINE, NEA TITI! (facsimil)

- Advertisement -

Primarul Bârladului a respins toate cererile pentru mitingul anti-Chevron!

NU VREA MUSCHIUL LUI! Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, desi se declarã un contestatar al exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale, nu aprobã în ruptul capului nicun fel de miting pe 4 aprilie la Bârlad. Declaratã Ziua Nationalã împotriva Exploatãrii Gazelor de Sist, pe 4 aprilie au loc manifestãri în toatã România, antifraking si de sustinere a Bârladului, declarat polul luptei contra fracturãrii hidraulice, metodã neconventionalã a exploatãrii gazelor de sist. Numai la Bârlad, primarul interzice categoric, el respingând ieri, în cadrul comisiei ce s-a întrunit la Primãrie, încã opt cereri, una a Asociatiei non-guvernamentale „România fãrã ei” si sapte ale unor cetãteni din Bârlad, care au solicitat aprobare pentru o adunare publicã în fata Primãriei. Motivatia oficialã primarului este cã nu pot exista douã manifestãri în acelasi loc între orele 15.30 si 16.00, iar cea neoficialã „nu le dau nici de-ar veni tot Bârladul sã cearã, pentru ceea ce au strigat pe 27 februarie”, cu referire la lozinca: „Iesi afarã, javrã ordinarã!”, ce s-a auzit în fata Primãriei si de care, spune primarul, cei care au organizat atunci nu s-au dezis! Pe 4 aprilie se pare cã la Bârlad oamenii care doresc sã organizeze manifestarea vor pune „mânã de la mânã” si vor plãti amenda prevãzutã de lege pentru a manifesta fãrã avizul autoritãtii locale, iar dupã achitarea amenzii au voie sã facã manifestarea pasnicã si fãrã violentã!

Primarul muncipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, a respins ieri toate solicitãrile venite la Primãrie prin care se solicita aprobarea unei manifestãri libere, a unei adunãri publice, conform Legii 60/1999 republicatã, în fata Primãriei, pentru a marca Ziua nationalã împotriva fracturãrii hidraulice. Dupã cum se stie, Grupul de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad (GISCB), care a organizat marsul de protest pe 27 februarie, a înaintat primul o astfel de solicitare si a fost categoric respinsã de primar, din cauzã cã manifestantii de atunci au strigat lozinci împotriva guvernului, a lui Adrian Solomon, si a lui, a primarului. În special lozinca „Iesi afarã, javrã ordinarã!” l-a deranjat cel mai mult pe primarul Constantinescu, iar pe deputatul Solomon bannerul în care era prezentat cu coarne si fãcut trãdãtor. Ca sã se vadã clar cine este „stãpânul orasului”, li s-a transmis celor de la GISCB sã se dezicã public de manifestantii care au scandat lozincile si au afisat acel banner. Cum membrii GISC nu au fãcut acest „gest”, însemnând cã nu au dat niciun comunicat de presã, care sã arate cum se dezic ei de cei care au strigat, primarul le-a dat „Interzis” la manifestare! Si nu numai lor. Pentru cã, dupã respingerea solicitãrii GISCB, au venit încã opt cereri la Primãrie, una de la Asociatia „România fãrã ei” Bucuresti, si sapte de la mai multi cetãteni din Bârlad. Toate au cerut sã li se aprobe organizarea unei adunãri publice în fata Primãriei Bârlad, pe 4 aprilie pentru a marca ziua de 4 aprilie. Manifestarea urma sã fie între orele 16.00 – 20.00.

„România fãrã ei”

„Asociatia <<România Fãrã Ei>>, reprezentatã prin presedinte dr. George Epurescu din Bucuresti, vã notificãm faptul cã, la cererea mai multor locuitori ai Bârladului pe care i-am cunoscut la mitingurile precedente, în data de 4 aprilie 2013, între orele 16.00 – 20.00, intentionãm sã organizãm o adunare publicã în fata Primãriei Bârlad, pe locul unde începând cu luna martie 2012 au avut loc mai multe mitinguri de protest fatã de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã. Mobilizarea bârlãdenilor a fost pentru noi un exemplu de constiintã civicã si ne ghideazã pe drumul luptei împotriva distrugerii oricãrui colt de tarã pentru profituri vremelnice ale unor corporatii lacome ce profitã de naivitatea si sãrãcia din România. Pe 4 Aprilie vor veni din câteva localitãti din tarã cetãteni care vor transmite direct bârlãdenilor mesajul lor de apreciere si sustinere. În Bucuresti mitingul de sustinere este organizat de 72 de ONG-uri, grupate în majoritate în Coalitia Pentru Mediu. Pe 4 Aprilie 2013, întreaga tarã sãrbãtoreste prin adunãri publice curajul bârlãdenilor de a spune NU colonizãrii economice, de a da tonul în lupta anti-fracturare, lupta pentru protejarea lucrurilor cele mai de pret ale umanitãtii: aerul si apa. Întreaga tarã sprijinã Bârladul în lupta pentru garantarea dreptului fundamental înscris în Constitutie – Dreptul la un mediu sãnãtos (art. 35)”, a solicitat dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei”. Pe lângã aceastã solicitare au mai fost înregistrate încã alte sapte cereri de la tot atâtia bârlãdeni, care cu tabele de zeci de semnãturi în spate au solicitat acelasi lucru: organizarea unei adunãri publice pe 4 aprilie, dar între orele 15.30 – 16.00.

Rãspuns în doi peri si cu iz penal al primarului bârlãdean

La aceste solicitãri, primarul Constantin Constantinescu a rãspuns printr-o adresã în care preciza cã nu poate acorda aviz acestor manifestãri deoarece între orele 15.30 si 16.00 sunt mai multe solicitãri si nu pot avea loc toate la aceeasi orã (desi au acelasi obiect – adicã manifestarea este aceeasi, împotriva exploatãrii prin fracturare hidraulicã, deci anti-Chevron). „Vã facem cunoscut cã, în conformitate cu prevederile art.5 al. 2 din Legea 60/1991 – privind organizarea organizarea si desfãsurarea adunãrilor publice – republicatã, sunt interzise desfãsurarea simultanã a douã sau mai multe adunãri publice, în acelasi loc si pe aceleasi trasee”, scrie în rãspunsul sãu primarul Constantinescu. Acest rãspuns i-a pus pe gânduri pe cei care au solicitat, iar dr. George Epurescu a mentionat cã lucrurile nu vor rãmâne asa! „Eu am avut prima solicitare si ea se referã la organizarea adunãrii între orele 16.00 si 20.00, deci, dupã orele solicitate de ceilalti solicitanti. Mã voi întâlni luni (25 martie – n.r.) cu secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, medicul Nelu Tãtaru, care este parlamentar vasluian, pentru a discuta despre acest abuz incalificabil al primarului de Bârlad, mai ales cã rãspunsul sãu are si un iz penal. Oricum nu vom ceda sub nicio formã”, a spus George Epurescu, pentru cotidianul nostru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.